Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Grid til den helt rigtige pris

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. januar 2006.


Specialeskriverne
Computerworld taler hver uge med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. Peter Birkestrøm DUE skriver om "Trust-based accounting in Grid Systems."
Hvordan fastsætter man en rimelig pris for, hvad en virksomhed skal betale for at bruge et grid-system? Ugens specialeskriver har lavet en matematisk model for økonomien i et grid.

Forfatter:
Peter Birkestrøm Due, 27 år og studerer til civilingeniør i softwareteknologi på Danmark Tekniske Institut (DTU).

Skriver speciale om:
Trust-based accounting in Grid Systems. Grid er en kobling af clusters, der blandt andet giver virksomheder mulighed for at udregne tunge opgaver. I mit speciale forsøger jeg at regne mig frem til en fornuftig pris for at udnytte denne ressource.

Med andre ord:
- Hvad er en rimelig pris for en CPU? Normalt når man handler med mennesker tager prisen ofte udgangspunkt i tillid, men hvordan fastsætter man en rimelig pris for en regneopgave?

Hvorfor er det vigtigt at finde en rimelig pris?
- Flere virksomheder skulle fatte interesse for grid-teknologien, hvis de opdager, at der er god økonomi i det. Indtil videre er det næsten kun forskere og universiteterne, som har pc'er tilknyttet grid'et.
Men når virksomhederne indser, at der er økonomi i det, vil det sætte yderligere skub i teknologien.
Hvordan har du gjort?
- Først og fremmest har Novo Nordisk og Dansk Grid-Forum været behjælpelige med introduktion af grid'et. Ud fra et test set up af et grid har jeg lavet en matematisk model for økonomien i grid'et, som er et program, der er skrevet i C++. Tesen er, at når tilliden stiger, falder prisen og jeg kigger meget på, hvordan udbyderne kan optimere priserne. Målet er at skabe et program, der selv kan tilpasse prisen.

Hvordan fik du ideen?
- Jeg havde et fag på DTU, Scientific Computing, som introducerede grid-teknologien, hvilket fangede min interesse med det samme. Endvidere havde min vejleder det helt rigtige projekt til dette, så jeg slog til med det samme.

Hvad er planen, når du har
afleveret?
- Jeg er blevet tilbudt et job hos NNIT, hvor jeg under størstedelen af min studietid har været studentermedhjælper.
Hvad er dit drømmejob?
- En forskningsstilling hos Microsoft i England i deres afdeling for operativsystem-udvikling.

Peter Birkestrøm Due afleverer den 28. februar 2006.

Læs også tema om grid i Computerworld i næste uge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere