Supermoduler til ERP slår trangen til ensretning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. december 2005.


Virksomhedernes ønske om at samle forretningssystemerne i en ERP-platform betyder ikke nødvendigvis, at der kun er plads til en leverandør.

En samlet platform står øverst på mange danske virksomheders ønskeliste, når de skal vælge ny ERP-løsning eller optimere den eksisterende. Det betyder imidlertid ikke, at virksomhederne altid satser på en leverandør, mener Basware, der leverer softwareløsninger til e-business og økonomistyring.
Ifølge administrerende direktør for Basware i Danmark, Christian Rasmussen, viser nye tendenser sig på markedet for økonomistyringssystemer. Joint Applications - eller samlede systemer - vinder frem.
- For virksomhederne handler det om at få opbygget en platform og en infrastruktur, der hænger rigtig sammen - og hvor der kan kobles de rigtige værktøjer på, som supporterer de enkelte forretningsområder, siger direktøren og henviser til et "whitepaper" udarbejdet af Martin Fahy, professor ved National University i Irland, i samarbejde med Basware.
Professoren har talt med en række amerikanske og europæiske virksomheder og konkluderer, at de inden for økonomistyringssystemer foretrækker de såkaldte "best of breed"-løsninger på nogle områder.

Hos IDC vurderer analytiker Bo Lykkegaard, at der fortsat ikke er nogen ERP-leverandør, der kan dække hele viften af virksomhedernes behov for forretningssystemer.
- Vi ser i større grad, at de store platforme rulles ud bid for bid. Dækker leverandøren ikke området tilstrækkeligt efter kundens ønske, vil muligheden for at vælge en "best of breed"-leverandør blive relevant, siger Bo Lykkegaard og tilføjer, at Basware har fordel af at have været tidligt på markedet for de såkaldte "purchase to pay"-løsninger. Softwarehuset har fortsat en god position på markedet, fordi løsningerne er certificerede til gængse ERP-løsninger som SAP og Oracle.

Netop SAP-certificeringen og muligheden for integration med andre systemtyper var afgørende for Codan, da forsikringsselskabet skulle gå fra manuel kontrol til elektronisk behandling af fakturaer via selskabets e-mailsystem. Valget faldt på Baswares softwareløsning på området. Det skyldes, at Codan bruger SAP's økonomisystem i Danmark, mens datterselskabet Trygg Hansa benytter Agresso.
- Vi ønskede et system til håndtering af scanning af fakturaer, der kunne anvendes både i Danmark og i Sverige, og som er koblet op på den samme server. Og hvis vi på længere sigt skifter til en samlet platform i hele selskabet, kan vi enten vælge Agresso eller SAP, uden at vi af den grund skal anskaffe et nyt system til at håndtere fakturaer, forklarer Ingeborg Sønderup, kontorchef i Codan og ansvarlig for implementeringen af Basware.

Ifølge IDC vil det samlede marked for Supplier Relationship Management - herunder blandt andet systemer til elektronisk behandling af fakturaer - få en årlig vækst på 5,9 procent i Danmark frem til 2009.
- Systemer til håndtering af kreditorer og fakturaer er et område, man ikke umiddelbart forbinder med store muligheder. Men det er vigtigt for virksomhederne at sikre, at indkøbsprocesserne automatiseres og strømlines i så høj grad som muligt, vurderer Bo Lykkegaard.
På længere sigt forventer analytikeren, at de store ERP-leverandører udbygger deres egne løsninger for elektronisk behandling af fakturaer i ERP-platformen.
Samme melding kommer fra SAPs salgsdirektør med ansvar for det danske midtermarked, Jens Bager. Han påpeger, at SAP for nogle år siden erkendte, at ERP-huset ikke kunne lave alle løsninger selv - og derfor måtte åbne for integreringen med andre systemer.
- Vi ved jo godt, at verden ikke er strikket sammen sådan, at vi kan levere alt til alle - i hvert fald ikke på dag et. Samtidig mener vi dog, at det på længere sigt vil være en fordel for virksomheden at satse på "en platform - samme leverandør". Det handler om at have en 100 procent integreret helhed, der bygger på data, som ligger samme sted, forklarer Jens Bager.
Fremtidens kampplads for de store ERP-udbydere ligger - ifølge Peder Nelson, Oracles salgsdirektør på applikationsområdet i Danmark - netop i at få udbygget både de branchespecifikke løsninger og specialfunktioner.
- Typisk vælger vi - såvel som andre leverandører - at satse på at åbne for systemintegration og partnerskaber, hvis det ikke er en specialløsning, vi selv kan levere, siger han.
Han sammenligner med det kendte konsolideringsmønster på ERP-markedet, hvor de store udbydere de seneste år har opkøbt og overtaget systemer fra mindre udbydere, hvis de viser succes på markedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere