Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. november 2005.
TDC kom ud af tredje kvartal med et større overskud end ventet, men Henning Dyremose afviser at sige noget som helst om de mange opkøbsrygter. Analytiker anser det for 90 procent sandsynligt, at TDC bliver solgt.
Ordet opkøb var på alles læber, da TDC i onsdags offentliggjorde sit resultat for tredje kvartal, hvor både salg og overskud fortsætter med at drøne i vejret.
Men den danske telekoncern er ikke selv klar til at sige noget. Heller ikke på en analytiker-konference onsdag formiddag ville koncernchef Henning Dyremose give mere information om de kapitalfonde, der har kontaktet TDC med henblik på opkøb.
Henning Dyremose nøjedes i stedet med at læse højt fra kvartalsregnskabet, hvor TDC igen bekræfter, at selskabet har modtaget henvendelser, men ikke bindende bud.
"Iværksatte undersøgelser er endnu ikke afsluttede. Der kan ikke oplyses noget om det mulige resultat eller tidspunktet for færdiggørelse af disse undersøgelser," står der i regnskabet.
Aktieanalytiker Rune Møller fra Jyske Bank har hele tiden set opkøbet som sandsynligt, og han mener ikke, at det stærke resultat i tredje kvartal ændrer noget.
- Var TDC kommet med et katastroferegnskab, havde det haft betydning, men det seneste kvartalsresultat har minimal betydning i forhold til et opkøb, siger han.
Ifølge Rune Møller understreger den fortsatte vækst i TDC, hvor salget i tredje kvartal steg med næsten 11 procent, at den danske telekoncern har været undervurderet, før de internationale kapitalfonde kom med deres milliardbud.
- TDC blev før alle opkøbsrygterne handlet som et selskab, hvor omsætningen var faldende eller i bedste fald stagnerende. Hvis man kigger på de seneste mange kvartaler, vokser selskabet fire-fem procent, og det er slet ikke det, markedet hidtil har værdisat TDC i forhold til, siger Rune Møller.
Han mener, at der vil komme et bindende bud på at købe TDC inden for de kommende to uger. Han vurderer samtidig, at der er 90 procent sandsynlighed for, at TDC bliver solgt.
Efter Rune Møllers vurdering vil det dog ikke give de store ændringer på det danske telemarked, hvis TDC bliver solgt.
- Når en kapitalfond overtager TDC, vil den udvide forretningsområderne i Danmark og Skandinavien. Alle andre udenlandske aktiviteter vil blive solgt fra inden for det første år, undtagen måske Polkomtel, siger Rune Møller.
Efter det stærke tredje kvartal forventer TDC nu at få et overskud på bundlinien på 4,5 milliarder kroner i 2005, en halv milliard kroner mere end tidligere forventet.
TDC er specielt tilfreds med stærk vækst i de udenlandske mobilselskaber Talkline og Bite.
Rygterne om salg af TDC tog fart, da Wall Street Journal 24. oktober kunne fortælle, at to grupper af udenlandske kapitalfonde bejler til selskabet. Historien er baseret på anonyme kilder
Den ene af de to grupper er tæt på at afgive et formelt tilbud, skrev avisen. Gruppen består af engelske Apax Partners og Permira Advisors samt amerikanske Blackstone Group, Kohlberg Kravis Roberts & Co og Providence Equity Partners. TDC har angiveligt givet gruppen adgang til de interne regnskabsbøger.
Prisen for TDC ventes at lande på mellem 60 og 75 milliarder kroner, og det vil i givet fald blive det største opkøb foretaget af private kapitalfonde i Europa til dato.
Billedtekst:
med syv segl Koncernchef Henning Dyremose afviser fortsat at give mere information om de kapitalfonde, der har kontaktet TDC med henblik på opkøb. Foto: Torben Klint
Boks:
TDC opjusterer efter godt kvartal
Med et glimrende resultat for tredje kvartal i hånden opjusterer TDC forventningerne til både resultatet og omsætningen for hele året.
Det sker efter medvind i sejlene i tredje kvartal, hvor omsætningen ifølge selskabet steg med 11 procent, mens driftsresultatet steg med seks procent.
Koncernchef Henning Dyremose peger på, at fremgangen skyldes både en god underliggende vækst samt at selskabets opkøb af TDC Song, HTCC, NetDesign, Dotcom og Ascom nu for første gang er fuldt indregnet i regnskabet.
Han betegner fremgangen som "meget tilfredsstillende".
I forhold til det tilsvarende kvartal sidste år er antallet af TDC-kunder steget med 1,9 millioner til nu 14,7 millioner abonnenter. Langt størstedelen af de nye kunder er mobilkunder i udlandet.
Samtidig er antallet af TDC-medarbejdere steget med 10,9 procent. Selskabet beskæftiger nu 21.842 medarbejdere.
I alt fik selskabet i tredje kvartal en omsætning på 12,2 milliarder kroner og et driftsoverskud på 1,8 milliarder kroner.
dje