Tekstinput er en akilleshæl

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. januar 2006.


De små håndholdte computere og smartphones får mere og mere datakraft i mindre og mindre størrelse. Men efterhånden som enhederne bliver mindre, vokser problemerne med tekstinput.

Afvejningen mellem ønsket om mobilitet og så små enheder som muligt og samtidig tilstrækkelig plads til, at menneskets pølsefingre kan taste, skrive eller "tappe" sig frem til en forståelig tekst, vokser.
For efterhånden som de små enheder - håndholdte computere, PDA'er og smartphones bliver brugt til flere og flere opgaver og forretningsgange i virksomheder, vokser behovet for ikke bare at kunne læse længere tekster på enhederne, men også at skrive mere end blot "ja", "nej" og "det er ok".
Det sker fordi PDA'er, håndholdte computere og smartphones bruges mere og mere til at tjekke e-mail, sms, udarbejde diverse dokumeter, holde styr på kontakter og kalender med videre.

Hos Værdipapircentralen, der står for elektronisk udstedelse af værdipapirer, registrering af ejerforhold samt afvikling af værdipapirhandler for den finaniselle sektor, bruger man mange PDA'ere og håndholdte computere.
- Vi bruger dem til at læse og skrive e-mails på farten samt til at styre aftaler i kalenderen og vores kontakter, fortæller Bent Poulsen, der er systemrevisionschef i Værdipapircentralen.
For ham betyder dilemmaet mellem størrelse og funktionalitet i forbindelse med tekstinput, at han har fravalgt pennen og kun skriver tekst på den håndholdte på et tastatur.
- Det er smartest at anvende et lille tastatur. Det er træls at bruge en pen, siger han.
Men selvom der anvendes tastatur, bruger Værdipapircentralens medarbejdere ifølge Bent Poulsen ikke de håndholdte til længere tekster.
- Vi bruger dem til småbeskeder. Det kommer ikke over 15-20 linjer. Fordelen ved de håndholdte er mere, at man kan være online hele tiden og hele tiden følge med og svare på e-mails med det samme, siger Bent Poulsen.
Om brugen af tastaturer siger han:
- Jeg kender for eksempel Nokias 9500-model, der har indbygget et fuldt tastatur. Den, synes jeg, er nem at skrive på, selvom det kun foregår med to-finger-system, siger Bent Poulsen.
Han fortæller dog, at Værdipapircentralen formodentligt går over til Blackberry som platform for den fremtidige brug af håndholdte.
- Vi bruger den Blackberry-model, som kommer med fuldt tastatur. Det er noget nemmere at bruge end at skrive med en lille pen, siger han, og fortæller videre, at Værdipapircentralen efter en pilotperiode med Blackberry vil beslutte, om det skal være Blackberry, der skal være virksomhedens fremtidige platform for brug af håndholdte.
- Sådan som det tegner nu, bliver det nok resultatet. Både på grund af funktionaliteten men også sikkerheden, slutter Bent Poulsen og oplyser, at Værdipapircentralen tidligere anvendte Sony-Ericssons 910i som standard.

Billedtekst:
ny platform Bent Poulsen fra Værdipapircentralen synes, at Nokias 9500-model er nem at skrive på, selvom det foregår med et to-finger-system. Værdipapircentralen vil dog formodentligt gå over til Blackberry som platform for den fremtidige brug af håndholdte.

Boks:
Vi har talt med:

• Palle Rossil Hansen, kunde- og udviklingschef, Post Danmark.
• Anders E. Jensen, projektleder, Post Danmark.
• Bent Poulsen, systemrevisionschef i Værdipapircentralen.
• Anders Terp, produktchef for Ipaq, HP Danmark.
• Jens Henriksen, nordisk ansvarlig for Palms produkter.
• Henrik Kirkeskov, kommunikationschef, HP Danmark.
• Thomas Stensbøl, pressemedarbejder for Palm.

Boks:
Nokias store succes
Dilemmaet for små håndholdte enheder og tekstinput opstod første gang, da folk for alvor begyndte at anvende deres mobiltelefon til at sende tekst med - da sms'en fik sit kommercielle gennembrud omkring årtusindskiftet.
Med dette opstod behovet for en tekst-inputmetode, som kunne bruges med de kun cirka 12 taster, der normalt er på en mobil, uden at det satte skrivehastigheden væsentligt ned. For så ville folk holde op med at sms'e og teleoperatørerne tabe penge.
Nokia var hurtig ude med den hidtil mest elegante løsning, som siden er blevet kopieret af øvrige mobil-producenter. Nokia har modtaget meget ros og markedsmæssig respons på sin løsning, den intelligente ordbog, der baserer sig på, at hver tast repræsenterer flere bogstaver. Og skal man skrive et ord, for eksempel Computerworld, så taster man 2667883796753 og er der flere ord bag de bogstaver, som disse taster repræsenterer, kan man bladre imellem dem med en anden tast, typisk *.
Og Nokias intelligente ordbøger taler fremragende dansk, med et imponerende ordforråd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere