Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. november 2005.
Når kommunesammenlægningerne gennemføres, får KMD en rolle så central, at hele projektet kan falde til jorden, hvis KMD snubler.
Et single Point of Failure. Sådan beskriver it-konsulenten og forfatteren, Morten Strunge
Nielsen KMD's rolle, når de nuværende 271 kommuner i løbet af 2006 skal lægges sammen til kun 98. Processen kræver omfattende integration og omlægning af kommunernes it-systemer og dertil hørende data, og her har KMD en helt central rolle, der kan gøre hele projektet yderst risikabelt, hvis KMD skulle snuble i opgaven.
Morten Strunge Nielsen er netop nu aktuel med en ny bog, der omhandler integration og opsplitning af it-systemer. Bogen er baseret på forfatterens egne erfaringer med lignende projekter i det private, og han påpeger, at ingen private virksomheder ville kaste sig ud i så omfattende ændringer, som kommunalreformen lægger op til på én gang og samtidig lægge hele opgaven i hænderne på én virksomhed.
- KMD har jo i vidt omfang en monopolstatus, som giver dem et enormt ansvar i forbindelse med kommunesammenlægningerne. Jeg er ikke i tvivl om, at de har forberedt sig, men jeg konstaterer blot, at opgaven er enorm, og at det hele skal løses på meget kort tid. Det giver en nærmest enorm risiko for fejl og problemer, siger Morten Strunge Nielsen, der dog understreger, at årsagerne til hans bekymring skal findes i hans egen erfaring med lignende projekter, og ikke i egentlig mistillid til KMD.
- Men hvis KMD ikke magter opgaven, kan det hele ryge på gulvet. Og jeg tvivler ærligt talt på, at KMD er i stand til at forudse alle de problemer, der vil opstå undervejs, siger Morten Strunge Nielsen der undrer sig over, at kun få har forholdt sig til, hvor meget hele it-delen af kommunalreformen hviler på KMD.
Hos KMD afviser man imidlertid bekymringen. Underdirektør og projektleder for KMD's opgaver med kommunalreformen, Hans-Ole Møller Madsen, mener ikke, at der er grund til panik. Han fortæller, at KMD har ansat 60-70 ekstra folk til opgaven, og at man allerede i 2003 begyndte at overveje, hvad der skulle gøres, hvis reformen blev gennemført.
- Der er altid risici med den slags projekter, og det er der også med dette. Men vi har forberedt os så længe og så grundigt, at vi anser de risici for minimerede, siger Hans-Ole Møller Madsen, der også påpeger, at projekterne kommer i bølger, og ikke alle sammen samtidig.
Interview med Morten Strunge Nielsen på side 17