Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. november 2005.
Danmarks suverænt største it-virksomhed, TDC, skifter med stor sandsynlighed ejer i den allernærmeste fremtid. I går erfarede Wall Street Journal, at hele tre aktører er varme på teleselskabet, en af dem så brændende, at den måske allerede har afleveret et bud på 11,6 milliarder dollars (knap 74 milliarder danske kroner). Hvis handlen går igennem, vil det være den hidtil største af sin art i Europa.
Det aktuelle konsortium består af fem af verdens største kapitalfonde, der på vegne af pensionsopsparere og rigmænd konstant er på jagt efter hurtige investeringer. Modellen er, at kapitalfondene kommer med en del af pengene i kontanter og belåner selskabet til grænsen. Bankerne vil gerne låne kapitalfondene de mange milliarder, fordi TDC's kreditværdighed er i top. Kunsten for kapitalfondene er nu, at gøre forrentningen af TDC så stor som mulig i forhold til renten i banken. Det kan konsortiet gøre ved dels at udnytte de historiske lave rentesatser, dels ved usentimentalt at sælge dele af selskabet fra. Kapitalfondenes ejere er kun interesseret i forrentning og ikke selskabet i sig selv.
Over for Computerworld har flere aktieanalytikere tidligere noteret, at det er sandsynligt, at TDC's udenlandske aktiviteter med få undtagelser vil blive solgt fra, således at forretningen bliver koncentreret i Danmark og Skandinavien. Men der er principielt intet, der forhindrer en tankegang, hvor eksempelvis TDC KabelTV bliver solgt til en konkurrent, fordi det giver en større gevinst end forretningsenheden er værdisat til af markedet.
Når konsortiet erhverver sig TDC, betaler det en betydelig overpris i forhold til værdien på fondsbørsen. Således byder fondene mere end 38 procent over den aktiekurs, som TDC havde, førend Wall Street Journal i august bragte købsrygterne i omløb. På nuværende tidspunkt er købsbuddet på TDC godt fem procent over værdien på børsen.
Hvad ved kapitalfondene, som markedet ikke ved? De ved, hvad de vil gøre ved selskabet, når de har magt til at sælge forretningsområder fra til konkurrenterne. Dele af TDC's forretning som konkurrenterne ellers aldrig ville komme i nærheden af. Og de vil betale høje priser derfor. Nu med flere og nye penge i hånden kan konsortiet af kapitalfonde jagte næste selskab - i hvert fald så længe renten er lav. Om få år kan kapitalfondene trække sig ud af sin investering og videresælge et - håber fondene - førende skandinavisk og fokuseret teleselskab.
Men hvad betyder salget for telemarkedet og de danske kunder? Ikke meget, vurderer analytikerne.
Der er dog to mulige positive effekter. En opsplitning af giganten vil give os den konkurrence på telemarkedet, som kunder og konkurrenter har sukket efter så længe. Og pludselig bliver det elselskaberne, der som eneste danskejede aktører kan, har råd til og som kan vil investere langsigtet i national digital infrastruktur. Det turde da også være ændringer, som for altid vil ændre vores opfattelse af telemarkedet.