Digitale domstole rykker nærmere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. september 2005.


Med finanslovsforslagets gave til domstolene er et fuldt digitaliseret retsplejesystem rykket nærmere.

Et fuldt digitaliseret domstolssystem, der er i teorien kan give papirløse retssager. Den fremtid ser Domstolsstyrelsen for sig, hvis regeringens finanslovsforslag bliver vedtaget i sin nuværende form. Regeringen har sat 45 millioner kroner af til særligt presserende it-projekter, og en del af de penge er øremærket til domstolenes it.
Domstolsstyrelsen er allerede i gang med at indhente tilbud fra de leverandører, der har vundet udbuddet om at leverere systemer til den fællesoffentlige sags- og dokumenthåndtering (FESD). De skal hjælpe domstolene ud af den ældgamle løsning fra DSI-data, der bruges i dag. Målet er at komme over til et fællesoffentligt standardsystem, der skal tilpasses domstolenes specielle sagsgange. I første omgang skal systemerne til civile sager og straffesager udskiftes, og på disse områder håber Domstolsstyrelsens direktør, Bent Carlsen, at domstolene kan være på banen med en fuldt digitaliseret sagsgang allerede i slutningen af 2007. Senere kommer så blandt andet en automatisering af det komplekse system til tinglysning.
- Vores nuværende systemer er forældede og umulige at udvikle videre på. Derfor er digitalisering en lang proces, som også kommer til at koste på næste års finanslov. Tidsplanen er ambitiøs, men det er nødvendigt for os at der sker noget, siger Bent Carlsen.

Også hos formanden for det nu nedlagte Visionsudvalg vedrørende Fremtidens Politi, Erik Bonnerup, er der glæde over, at der nu er ved at komme skred i retssystemets it-udvikling.
- Domstolene gør det helt rigtige med at vælge standardløsninger. Nu er det så bare op til politi og anklagemyndighed at kende deres besøgelsestid med hensyn til de systemer, de senere skal vælge, siger Erik Bonnerup, der tidligere har agiteret for større brug af standardsystemer i stedet for egenudvikling af it i det offentlige.

Domstolene har i dagligdagen et omfattende samarbejde med blandt andre private, advokatfirmaer, anklagemyndighed og politi, og særligt politiets it-systemer fik et veritabelt drag over nakken, da Visionsudvalget i foråret kom med deres rapport om udfordringerne for fremtidens politi.
Computerworld beskrev dengang, hvordan udveksling af dokumenter mellem politi og domstole foregår med flyttekasser, ringbind og sækkevogne, fordi Polsas og domstolenes systemer ikke kunne arbejde sammen. Med domstolenes udsigt til et nyt sagsbehandlingssystem er en af stopklodserne dermed politiet.

Ifølge vicerigspolitichef Peter Carpentier er politiet dog tæt på at trykke på startknappen for udviklingen af en afløser for det genstridige Polsas-system. Han vil ikke ud med en egentlig tidsplan men regner med en beslutning om leverandør senere på efteråret.
- Og derefter går der mindst to år, før vi er kørende. Men jeg er fuldstændig overbevist om, at vi også ender med en FESD-løsning, siger Peter Carpentier, der understreger, at politiet er i tæt kontakt med blandt andre Domstolsstyrelsen om den fremtidige it-udvikling.
Vedtages finanslovsforslaget, og får Domstolsstyrelsen de nødvendige midler på næste års finanslov, forventer styrelsen at være fuldt digitaliseret i begyndelsen af 2008.

Billedtekst:
Domstolene gør det helt rigtige med at vælge standardløsninger, mener Erik Bonnerup, der var formand for det nu nedlagte Visionsudvalg vedrørende Fremtidens Politi. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere