Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. oktober 2005.
I artiklen på side 48-49 ønsker taskforce-chef på falderebet, Thomas Nielsen, at OECD havde sat endnu mere fokus på de ting, Danmark virkelig har problemer med. For eksempel mangel på mennesker med både it- og forretningskvalifikationer i organisationerne, borgerfokus (læs side 64-65) og målbarhed. Her er OECD-udsendingenes uddybning af rapportens anbefalinger:
For lidt digitaliseringskompetence
Anbefalingerne 3, 13, 14 og 15 drejer sig om, hvordan viden om it, forretning og digitalisering kan spredes i den offentlige sektor ved for eksempel at gøre en reklameindsats, så offentligt ansatte bedre forstår sammenhængen mellem dels e-government og regeringens moderniseringsprogram og mellem e-government og kommunalreformen.
OECD forslår også at bruge teknologien selv til at sprede viden om digitalisering i netværk og at fremme, at læreanstalterne uddanner flere med de it-kvalifikationer, som de offentlige organisationer efterspørger.
- Desuden vil kommunalreformen forbedre situationen, fordi de større kommuner bedre kan opbygge de kompetencecentre, som de store statslige myndigheder allerede har. Regeringen bør identificere, hvor der stadig mangler kompetencer, siger Edwin Lau.
Han roser, at den nuværende kampagne "Brug os på nettet" også henvender sig til de offentligt ansatte.
For dårlig målopfølgning
og evaluering
Det er et helt almindeligt problem i OECD-landene, at man ikke er god til at bruge business cases, sætte mål og følge op på dem. Mens Danmark har ydet en OK indsats med at sætte mål, bør vi bruge flere kræfter på at følge op på, om de er nået.
- Når I spørger myndighederne, i hvor høj grad de føler, de har oplevet frigørelse af ressourcer, så er det et godt spørgsmål, men det er ikke et godt nok spørgsmål. Der skal være noget at sammenligne med, siger Rolf Alter.
Edwin Lau fremhæver det britiske initiativ Efficiency Review som et godt koncept og værktøj, som andre med fordel kunne efterligne.
- Målinger af ressourcefrigørelse bør dog ledsages af en politik for, hvem der skal høste gevinsterne - ellers er der ikke noget incitament for myndighederne til at være ærlige, påpeger Rolf Alter, og henviser dermed til så- og høste-problematikken, som alle OECD-landene kæmper med.
Boks:
Mere centralisering nødvendig
Der er behov for en højere grad af tvungen koordination i centraladministrationen fremover. Der er brug for en enterprise-arkitektur og for at placere et ansvar for at håndhæve at alle de glimrende standarder bliver overholdt, som Videnskabsministeriets folk har lavet, mener direktør Henrik Zangenberg, Gartner Danmark.
Dermed ligger han i sin anbefaling på linje med OECD's Edwin Lau, som har været projektleder på undersøgelsen af eGovernment i Danmark.
Ligesom OECD vil Zangenberg heller ikke byde ind med et detaljeret bud på den konkrete fremtidige organisering af Projekt Digital Forvaltning.
- Men jeg vil gerne understrege, at uden en højere grad af centralisering bliver det svært at komme længere, end vi er. I staten skal rigtig mange i gang med meget store moderniseringsprojekter. Så rækker den forældreledede tilgang, hvor man med gode råd og vejledning forsøger at få børnene til selv at træffe de rigtige valg, ikke langt nok, siger Henrik Zangenberg.