Kodeordet er forandring

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. september 2005.


Forandringsvilje står skrevet med store typer på Chr. Hansens erfaringsliste, når det gælder implementering af et globalt ERP-system.

De sidder med et mødebord imellem sig. På en ene side et hold mexicanere og på den anden et hold amerikanere.
De er alle kolleger i fødevareingredienskoncernen Chr. Hansen, og emnet er en omfattende ERP-implementering i den mexicanske afdeling, der får hjælp af den amerikanske. Snakken går på, hvilke forandringer der er på dagsordenen. Og da begrebet change management bliver lagt frem, breder forvirringen sig blandt mexicanerne.
- Parternes engelskkundskaber matchede ikke helt hinanden, og i mexicanernes ører lød det, som om hele ledelsen skulle skiftes ud. De vidste ikke, at change management ikke betyder udskiftning, men forandring - med andre ord, at de var nødt til at satse på forandringsledelse, forklarer Søren Siggaard, vice president i Chr. Hansens Information Technology i det danske hovedkvarter i Hørsholm.
Episoden er et eksempel på, hvor let der opstår misforståelser, når man skal udskifte it-systemer i en koncern med afdelinger og datterselskaber i flere end 30 lande.

Danske Chr. Hansen konstaterede i 1998, at ERP-systemet i koncernen trængte til en udskiftning og besluttede at implementere SAP globalt. Startskuddet lød i Danmark, og siden er systemet implementeret i 15 selskaber verden over. Næste step er Brasilien, Argentina og Rusland. I løbet af de syv år har Chr. Hansen fået erfaring med, hvad der virker, og hvad der ikke gør, når man skal introducere 2.700 medarbejdere verden over til et nyt ERP-system. Øverst på erfaringslisten står forandringsvilje.
- Det er vigtigt at være opmærksom på, at nogle medarbejdere bliver bange for nye systemer. De vil sætte spørgsmålstegn ved, hvilke forandringer systemet fører med sig - og bekymre sig over, om de stadig vil have et job i fremtiden. Det skal man respektere, siger Benjamin Van Eeckhout, der er SD process consultant i Business Applications International hos Chr. Hansen.
- Vores klare mål er, at de lokale medarbejdere i hvert enkelt land får ejerskab over ERP-systemerne. Vi kommer ingen vegne med at tvinge nye systemer ned over hovedet på medarbejderne. For at det skal lykkes, skal vi være parate til at sætte os ind i en helt ny kultur, forklarer Benjamin Van Eeckhout.

Selv efter flere års arbejde med implementering af SAP's ERP-system kan det være svært at holde fokus på, hvor store forandringer der er tale om.
- Derfor skal vi altid tage udgangspunkt i, at implementeringen af systemet vil medføre store forandringer. Det er vigtigt at have empati - og ikke blot påtage sig en attitude, der signalerer, at medarbejderne bare skal gøre det, fordi det er blevet besluttet fra toppen, forklarer Søren Siggaard.

Billedtekst:
change management Chr. Hansens medarbejdere er nødt til at lægge tesen "sådan plejer vi at gøre" bag sig - og i stedet omstille sig til nye kulturer. Det fascinerer Søren Siggaard og kollegaen Benjamin Van Eeckhout, der stammer fra Belgien, har fransk som modersmål, arbejder fra Danmark og taler engelsk
i arbejdsøjemed.
Foto: Torben Klint




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere