Hewlett-Packard efter Fiorina

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.


Uenighed om strategien betød, at Hewlett-Packard sagde farvel til sin kvindelige topchef.
Hendes afløser fyrede folk i tusindvis. HP nåede aldrig at give IBM den kamp til stregen, som den kontroversielle fusion med Compaq Computer i 2002 skulle have væbnet virksomheden til.

Kniven blev ført af den øverste chef, Carly Fiorina, da manglende resultater i august 2004 kostede tre europæiske chefhoveder i Hewlett-Packard (HP). Et af ofrene var danskeren Kasper Rørsted.
Efter de tre fyringer kunne verdens næststørste computerproducent præsentere et lille skridt i den rigtige retning, da regnskabsårets sidste kvartal viste tegn på fremgang. Især på baggrund af streng fokus på omkostningerne samt vækst på stort set hele produktpaletten.
Men allerede i januar var det Carly Fiorina selv, der blev åndet i nakken. HP's bestyrelse var ikke tilfreds med resultaterne, og rygterne svirrede i kulissen om, at en del af topchefens ansvarsområde skulle fordeles mellem tre ledende medarbejdere.
Bestyrelsen afviste, at der var tale om at tøjle Carly Fiorinas magt. Det handlede angiveligt blot om at styrke HP i konkurrencen med eksempelvis Dell og IBM.

Mindre end tre uger senere blev Carly Fiorina imidlertid fyret og måtte forlade sin stilling med øjeblikkelig virkning.
Begrundelsen var manglende resultater. Eks-chefen beklagede, at hun og bestyrelsen havde forskellige opfattelser af HP's strategi, og hun ønskede alle succes i fremtiden.
- Vi forstår det sådan, at Carly Fiorinas afsked snarere skyldes uenighed med bestyrelsen om den operationelle ledelse end om strategien, sagde analytiker Laura Conigliaro fra finanshuset Goldman Sachs i en kommentar.
Et meget gyldent håndtryk, der siden blev offentligt kendt, kan have været medvirkende til Carly Fiorinas milde udmeldinger til trods for det bratte sceneskift. Carly Fiorina begyndte som sekretær og nåede under stående klapsalver at toppe Fortune Magazines liste over de 50 mest magtfulde kvinder i erhvervslivet. Hun forlod HP med penge nok til mere end én ny garderobe - cirka 123 millioner danske kroner.
Der skulle gå lidt tid, før HP fandt virksomhedens næste hovedrolleindehaver. (I mellemtiden nåede den at betale vikaren, Bob Wayman, 17,3 millioner kroner for 52 dages arbejde.)
Sidst i marts satte 48-årige Mark Hurd sig i chefstolen. Hans baggrund var 25 år hos NCR, der blandt andet producerer kasseapparater, tællemaskiner og software til detailbranchen. Analytikere vurderede, at hans erfaring med at stå i spidsen for en virksomhed med mange forskellige forretningsområder vil være en fordel for ham hos HP.
Mark Hurd fik blandt andet til opgave at slutte printerafdelingens nedtur og give HP et bedre greb om markedet for pc'er. Nyheden om den nye direktør fik HP's aktiekurs til at stige 10 procent.
Mens aktionærerne kunne glæde sig, måtte medarbejderne bide negle. I juli meddelte koncernen, at den ville spare, hvad der svarer til 11,7 milliarder kroner om året. Det skulle primært ske ved at vinke farvel til 14.500 ansatte. Da HP's finansår 2004/2005 sluttede ved udgangen af oktober, var antallet af fyringer steget til 15.300, og regnskabet for fjerde kvartal var hårdt tynget af omkostningerne ved fyringsrunden med et fald i indtjeningen på 62 procent i forhold til året før. Omsætning steg dog 7 procent i samme periode.
Koncernen kom dog stadig ud af året med et overskud svarende til 15,3 milliarder kroner ud af en samlet omsætning på 551,4 milliarder kroner.

I Danmark betød HP's internationale omstruktureringer, at storkundedirektør Jan Elbæk blev fyret, da ansvaret for salg blev flyttet fra to til et sæt skuldre.
Posten som administrerende direktør tilfaldt Walther Thygesen, da Jens Frølund forlod jobbet på grund af sygdom. HP's nye danske chef vurderede et par uger efter afslutningen af finansåret 2004/2005, at årets danske HP-omsætning var landet på 4,1 milliarder kroner - med mellem 50 og 60 millioner kroner til bundlinjen.

Hvis Carly Fiorinas spådomme var gået i opfyldelse, var Hewlett-Packard blevet verdens største leverandør af pc'er, servere og storage.
Virkeligheden blev en anden. IBM har overhalet HP på servermarkedet, EMC har gjort det på markedet for selvstændige lagringssystemer, og Dell synger igen førstesopran på pc-siden.
Taler vi servicesiden, it-konsulenter og outsourcing, har HP et stykke vej op til IBM. Det samme gælder på markedet for middleware.
Endnu et tegn på, at HP's strategi ikke lykkedes, er, at omsætningen godt nok steg efter opkøbet af Compaq, men at nettoresultatet i dag er på niveau med 1999.

Billedtekst:
Kassemester. Efter 25 år i NEC, der blandt andet
er kendt for at producere kasseapparater, blev Mark Hurd hentet over til HP for at trimme it-koncernen. Han har vist sig ikke at være bleg for at svinge sparekniven.

Billedtekst:
Fiorina Finito
Siden 1999 havde Carly Fiorina
siddet som HP's øverste chef
og blandt andet overlevet den
meget kritiserede fusion
med Compaq i 2002.
Men i februar i år var det slut.
Carly Fiorona forlod koncernen
i forbilledlig ro og orden - og med
en farvel-og-tak-og-klap-i-bonus
på over 120 millioner kroner
i dametasken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere