Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. november 2005.
Telia, indehaver af den tredje 3G-licens, venter endnu en stykke tid med at tænde for nettet. Markedet er ikke klar, og EDGE er et lige så godt
alternativ, lyder
forklaringen.
- Vi holder selvfølgelig øje med 3G og bruger de erfaringer, som Telia-koncernen og vores konkurrenter har i andre lande. Og det viser, at markedet ikke er klar endnu, siger administrerende direktør for Telia Danmark, Jesper Brøckner.
Den vurdering er de to andre indehavere af en 3G-licens i Danmark, selskabet 3 og TDC, imidlertid ikke enige i. De har nemlig allerede lanceret deres 3G-net kommercielt for kunderne og satser henholdsvis på de unge brugere med underholdning og forretningsbrugerne med mobil data. Samtidig har både Telmore og Debitel meddelt, at de vil lancere 3G for deres kunder. Begge selskaber bruger TDC's 3G-net.
Hvorfor er Telia uenig med disse selskaber i, at markedet ikke er klar til 3G?
- Grunden til, at disse selskaber går ud med kommerciel lancering af 3G, er, at de ikke har EDGE, som vi har, begrunder Jesper Brøckner.
Telia har siden 2001 haft en 3G-licens, som har givet selskabet mulighed for at tilbyde kunder hastigheder på op til 384 Mbit/s. Men Telia har ikke fastlagt en dato for, hvornår lanceringen sker.
- Markedet er ikke klar til 3G. Vi har i stedet lanceret EDGE i vores landsdækkende net, og vores vurdering er, at kunderne ikke stiller krav om ydelser, som EDGE ikke kan levere, siger Telia Danmarks administrerende direktør Jesper Brøckner.
- Kunder går primært efter hurtig dataoverførsel til for eksempel at blive opdateret med de seneste e-mails, og her er EDGE tilstrækkelig. Og de fleste mobiltelefoner er allerede klar til EDGE, modsat 3G, siger Jesper Brøckner, der i slutningen af november kører en stor reklamekampagne, som netop henvender sig til forretningsbrugerne og tilbyder indstikskort til den bærbare computer.
- Og så vil kunderne hellere have en landsdækkende service i stedet for dækning i nogle få af de store byer. Det er ikke nok med dækning i byerne. Vores forretningskunder, som rejser meget rundt i landet, vil også have dækning på landevejen, siger Jesper Brøckner og henviser til, at Telia har EDGE i hele sit landsdækkende net, mens for eksempel konkurrenten TDC kun tilbyder 3G i landets fire største byer og tilbyder GPRS uden for disse byer.
Han afviser dog ikke 3G senere.
- Vi starter med EDGE som allerede findes i vores net og tror på en evolution frem for en revolution. Senere vil vi så supplere med 3G, siger Jesper Brøckner, der dog ikke vil ud med hvornår.
bokse:
EDGE
Det er langt billigere at dække hele landet med EDGE end med 3G, da EDGE blot er en opgradering til de allerede eksisterende GSM-net. Der skal ikke investeres i nye basisstationer eller sendepositioner. EDGE kan opnås med blot en softwareopgradering og udskiftning af nogle printkort, og for et landsdækkende GSM-net skal denne investering tælles i millioner - modsat et tilsvarende 3G-net hvor investeringen skal tælles i milliarder. Dermed er det også billigere og hurtigere at få landsdækning, hvis man vel at mærke allerede har et GSM-net.
Og EDGE kan bære langt hovedparten af de tjenester, som 3G kan, på nær videotelefoni. Hastighederne kan med EDGE tredobles i det eksisterende GSM-net - en stigning fra de nuværende 40 kbit/s til omkring 120 kbit/s, endda helt op til 200 kbit/s i modtagelse.
Samtidig byder EDGE på den klare fordel, at brugerne i høj grad kan fortsætte med at bruge de samme telefoner som hidtil, modsat tilfældet med 3G-teknologien, der kræver nye telefoner. Mange af de nyeste GSM-telefoner, især Nokias modeller, understøtter nemlig EDGE.
GPRS
En overbygning til GSM-nettet, der muliggør højere hastighed for
data (for eksempel ved brug af mobiltelefonen til internet og e-mail).
GPRS står for Generel Packet Radio Service og antyder dermed, at data sendes som pakker, hvilket gør højere hastighed mulig. Hastigheden når dog ikke lige så langt op som med EDGE. GPRS tilbyder teoretisk op til 115 kbit/s, men i praksis foregår dataoverførslen med cirka 30-40 kbit/s.
EDGE hurtigere end 3G
Mens 3G med op til 384 kbit/s er hurtigere til modtagelse end EDGE, der giver op til 200 kbit/s i modtagelse, så har EDGE ifølge den norske nyhedstjeneste digi.no en klart højere sende-hastighed end 3G. Hidtil har fokus været på modtage-hastigheden, men afsendelse af data bliver vigtigere og vigtigere, ikke bare ved videotelefoni, men også ved brug af telefonen som mobilt kontor, til e-mail mv. i for eksempel smartphones og lommecomputere. Og her ser EDGE ud til at være foran og næsten dobbelt så hurtig med omkring 120 kbit/s i afsende-hastighed mod 3G's blot 64 kbit/s. Både 3 og TDC, de eneste selskaber, der har lanceret 3G herhjemme, anvender begge den lave sendehastighed på 64 kbit/s. fog
Vi har talt med:
• Thomas Husson, analytiker, analyseinstituttet Jupiter Research.
• Anders Riedel, medieøkonom, Aller Mobile.
• Sus Hansen, pressemedarbejder, TDC.
• Mads Middelboe, adm. dir., TDC Mobil.
• Mika Bildsøe Lassen, pressemedarbejder, 3.
• Presseafdelingen, Telia.
• Jesper Brøckner, administrerende direktør,Telia Danmark