Lille DSLR-kamera med power fra Nikon
Småt er godt, lyder et ordspil, og det passer langt hen ad vejen på Nikon D5000.
Det digitale spejlreflekskamera er nemlig noget af en miniput med et kamerahus i et absolut kompakt design.
Alligevel er Nikon D5000 udstyret med masser af funktioner, der blandt andet tæller Live View, vippeskærm, videooptagelser og efterbehandling af billeder i kameraet. Det kommer vi tilbage til om lidt.
Kameraet kiler sig ind mellem Nikon D60 og Nikon D90, og det minder på flere områder om sine brødre.
Det kan lidt mere end D60, blandt andet skyder det lidt flere fotos i sekundet, og det kan bruges til videooptagelser via den nye vipbare skærm
D5000 er dog ikke helt på niveau med D90, der har en markant bedre LCD-skærm med højere opløsning og skyder fotos lidt hurtigere.
Det vil derfor ikke være forkert at kalde D5000 for en mellemvare. Den har udmærkede funktioner, men vi rækker ikke hænderne mod himlen og skriger halleluja over kameraet.
Passer ikke til alle hænder
Fordelen og ulempen ved kameraet er størrelsen. Der er nok mange, der vil være begejstrede for det lille kamerahus, der gør det let at have Nikon D5000 med på farten. Det afliver myten om, at spejlreflekskameraer er tunge og klodsede.
Men den lille størrelse kan også have en negativ betydning, hvis du render rundt med en ordentlig muremesternæve. Her forsvinder kameraet nærmest ind i hånden, og i hvert fald højrehånds lillefinger skyder ind under kamerahuset.
Det er en smagssag, om man bryder sig om at holde Nikon D5000 på den måde. Derfor er det en god idé selv at prøve at holde kameraet i en butik, inden du svinger dankortet.
Velegnet til nybegynderen
Kameraet er nemt at bruge, og du kan naturligvis slå automatpiloten til og lade kameraet foretage alle nødvendige indstillinger. Der findes naturligvis også forskellige motiv-indstillinger som sport, portræt og makro, og når du har lært at mestre dem, kan du rode med de manuelle indstillinger.
Kameraet er derfor velegnet for nybegyndere, der i dag ejer et kompaktkamera, men har mod på at prøve kræfter med et spejlreflekskamera. Jo bedre du bliver til at styre kameraet manuelt, desto bedre vil dine billeder blive.
En del af indstillingerne foregår via drejehjulet på toppen, men hvis du vil foretage lidt mere avancerede valg og indstillinger, skal du bruge LCD-skærmen på bagsiden af kameraet. Det fungerer godt, og menuerne i Nikon D5000 er på dansk. Det er rart at se, for det er først på det seneste, at Nikon har fundet ud af at få vores sprog ind i menuerne på sine kameramodeller.
I kameraets menuer kan du justere ISO, indstille flashen manuelt, efterbehandle fotos ved at gøre dem sort-hvide, give dem fiskeøje-effekt eller rode med farvebalancen.
Der findes kort sagt rigtig mange muligheder for at fintune indstillinger og dine fotos. For nybegynderen kan det virke lidt overvældende, og det vil være en god idé at holde manualen i hånden de første gange, der skal justeres i de mange menuer.
Har du overhovedet brug for video?
Billedernes opløsning er 4.288 gange 2.848 pixels (12.3 megapixel), og det er nok til at få fremkaldt dine fotos i plakatstørrelse. Selve billederne tager sig ganske fine ud.
Hvis du kører på auto, har kameraet dog en tendens til at poppe flashen op lige lovlig meget til vores smag. Men hvis du bevæger dig over til de manuelle indstillinger, har du gode muligheder for at tage rigtig gode fotos.
Du kan skyde i JPG eller RAW, der giver mulighed for efterfølgende at redigere i billederne uden tab af data.
Et af slagsargumenterne for kameraet er videofunktionen og LCD-skærmen, der kan vippe. Videoerne kan optages i op mod 720p (1280 gange 720 pixels), og selv om det altså ikke er fuld HD, er det alligevel udmærket kvalitet. Det kræver dog, at du manuelt justerer fokus, mens du optager. En manøvre der kræver træning, hvis du ikke har prøvet det før.
Via mini-HDMI porten i kameraets venstre side kan du koble det til fladskærmen i stuen og få fremvist dine videooptagelser. Desværre er lyden fuldkommen elendig og skrattende. Den overstyrer konsekvent, og det er svært at høre, hvad folk siger på optagelserne. Så det her er ikke et reelt alternativ til et HD-videokamera.
Højt til vejrs
Skærmen kan også bruges, når du tager billeder. Du kan eksempelvis holde kameraet op i strakt arm og via vippeskærmens Live View se, hvordan beskæringen af billedet ser ud - inden du trykker på knappen.
Det er naturligvis rart at have den funktion, men spørgsmålet er, om du har brug for det? Under vores test var det i stærkt begrænsede situationer, at vippeskærmen gjorde nogen virkelig forskel.
Hvis du i dag allerede har et D60, så får du ikke voldsomt meget nyt ved at skifte til den nyere model, der har videofunktionen, drejeskærm og skyder lidt flere fotos i sekundet.
Til gengæld er D5000 et udmærket valg, hvis du er nybegynder og overvejer at investere i et lille spejlreflekskamera. Hvis du alligevel er ligeglad med videofunktionen - og prisen betyder noget for dig - så kan du passende kigge nærmere på den ældre D60 (læs anmeldelse her). Det er i skrivende stund nede på 3.500 kroner med et 18-55 objektiv (se pristjek her). Nikon D5000 koster ligeledes med et 18-55 objektiv 5.500 kroner (se pristjek her).
Der er altså 2.000 kroner at spare på at vælge den ældre model, der ikke har video, vippeskærm og de nyeste funktioner.
Grundlæggende er Nikon D5000 en udmærket mellemvare, der især vil være et godt valg for nybegynderen. Og uanset om du vælger denne model eller D60 så prøv at holde kameraet i hånden, inden du køber.