Drømmen om Web 2.0

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. september 2005.


Nikolaj Nyholm drømmer om de løfter, Web 2.0-ideen bærer med sig, og skal samtidig forholde sig til virkeligheden - at sikre fremtiden for Speednames.

Nikolaj Nyholm er af samme generation som Skype-medstifteren Janus Friis. Som 23-årig stiftede han i 1999 Speednames, året efter skaffede han 12 millioner kroner i venturekapital, og internetdomænevirksomheden er siden blevet en levedygtig forretning.
Nu skal både Nikolaj Nyholm og Speednames videre, og for begges vedkommende arbejdes der på sagen.
Nyholm har et nyt projekt på bedding, Organic Network der tilbyder gratis sikring af private trådløse netværk. Det er svært at bryde igennem med.

Til gengæld har han et skarpt øje på det, der i USA vinder frem under betegnelsen Web 2.0 - det globale web som platform for udvikling og innovation. Serviceydelser, applikationer, forretninger og modeller der forandrer internettet - ikke mindst hvad angår medier og underholdning samt kommunikation og mobilteknologier.
- Det handler om let at kunne sætte infrastruktur og tjenester sammen. Eksempelvis at kunne tage RSS-feeds (really simple syndication) fra herberg for ofre for orkanen Katrina og lægge dem sammen med Google Maps, så folk kan se, hvilken vej de skal flygte fra New Orleans. Brugerne skaber selv en god del af indholdet, og det er let at remikse, forklarer Nikolaj Nyholm.
Han venter, at de store ryk på området vil komme fra store selskaber som Google og Microsoft. Ikke mange danske selskaber er med i feltet, men dog en dansker, nemlig David Heinemeier Hansson, gennem det amerikanske softwarefirma 37signals. De kører i samme retning. Udnytter mulighederne og skaber et godt produkt på en billlig infrastruktur - et produkt der kan kobles sammen i form af eksempelvis RSS-feeds.
- En central pointe er, at der er tale om tjenester, ikke software. Softwaren er efterhånden gratis for de firmaer, der bygger tjenester, og disse tjenester er efterhånden bedre end desktop-software. Tag blot Gmail, der med et par forbedringer i Firefox vil kunne benyttes offline og som i kombination med en kalenderapplikation kan erstatte Exchange eller Notes for de fleste, siger Nikolaj Nyholm.
Med alle disse tjenester, der flyder rundt og kan genbruge og remikse hinandens data, bliver det netop data, som er det nye "Intel Inside".
- Derudover er det vigtigt, at folk har mulighed for at "lege" med det efter klokken fem. Der kræves ikke en forretningsplan og adgang til en venturekapitalist med tre-fem millioner, før du overhovedet er kommet i gang. For ekstremt få midler kan der gøres endnu mere end for bare fire-fem år siden. Det meste af infrastrukturen er stort set gratis i dag. Du går ud og får et framework som eksempevis David Hanssons Ruby on Rails og lejer dig ind på en server frem for selv at investere i en serverpark. Og du lejer billige udviklere i Kiev eller Bukarest, siger Nikolaj Nyholm, der har hyret sin egen personlige rumænske udvikler.

Samtidig ligger fremtiden for Ascio/Speednames Nikolaj Nyholm på sinde. Virksomheden oplever fortsat stærk vækst og er efterhånden blevet den største aktør på sit felt i Europa.
- Spørgsmålet er så, hvordan det udbygges. Som Skype er eksempel på, foregår der helt tydeligt mange handeler nu. Ascio/Speednames skal med i konsolideringen, hvis vi stadig vil være en dominerende spiller på markedet, men det er noget, danskere traditionelt er dårlige til. Vi skal være mere aggressive og med i front, når der købes op og fusioneres, siger Nikolaj Nyholm.
Han understreger, at der ikke er konkrete planer lige nu. Speednames kunne i de seneste år have overtaget sunde selskaber meget billigt, men hverken selskabet eller investorerne - tre danske ventureselskaber foruden medarbejderne - havde den nødvendige risikovillighed.
- Tilstrækkelig ledelseskapacitet var også et problem. Men den har vi bygget op gennem to år ved at hente to centrale medarbejdere fra Navision/Damgaard og senest få Jesper Balser ind i bestyrelsen, siger Nikolaj Nyholm.

Billedtekst:
besøgelsestid 
Som Skype er eksempel på, foregår der helt tydeligt mange handeler nu. Ascio/Speednames skal med i konsolideringen, hvis vi stadig vil være en dominerende spiller på markedet, siger Nikolaj Nyholm.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere