Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.
Pressede priser og nye strukturer i markedet er med til at gøre tilværelsen vanskelig for systemintegratorer og konsulenthuse.
To minusser springer i øjnene, når man lader blikket glide ned over segmenterne i Computerworlds Top 100 opgørelse. Nemlig årets samlede resultat for systemintegratorer og konsulenthuse.
Blandt serviceselskaberne var det - igen - drifts- og udviklingsselskaberne samt tele- og internetudbyderne, der løb med guldet i 2004. Mens systemintegratorerne vendte et lille plus til et stort minus, og konsulenthusene stadig havde røde tal på bundlinjen, om end det var mindre end året før.
Nettoomsætningen er øget over en bred kam i hele servicesektoren med omkring fem milliarder kroner til 74,2 milliarder kroner.
Blandt konsulentvirksomhederne fortsætter Capgemini og Accenture med store underskud, mens der er plusser hos PA Consulting, CSC og en flot fremgang for Rambøll Informatik fra 5,4 til 13,5 millioner kroner.
Klemt marked
Stiller man skarpt på systemintegratorerne er det forskellige forhold, der gør sig gældende for de selskaber, som trækker ned i det store regnskab. Men Karsten Fogh Ho-Lanng, Nordic Research Manager hos IDC, ser alligevel en række fællesnævnere.
- Priserne er stadig under pres. I et klemt marked kan man nemt komme til at sætte sine priser for lavt. Samtidig er situationen den, at fastprisprojekter bliver stadig mere almindelige. Det indebærer en risiko og er noget, virksomhederne skal omstille sig til, siger han.
IDC-analytikeren peger derudover på, at den voksende efterspørgsel efter brancherettede løsninger også kan være en akilleshæl for leverandørerne. Det kræver meget udviklingsarbejde, og spørgsmålet er, hvem der kan tjene penge på dem.
- De vil gerne levere brancheløsninger, og så kommer de ud i overvejelsen om, hvor meget af en given ordre de selv skal finansiere med henblik på at kunne videresælge den pågældende løsning. Den forretningsmodel er svær. Ikke alle er lige gode til at styre hen mod at få lavet en generisk brancheløsning frem for en virksomhedsspecifik løsning, der kan være svær at sælge videre. Det er en vanskelig balance på den ene side at skulle demonstrere forretningsmæssig tyngde i den måde, man bygger sin løsning på, og på den anden ikke komme for langt ned i den enkelte virksomheds måde at gøre tingene på, eftersom løsningen også skal kunne anvendes af konkurrenten eller en tilsvarende virksomhed i et andet land.
I den positive ende af skalaen finder man eksempelvis EDB Gruppen og WM-data. Karsten Fogh Ho-Lanng noterer, at væsentlige faktorer for succes på tidens it-konsulentmarked er god projektstyring og en konservativ omkostningsmodel, og dertil giver erfaring med vertikale løsninger et ekstra godt udgangspunkt.
Tectura er bundskraber
Det største underskud blandt systemintegratorerne leverer Tectura med et minus på næsten 102 millioner kroner for EMEA - heraf knap 30 millioner for Danmark. Fusionsrelaterede omkostninger efter sidste års opkøb af Aston Business Solutions får det meste af skylden, men Tectura nævner også arbejdet med at omstille selskabet til at lave branchespecifikke løsninger, samt at priser og marginer fortsat er under pres.
Andenpladsen på listen over største underskud tager Ementor. I hvor høj grad det går den gale vej illustreres af, at underskuddet sidste år steg til 79 millioner kroner fra 46 millioner i 2003. Selskabet har udfordringer internt, der gør det svært at operere eksternt, og befinder sig i en stærkt negativ spiral, lyder analytikerkommentarer.
Ciber øgede underskuddet til 25 millioner kroner fra knap 10 året før som følge af en fejlslagen satsning på ERP-systemer fra MBS og SAP-konsulentarbejde. Lidt bedre gik det trods alt for Columbus IT Partner, der købte Hands Danmark og fik Vladislav Martynov som ny koncernchef. Her blev underskuddet reduceret fra knap 38 til 25 millioner kroner. Mens TietoEnator præget af turbulens i organisationen omtrent fordoblede sit fra 14,4 til næsten 24 millioner kroner.
Den igangværende konsolidering blandt systemintegratorerne vil fortsætte, mener Karsten Fogh Ho-Lanng fra IDC. Udskilningsløbet er slet ikke slut endnu - eksempelvis for ERP-husene, vurderer han. Blandt de store opkøbskandidater nævner han Columbus IT Partner og Ementor.
Hvad tendenser i konsolideringen angår, peger han på, at teleselskaberne er begyndt at bevæge sig ind på systemintegratorerne, eksempelvis med TDC's opkøb af Netdesign i Danmark og Dotcom i Sverige. Og så anser han det for sandsynligt - ikke mindst i lyset af det kraftige ryk i retning af brancherelaterede løsninger - at der vil opstå flere pan-europæiske aktører på markedet.