It-studerende vil have eget firma

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. september 2005.


86 procent af de studerende i en Computerworld-rundspørge kan godt se sig selv som iværksættere. Mange har allerede eget firma.

Det er ikke drømmen om et trygt og godt funktionærjob, den kommende generation af it-eksperter slumrer ind til ved sengetid.
I Computerworlds rundspørge blandt studerende fra lange it-uddannelser i hele landet svarer mere end fire ud af fem ja til, at de godt kunne forestille sig at starte egen virksomhed. Mange af dem har allerede startet eget firma ved siden af studierne.
Dermed ligger de adspurgte it-studerende langt over virkelyst blandt studerende i almindelighed. Til sammenligning har i gennemsnit knap en tredjedel af alle studerende ved landets universiteter overvejet at starte egen virksomhed ifølge Iværksætterbarometer 2004 - en omfattende undersøgelse, som Videnskabsministeriet gennemførte sidste år.

Ivan Aaen står for den nye iværksætterkuvøse Greenhouse på datalogistudiet på Aalborg Universitet. Han mener, at interessen for at starte egen virksomhed er vokset kraftigt på det seneste:
- Jeg har de sidste to år mærket stigende interesse og en stor kulturel forandring hos de studerende omkring det at starte egen virksomhed, siger han.
Når han i dag tilbyder informationsmøder om iværksætteri for de studerende, der er ved at være færdige med uddannelsen, dukker der mange flere op end for få år siden.
- Og det er tydeligvis et tilvalg - ikke et spørgsmål om, at de ikke kan få job på anden vis, siger Ivan Aaen.

Det glæder Jan Christensen, kommunikationsansvarlig for Iværksætter Akademiet IDEA - et konsortium, der har til formål at stimulere en iværksætterkultur på alle højere uddannelsesinstitutioner i Danmark.
Det sker blandt andet ved at sætte kurser i innovation og iværksætteri på skemaet og ved at forsøge at åbne undervisernes øjne for muligheden for at starte eget firma. Men der er stadig langt igen, mener han.
- Kulturen er begyndt at ændre sig, men danskere er stadig meget tilbageholdende med at kaste sig ud i det - de er bange for at fejle. I for eksempel USA er det langt mere accepteret at gå ned med et firma og så starte noget nyt bagefter. I Danmark vil reaktionen fra familie og venner være mere negativ, siger Jan Christensen.
Han mener, at den eneste måde at ændre det på er ved at få flere til at prøve iværksættervejen, så fejlslagne forsøg bliver et mere almindeligt syn.

De unge med iværksætterdrømme vil sætte deres præg på arbejdsmarkedet fremover, mener seniorforsker Anders Bjerre fra Institut for Fremtidsforskning. Også selvom det langt fra er alle interesserede blandt de it-studerende, der vil ende med at starte noget selv.
- Det vil være en kæmpe udfordring for de etablerede virksomheder de kommende år at tiltrække og fastholde de unge, når den klassiske IBM-mand, der bliver der hele livet, er en sjældenhed, og de har det som reelt alternativ at starte noget selv. De vil udfordres og udvikles og ikke løse rutineopgaver, ellers går de deres egne veje, forudser Anders Bjerre.
Omvendt er der et stort potentiale for virksomhederne, hvis det lykkes at skabe et iværksættermiljø internt i firmaet, mener han. Men med medarbejdere, som gerne vil være herre i eget hus, er det ikke en let opgave:
- Hierarkisk ledelse vil være gift for sådan et miljø, så det bliver ikke nemt at være chef for den slags medarbejdere, siger han.

Boks:
Sådan gjorde vi
Spørgsmålet "Kunne du forestille dig at starte egen virksomhed?" blev stillet til studerende på datalogistudiet på Københavns Universitet, HA.dat-linjen på Copenhagen Business School, civilingeniørstudiet i softwareteknologi på DTU og softwareudviklingslinjen på ITU.
Det blev også sendt til datalogistuderende ved Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.
Vi modtog 121 besvarelser. Der var ingen betydelig forskel på lysten til at starte virksomhed blandt de forskellige uddannelsessteder.

Boks:
Det kan være et stort skridt at springe ud som selvstændig. I to rugekasser kan it-iværksættere prøve ideen af og få hjælp til at komme videre:

i drivhus på dagpenge

Med inkubator-ordningen Greenhouse, der blev indviet i sommer, kan datalogistudiet på Aalborg Universitet tilbyde den blidest mulige overgang mellem studierne og et usikkert liv som selvstændig.
Der er vante omgivelser og vante vejledere omkring de indtil videre fem tidligere studerende, der har vist potentiale nok til at få en plads. De prøver hver især at få et firma op at stå på baggrund af de ideer og løsninger, deres speciale kastede af sig.

- Greenhouse er en indlejret inkubator, placeret direkte i fagmiljøet, fordi vi mener, det er vigtigt at have tæt kontakt til miljøet. Ellers risikerer man at mangle viden i processen, siger Ivan Aaen, der står for at drive Greenhouse.

I op til et år er der hjælp til de forretningsmæssige spørgsmål, faglig sparring med vejledere fra studiet, et lokale samt kontorudstyr, og det hele er gratis. Oven i købet er det muligt at få dagpenge, mens et kommende firma er i støbeskeen.
- Ordningen med a-kassen betyder, at en iværksætter kan afprøve sin idé uden at stifte gæld. Det eneste, de investerer, er karrieretid, der kunne være brugt i et etableret firma, samt det løngab, der er op til, hvad de kunne have tjent. Det er en usædvanlig - men vigtig - ordning, vi har fået omkring dagpengene, så vi vil gøre vores bedste for at leve op til det ansvar, der følger med, lover Ivan Aaen.

Noget at se op til på ITU
De studerende på IT-Universitetet kan dagligt skue op mod femte sal og lade sig inspirere til at stå på egne ben. Øverste sal i ITU's bygning huser nemlig IT-Væksthuset 5te, hvor etablerede firmaer og iværksættere arbejder side om side.
For eksempel har Microsoft valgt at lægge deres Technology Lab i væksthuset, og Preben Mejers Innovation Lab har deres hovedstadsfilial på 5te.

Den største fordel ved at bruge væksthuset er de mange kontakter, der opstår, fortæller Sam Steffensen, der leder projektet og er sparringspartner for iværksætterne.
Der er faste husmøder, hvor virksomhederne præsenterer sig for hinanden.
- Der er et tæt netværk på kryds og tværs af virksomhederne, hvor de deler kompetencer. Det er det, der glæder mig mest, siger Sam Steffensen.

Mange af beboerne på 5te er tidligere studerende fra IT-Universitetet, men alle er velkomne, hvis de har en lille it-baseret virksomhed og betaler huslejen. Henrik Thiesson er en af de "udefrakommende".

Efter 15 år som navigatør hos Scandlines valgte han at blive selvstændig og startede firmaet SafeWave, som sælger e-learningkurser til rederier. It-kundskaberne har han lært sig selv hen ad vejen. Med kurserne kan sømænd ombord lære om sikkerhedsprocedurer og nye terrorberedskabsregler i stedet for at sejle den halve jord rundt for at møde til undervisning.
Henrik Thiesson sad i starten derhjemme med firmaet og er glad for flytningen til IT-Væksthuset:
- De mennesker, jeg møder her, er positive og vil samarbejde, og her er ekspertise inden for mange områder. Så nu kan jeg byde ind på flere opgaver end før, fordi jeg ved, jeg kan skaffe hjælp, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere