Han leverer en virtuel server på tre kvarter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 9. december 2005.


I stedet for at tilbringe timer i et larmende serverrum kan Finansministeriets it-folk oprette nye servere direkte fra deres skærme.
Når en afdeling i Finansministeriet beder om at få en ny server, lyder svaret, at den kan være klar i løbet af tre kvarter.
- Første gang tror de ikke på det. Anden gang forventer de det, siger chefkonsulent André Briand de Crèvecoeur fra Finansministeriets interne it-afdeling.
Forklaringen på den korte leveringstid er, at ministeriet anvender virtuelle servere. På fire fysiske servere kører der for øjeblikket 37 virtuelle Windows-servere. At oprette en ny server er bare et spørgsmål om at klikke i et skærmbillede og udfylde nogle oplysninger om kravene til serveren.
Ministeriet regner med at have tjent investeringen i det virtuelle serversystem ind i løbet af to et halvt år. Besparelsen kommer fra servicekontrakter:
- Vi mente for et par år siden, at vi havde for mange gamle servere. Samtidig steg behovet for ydelse og plads voldsomt, især i vores gamle Exchange 5.5-installation. Jeg talte med vores leverandør, Ementor, og de foreslog, at vi smed det gamle jern ud og købte noget nyt. Og så spurgte de, hvor meget vi udnyttede vores servere, fortæller André Briand de Crèvecoeur.

Da it-folkene kiggede på serverne, opdagede de, at mange af dem kun blev brugt 5-10 procent. Ementor foreslog en løsning baseret på virtuelle servere. Ministeriet havde i forvejen god erfaring med virtualisering: Til test og udvikling brugte det flere steder VMwares produkt GSX Server.
- Jeg var noget loren ved tanken om at lægge produktionen over på et virtuelt system. Men da vi besøgte PBS, som havde kørt med systemet i et års tid, blev jeg overbevist, siger André Briand de Crèvecoeur.
Valget faldt på VMwares ESX Server. Det er et system, der bygger på en Red Hat Linux-lignende kerne. På systemet kan man afvikle virtuelle servere med en lang række styresystemer. Finansministeriet har standardiseret sin serverplatform, så man udelukkende anvender Windows-servere.

André Briand de Crèvecoeur demonstrerer en fordel ved systemet: På en af de fysiske servere kører en virtuel Notes-server. Med nogle klik i et skærmbillede flytter han den over på en anden fysisk server. Det sker på få sekunder, og uden at brugerne opdager noget.
- Den metode bruger vi, når vi skal tage en fysisk server ned. Så flytter vi de virtuelle servere over på de andre servere, fortæller han.
Det kan lade sig gøre, fordi ministeriet foruden selve ESX Server også har købt tillægsmodulerne VMotion og Virtual Center. André Briand de Crèvecoeur siger, at hvis man vælger ESX Server, kan det ikke betale sig at gå glip af de muligheder, disse udvidelser giver.
Da virtualiseringen begyndte for et år siden, blev otte fysiske servere virtualiseret. De blev placeret på tre fysiske servere. I dag kører 37 virtuelle servere på fire fysiske servere. Står det til André Briand de Crèvecoeur, er der næste år seks fysiske servere. Det skyldes, at projektet er blevet en succes.
- Vi har næsten haft for stor succes. De almindelige brugere mærker ikke noget til ændringen, men de, der har brug for en server, kan nu få den meget hurtigere. Og det udnytter de. Så jeg må erkende, at jeg underdimensionerede systemet, siger han.
Det gælder især diskpladsen. Systemet bygger på et SAN (storage area metwork) med to Fibre Channel-kort i hver server. De er koblet til et HP Storageworks Enterprise Virtual Array med 10 terabyte diskplads. Det er ved at nå grænsen for, hvor meget det kan udvides, så André Briand de Crèvecoeur regner med at udskifte det til et system med 16 terabyte, som kan udvides til det dobbelte.
Til gengæld blev serverne overdimensioneret, når det gælder arbejdslageret: Hver server er udstyret med 16 gigabyte ram, og det har vist sig at være mere end rigeligt. Til nye servere regner han med at nøjes med 10-12 gigabyte ram. Hver server er i øvrigt udstyret med to Xeon-processorer på tre gigahertz.
Skal han nævne en ulempe ved løsningen, er det, at den giver en høj afhængighed af SAN-systemet. Skulle det bryde sammen, vil det ramme stort set alle Finansministeriets systemer, herunder Exchange-løsningen til e-mail. Derfor er der også indført dublering på alle niveauer i disksystemet.
- Mange softwarehuse har som krav, når de leverer et stykke serversoftware, at det skal være det eneste, der kører på serveren. Ellers vil de ikke yde garanti, fordi de ikke kan vide, om det er samspillet med de andre applikationer på serveren, der giver problemer. Her er virtuelle servere en klar fordel: Hver serverapplikation kan nemt få sin egen virtuelle server, siger André Briand de Crèvecoeur.
Han gør dog opmærksom på, at det hver gang koster en serverlicens til Microsoft.

En enkelt applikation er det ikke lykkedes at flytte. Det er et program, der styrer en telefoncentral. Programmet kan kun køre på en server, hvis der sidder en dongle i dens parallelport. Og skønt der er en virtuel parallelport, der kan kobles til en fysisk, virker det ikke med det pågældende program.
Men ellers er det gået nemt at konvertere servere fra fysiske til virtuelle eller oprette helt nye servere. Ministeriet har udarbejdet en standardskabelon, som bruges til at oprette nye servere med, så de som standard er konfigureret ens.
Ministeriets it-afdeling har oprettet en gruppe på fire mand, der styrer de virtuelle servere. De har været begejstrede for det nye system:
- Det er nemmere at have med at gøre. Nu skal vi ikke længere stå i maskinstuen i tre timer og fedte med kabler, når en ny server skal i luften, siger André Briand de Crèvecoeur.
Han gør opmærksom på, at ikke alle servere vil vinde noget ved at blive virtualiseret. Således får man ikke mere CPU-kraft ud af at virtualisere, tværtimod. Men hvis man har en række servere, der kun udnytter en brøkdel af deres regnekraft, kan der være fordele ved at gøre dem virtuelle.
- Det skulle ikke undre mig, om mellem halvdelen og to tredjedele af alle servere i staten ville være modne til virtualisering. Der står mange servere, som kun kører et enkelt serverprogram, siger han.

Til andre, der overvejer at gå virtualiseringsvejen, har han dette råd:
- Installer hellere tre fysiske servere med hver to CPU'er frem for to servere med fire i hver. Så er man mindre afhængig af den enkelte fysiske server - de skal jo kunne tages ned indimellem. Starter man med to, må man undvære halvdelen af sin computerkraft, når den ene skal tages ned til eftersyn, siger han.
Han ser frem til ESX Server 3 og Virtual Center 2, der kommer næste år. De får en indbygget funktion til automatisk at flytte en virtuel server fra en fysisk server til en anden, hvis der opstår problemer.
Han anbefaler også, at man undersøger belastningen på de servere, man allerede har i brug. Han blev selv overrasket over, hvor lidt hestekræfterne i de gamle servere blev udnyttet.
Finansministeriet har valgt ikke at investere i at certificere it-folkene i brugen af VMwares produkter. I stedet tyr man til konsulenter.

Billedtekst:
Lettere - De virtuelle servere gør det nemt at sætte et testsystem op, når vi har brug for at afprøve noget,
før det går i drift, fortæller chefkonsulent André Briand de Crèvecoeur fra Finansministeriets it-afdeling.
Foto: Hans Juhl

Boks:
Finansministeriets virtuelle serverinstallation
Servere: Fire servere med hver to Intel Xeon-processorer på tre gigahertz, 16 gigabyte ram, to Fibre Channel-kort og seks Gigabit Ethernet-porte. Intern disk, der kun bruges til at boote fra.

Disksystem: HP EVA 3000 med 10 terabyte diskplads og to Fibre Channel-switche.

Virtualiseringssoftware: VMware ESX Server med VMotion og Virtual Center.

Brugere: Systemet betjener 930 brugere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere