Sander indrømmer øget tele-overvågning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. januar 2006.


Helge Sander indrømmer, at regeringens kommende registrering af al tele- og internettrafik vil føre til øget overvågning.
I december sagde Videnskabsminister Helge Sander på et møde med Folketingets videnskabsudvalg, at regeringens kommende registrering af al tele- og internettrafik ikke vil føre til øget overvågning og registrering af flere data, end teleselskaberne allerede gemmer i dag for at kunne udskrive regninger.
Computerworlds gennemgang af sagen viser nu, at det udsagn ikke er rigtigt, og at Helge Sander således ikke fortalte hele sandheden til udvalget.
Det indrømmer han selv i vage vendinger i et svar til Videnskabsudvalget og folketingsmedlem Per Clausen fra Enhedslisten, og han erkender dermed, at der vil ske øget overvågning, hvis regeringen får sin vilje.
- Det er forkasteligt, at ministeren har fejlinformeret udvalget. Først siger han, at der ikke vil ske mere registrering, og nu siger han, at det vil der. En minister må ikke komme med forkerte oplysninger til Folketinget, siger Per Clausen.
Han mener dermed, at Helge Sanders tidligere udtalelser om, at overvågningen ikke vil få negative konsekvenser for it-branchen og for udbredelsen af internet, falder til jorden.

Danmarks største teleselskab, TDC, der vil få nok at gøre med at registrere danskernes telefonsamtaler, e-mails og internetfærden, hvis regeringen får gennemført terrorpakken dette forår, går i rette med ministeren.
- Jeg vil mene, at der i de nye krav, som kommer fra regeringen, ligger en pligt til at gemme noget, som vi i dag ikke engang har ret til at gemme systematisk efter gældende regler om trafikdata, siger telechef i
TDC's regulatoriske afdeling Mogens Ritsholm.
Han henviser eksempelvis til e-mails. Hvis regeringen får sin vilje, skal det fremover registreres, hvem alle telekunder sender e-mails til og får e-mails fra, samt dato og tidspunkt for e-mailen. Det er data, som teleselskaberne ikke må registrere og gemme i længere tid i dag.
Så heller ikke på det punkt har videnskabsminister Helge Sander ret, når han hævder, at der med regeringens terrorforslag og telelogning ikke vil blive registreret flere data, end teleselskaberne allerede har adgang til at gemme i dag.
Computerworld har både onsdag og torsdag forsøgt at få videnskabsminister Helge Sander i tale om sagen, men han har ikke før redaktionens slutning ønsket over for Computerworld at forholde sig til problematikken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere