Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.
Der er sket et skift i, hvad der holder it-branchens topchefer vågne om natten. Sidste års bekymring over at få skabt vækst og indtjening er afløst af neglebiden over, om de kan skaffe og fastholde de rette medarbejdere.
Blandt alle de knækkede kurver for it-udviklingen tegner den for udviklingen i antallet af medarbejdere i branchen sig især tydeligt. Efter tre år med nedskæringer og en reduktion i antallet af arbejdspladser på op mod 7000, steg antallet sidste år med næsten 1000.
Klare forventninger om vækst illustreres af planer om at ansætte folk. 75 procent af it-virksomhederne står foran at hyre nye medarbejdere i år. Omkring halvdelen venter at øge medarbejdertallet med op til 10 procent. Af de hurtigst voksende virksomheder regner en tredjedel med at udvide medarbejderstaben med over 20 procent.
Det fremgår af Deloittes IT-Vækstbarometer for 2005, baseret på et rundspørge til 276 topledere i it-branchen, som blev fremlagt ved Top 100 konferencen.
- 21 procent siger, virksomhedens største udfordring er at tiltrække og fastholde medarbejdere mod 11 procent procent året før. Vi skal helt tilbage til 1999 for at have medarbejdersituationen så højt oppe på dagsordenen, fortalte Kim Gerner, partner i Deloitte Videncenter IT, Tele og Medier.
Tendensen er, at de langsomst voksende virksomheder har sværest ved at fastholde medarbejdere, mens de hurtigst voksende bekymrer sig mest om rekruttering. Så det trækker op til strandhugst, og virksomheder med lav vækst vil være særlig udsat i konkurrencen om de bedste folk, pointerede Kim Gerner.
Ser man på de administrerende direktørers personlige bekymringsskala er rekruttering topscorer oppe på 30 procent fra 20 procent året før, mens det at skabe vækst eller indtjening er nede på 23 procent fra 35 procent i 2004.
En konsekvens af udviklingen er, at it-virksomhederne igen begynder at sprøjte incitament-ordninger ud - alt fra aktieoptioner til fleksible goder, hvor man kan veksle lønkroner til alt fra togkort til fri bil.
- Der er ved at komme pres på den del igen, og det vil tiltage yderligere, lød Kim Gerners vurdering, dog med den modifikation, at reallønstigninger tegnede sig relativt begrænsede.
Nok et tegn på, at erhvervsklimaet er skiftet, er opfattelsen af, hvad der i det kommende år vil blive den mest negative indvirkning for it-virksomhederne. Sidste år var det markedssituationen. Nu er det snarere konkurrencen, der får topcheferne til at rynke bryn.
Billedtekst:
- De hurtigst voksende it-virksomheder bekymrer sig mest om rekruttering af nye medarbejder, siger Kim Gerner, partner hos Deloitte. Foto: Torben Klint
Billedtekst:
- For os er det altid en udfordring at finde medarbejdere med tilstrækkeligt branchekendskab og den rette knowhow. Men der er kvalificerede folk at få, selv om jeg tror, vi alle kan nikke genkendende til, at stigende vækst giver mere efterspørgsel efter dem, siger Jan Andersen, direktør i distributørvirksomheden Magirus Nordic. Hvad konjunkturerne angår, noterer han dog, at trenden nok er positiv, men væksten har vi ikke helt set endnu.
Billedtekst:
- Jeg er selv på strandhugst i øjeblikket, så ja, det er svært. Den største udfordring er faktisk at finde ud, hvor man skal finde de rigtige medarbejdere, siger teamchef i internetvirksomheden Webpartner, Mikkel Riis. Han lurer på, hvad der skal til for at få de rigtige til at skifte job og peger på en kombination af gode personalegoder og udviklingsmuligheder. Man skal give rammerne for, at de dygtige kan blive endnu dygtigere, siger han.
Billedtekst:
- Vi nyder godt af, at vi er blevet mere kendte - det gør det lettere at rekruttere både dimittender og dem, der er på udkig efter et nyt job, siger Thomas Vejlemand, administrerende direktør for softwarevirksomheden Creuna. Siden nytår har Creuna øget antallet af medarbejdere fra godt 40 til over 60. Købet af Buyingexperience lagde en halv snes til, resten er fundet ved en aktiv indsats i netværk, gennem medarbejdere og rekrutteringsfirmaer.