It-politichefen sover da roligt om natten

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. december 2005.


Selv om vicerigspolitichef Peter Carpentier har ansvaret for de kommende års massive it-ændringer i politiet, sover han alligevel roligt om natten. Politiet vil gerne være it-førende, men sikkerhed må gå foran innovation, mener han

Når politiet over de kommende år får vendt nærmest fuldstændigt op og ned på de centrale it-systemer, bliver projektets øverst ansvarlige, vicerigspolitichef Peter Carpentier, manden i orkanens øje. Og det er ikke et hvilket som helst it-projekt, han skal hale i land. Politiets centrale, forældede sagsbehandlingssystem, POLSAS, skal nemlig skrottes, og et helt nyt skal bygges op fra bunden. Det samme gælder en række andre systemer, der også er helt centrale i politiets arbejde.
Når opgaven med at modernisere politiets it er løst, ventes den endelige regning at lyde på flere hundrede millioner kroner - penge, der er brugt i en tid, hvor hele den 14.000 mand store organisation samtidig skal gennemgå den mest drastiske ændring i en menneskealder.
Vedtager Folketinget som ventet en ny reform for politiets fremtidige organisation, skal det store it-projekt nemlig udvikles sideløbende med, at antallet af politikredse skal skæres ned fra 54 til kun 10-12 stykker.
Det er en opgave, der ville give enhver it-chef sved på overlæben, men Peter Carpentier er ikke rystet - tværtimod glæder han sig over, at politiets it-visioner nu endelig får luft under vingerne.
- Det er en stor opgave, og den er tiltrængt. Men vores første prioritet er sikkerhed, for politiet kan ikke leve med, at systemerne ikke virker i en længere periode. Det gør processen langstrakt og det kræver meget arbejde, men vi gør vores arbejde grundigt, siger Peter Carpentier.

Peter Carpentier er ikke uvant med at være ankermand på større it-opgaver. Før han begyndte hos politiet i 1996, var han ansat 17 år i Justitsministeriet - og de sidste ti brugte han blandt andet på budget- og it-planlægning. Derfor valgte han også at tage springet til det, der på daværende tidspunkt var en stilling, hvor han ville blive ansvarlig for at føre politiet sikkert gennem informationssamfundets omvæltninger. Og det tilmed i en organisation, der ofte er blevet beskyldt for at tænke mere på at beskytte stillinger frem for at tænke i modernisering, når Folketinget på oplæg fra politiet hvert fjerde år skal beslutte, hvordan politiets budgetter, bemanding og målsætninger skal udvikles.
Men tiden, hvor politiet ikke har visioner for sin udvikling, er for længst forbi, mener Peter Carpentier.
- Det er efterhånden længe siden, at folk insisterede på at sidde med deres skrivemaskiner og gøre tingene manuelt. I dag bruger vi it i næsten alt, vi foretager os, og en stor del af de visioner, der blev vedtaget i sidste politiforlig, er faktisk vores egne, siger Peter Carpentier.

Han undrer sig lidt over, at politiet er blevet beskyldt for at være fodslæbende i sin teknologiske udvikling. I foråret konkluderede Visionsudvalget Vedrørende Fremtidens Politi i en rapport, at den gammeldags it i værste fald kan forhindre en succesfuld kredsreform. Efterfølgende trak Peter Carpentier blot på skuldrende af den kritik, der blev fremsat fra flere kanter. Visionsudvalgets visioner var nemlig i store træk identiske med dem, han selv havde nedfældet i politiets egen visionsplan. Derfor opfattede han rapporten langt mere som rygstød og medvind til Politiet end som kritik.
- Vi har jo meget små frihedsgrader, for det er Folketinget, der bestemmer, hvor mange penge og hvor meget personale, vi skal have. I modsætning til en privat virksomhed kan vi ikke bare fyre 500 mand for at få råd til strategiske it-projekter. Min opgave er derimod at respektere bevillingerne fra Folketinget og få det bedste ud af pengene, siger Peter Carpentier.
Flere gange under interviewet understreger han, at væsentlige dele af politiets it-strategi nu er finansieret af den ekstrabevilling på 195 millioner kroner, som Folketinget vedtog i det nuværende politiforlig. I øjeblikket arbejder Peter Carpentier på højtryk sammen med godt 50 politifolk og anklagere på at kravspecificere og analysere, hvordan det nye POLSAS skal være. Det ligger dog fast, at det bliver en FESD-leverandør, der løber med enterprisen, og at såvel drift som udvikling bliver outsourcet.
Ved siden af dette projekt er Peter Carpentier styrmand for en række af politiets øvrige drifts- og udviklingsopgaver. Det gælder også håndteringen af it i forbindelse med politiets kredsreform. Hver af de nuværende 54 Politikredse har egen database, som af fysiske og tekniske årsager foreløbig er nødt til at køre videre, selv om antallet af Politikredse bliver reduceret til 10-12 stykker. Databaserne i kredsene skal dog kunne snakke sammen, og det kræver en kæmpestor lappeløsning, der dog kun er midlertidig, indtil politiet får en moderne databasestruktur med det nye FESD-baserede sagsbehandlingssystem.
- Selv om vi ikke har kunnet registrere nogen væsentlig utilfredshed med POLSAS, erkender vi også, at vi ikke kan komme videre, før POLSAS har fået en moderne afløser. Først herefter kan vi for alvor komme i gang med at udvikle de ting, der skal understøtte vores mere udadvendte moderniseringer, siger Peter Carpentier.
Han henviser blandt andet til, at politiets nye website giver mulighed for, at man kan anmelde simple tyverier online. Funktionen er imidlertid kun en lettelse for borgeren, for i den anden ende er der ingen integration til POLSAS. Derfor må politiet manuelt må taste tingene ind, selv om borgeren allerede har gjort det online. Med det nye POLSAS vil den slags dog være fortid.
Mobile bødeblokke eller mobile arbejdsstationer, så politiet eksempelvis kan behandle en sag om indbrud ude på gerningsstedet er eksempler på andre initiativer, som vicerigspolitichefen mener vil forbedre borgerservicen og samtidig gøre politiets arbejde mere effektivt og smidigt.
- Politiet vil meget gerne bruge mere it, og det kommer vi helt sikkert også til i fremtiden. Men vi må prioritere sikkerhed frem for innovation, og derfor vil vi nok altid være et skridt bagefter udviklingen. Politiets it skal først og fremmest være driftsikkert - altid, siger Peter Carpentier.

Billedtekst:
forsigtigper - Vi må prioritere sikkerhed frem for innovation, og derfor vil vi nok altid være et skridt bagefter udviklingen, siger vicerigspolitichef Peter Carpentier. Foto: Torben Klint




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere