Skypeinvestor: Positiv effekt i Europa

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. september 2005.


Salget af Skype viser, hvad et teknologiselskab kan opnå. Det vil inspirere den europæiske it-branche, siger en af venture-folkene bag Skype.

Det hele startede med Netscape. Internet-selskabet, hvis rundkindede, 24-årige stifter, Marc Andreessen gjorde internettet let tilgængeligt for meningmand, blev børsnoteret for netop 10 år siden. Milliarderne rullede, selv om selskabet ikke tjente penge, og efterfølgende rullede dotcom-bølgen, som en generation af teknologiske iværksættere og guldsniffende investorer surfede på - indtil de væltede med et brag fem år senere.
Danny Rimer var aktieanalytikeren bag Netscape-kuppet. I dag sidder han i London som partner i Index Ventures, et af ventureselskaberne bag Skype, og han sidder i den egenskab med i Skypes bestyrelse. Han griner ved sammenligningen af de to virksomhedssalg - og kan sagtens se parallellen.
- Skype spiller helt klart i samme division som Netscape dengang - og som Ebay og en hel række andre selskaber med vækst i lyntempo. De har jo den hurtigst voksende internet-applikation nogensinde. Jeg tror ikke, Skype-handelen vil påvirke markedet, på samme måde som Netscape gjorde. Til gengæld er jeg overbevist om, at den vil have en tilsvarende kraftig effekt på selve teknologisektoren i Europa. Skype viser mulighederne i ny teknologi, og vi fejrer dem, fordi de er et eksempel på, hvad et nystiftet teknologiselskab kan drive det til, siger Danny Rimer.

Hvad teknologien angår, rammer Skype globalt, og med hensyn til inspirationseffekt tøver Danny Rimer ikke med at kalde Skype det europæiske modstykke til Netscape.
- Forhåbentlig vil Skype kunne fungere som vækkeur for alle de talentfulde folk, der hensygner i store koncerner, når det er meget sjovere og potentielt meget mere berigende at arbejde for et iværksætterforetagende. Europa har altid udviklet teknologi med en global effekt og potentiale. Skype har demonstreret, at det faktisk godt kan lade sig gøre at bygge et europæisk selskab på en sådan teknologi, og at det kan give bonus i et omfang, man ellers historisk kun har forbundet med USA, siger han.
Index Ventures har gennem flere år haft et godt øje til Skandinavien og har ud over Skype selskaber som svenske MySQL og norske TrollTech i sin it-portefølje.
- Vi er meget store tilhængere af skandinaviske selskaber. Regionen er helt central for os; vi har satset på alle mulige slags selskaber herfra.
Ligesom hos Netscape i sin tid er det småt med indtjening hos Skype, erkender Danny Rimer. Men han tilføjer prompte, at selskabet er skruet sammen på en intelligent måde med meget lave omkostninger til infrastruktur og markedsføring i og med, at internettet udgør grundlaget for Skype kommunikationsplatformen, og Skype bygger på en peer-to-peer arkitektur. Det gør det meget mere overkommeligt at tjene penge, noterer den erfarne amerikanske investor.

Hvad gamle dyder angår, peger han på, at det at have en kritisk kundemasse - og at lytte til den - er, hvad der gør det muligt for Skype at forsvare sin position på markedet mod fremstormende konkurrenter som AOL, Google, MSN og Yahoo!.
- Skype har 53 millioner brugere. Hvis du har millioner af mennesker, der bruger din tjeneste, og du lytter til dem; hvis du indsamler de data og bruger dem til hele tiden at forbedre din service med bedre lydkvalitet, infrastruktur, nye services oveni eller andet, så er det din allerstørste konkurrencefordel. Det eneste rigtige forsvarsværn mod at blive løbet over ende.
Danny Rimer tilføjer, at det er på den baggrund eBay's topchef, Meg Whitman, taler om laserfokus.
- Hvis man kan fokusere laserskarpt på én bestemt forretning, så vil det betale sig - i rå mængder. Derfor er Amazon den bedste e-handler, Google den bedste søgemaskine, og Yahoo det bedste content-selskab. Og derfor er Skype den bedste kommunikationsplatform derude, siger han.

Boks:
Skype hype?
Salget af Skype til auktionsgiganten eBay til en pris, der kan accelerere helt op til 4,1 milliarder dollars eller 26 milliarder kroner, har fået analytikere til at spærre øjnene op og råbe vagt i gevær.
Til sammenligning tegner sig ifølge finansavisen Wall Street Journal en pris på TDC, som potentielle købere lurer på, på omkring 12 milliarder dollars. TDC er dermed kun tre gange mere værd end Skype.
Analysefirmaet Forrester påpeger, at eBay betaler omkring 48 dollars per Skype-bruger - uanset hvor aktive de er. Hvis Skypes estimat på en omsætning i størrelsesordenen 60 millioner dollars ved udgangen af i år holder, betyder det, at hver bruger tegner sig for en årlig omsætning på to dollars eller 12 kroner.
Skype var pioner på sit felt, men har ingen vedvarende konkurrencefordel foran AOL, Google, MSN og Yahoo. Selskabet vil blot være et af mange, der tilbyder billig telefoni, lyder vurderingen.
Samtidig advarer Forrester om, at innovationen i Skype risikerer at gå i stå, når selskabet bliver begravet i maven på eBay.

De strategiske fordele for eBay er adgangen til Skypes 54 millioner registrerede brugere i 225 lande, en robust kommunikationsplatform der potentielt kan fremme handelen på eBay, og muligheden for at sælge telefoniydelser.
Men hvorvidt eBay kan generere tilstrækkelig meget omsætning til at retfærdiggøre investeringen er ifølge Info-Tech Research Group et meget stort spørgsmål.
- eBay var nødt til at gøre noget, fordi væksten i dets kerneforretning var fladet ud, og de har købt flere selskaber i den seneste tid. Skype-handelen er udtryk for højt spil om konvergens, vurderer Info-Tech analytikeren Carmi Levy.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere