Wikis og WiMax stiger på Gartners jubelkurve

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. august 2005.


Hvilke teknologier er omgivet af den mest oppiskede stemning, og hvilke fremstår som skuffelser? Analysehuset Gartner søger at give svaret.

Buzz-ordene flyver i luften - og skiftes ud i takt med, at nye teknologier finder vej fra tegnebordet til en position, hvor teknologien ligger på alles læber og bliver omtalt med store forventninger. Spørgsmålet er så, hvor skæbnen herefter sender teknologierne hen. Mod skuffelse og glemsel eller mod markedsaccept.
Analysehuset Gartner, der siden 1995 har har publiceret analysen Hype Cycle Emerging Technologies, har igen i år samlet 44 teknologier i en hype-cyklus, der giver et billede af deres modenhedsgrad. Research vice president Alexander Linden vurderer, at de fleste teknologier på kurven vil klare sig. Det store spørgsmål er, hvor lang tidshorisonten til en generel markedsaccept er.
- De fleste teknologier opnår markedsaccept. Og nogle vil naturligvis blive videreudviklet - og måske indgå som en fast funktion i stedet for som en separat teknologi, forklarer Alexander Linden.
Han nævner Wikis som et eksempel på en teknologi, man kan forvente vil blive en fast funktion i et dokument. Netop Wikis, webbaseret samarbejdsforum, og WiMax standarden for trådløse netværk, er ifølge Alexander Linden blandt de teknologier, der bevæger sig gennem hver sin kurve med ekspresfart. Det skyldes, at der er tale om enkle teknologier med en forholdsvis lav risiko.
Kigger man tilbage på Gartners 2004-hypekurve, var Wikis blandt de teknologier, der endnu ikke havde skabt de store jubelforventninger. I år har teknologien bevæget sig ud ad kurven op mod det afgørende punkt, hvor skæbnen afgøres - og teknologien enten strander i skuffede forventninger eller bevæger sig mod modning og markedsudbredelse.
Og Alexander Linden er ikke i tvivl om, at Wikis og WiMax vil klare sig. Ifølge Gartner-analysen er der udsigt til en horisont på blot to til fem år, før teknologierne opnår markedsaccept.

Til gengæld viser analysen, at flere teknologier har lang vej endnu. I den tunge ende placerer blandt andre DNA-logik sig med udsigt til en horisont på mere end ti år, før teknologien bliver en markedsnorm.
- Selvom der er meget hype om en teknologi, er det ikke en selvfølge, at det er en teknologi, der passer til den enkelte virksomhed. Derfor er det vigtigt altid at vurdere nøje, hvilke fordele man som virksomhed kan opnå med en ny teknologi, og om man har kompetencerne til at håndtere den, siger Alexander Linden.

På toppen af 2005 Hype Cycle for Emerging Technologies finder man blandt andre teknologien Peer to Peer Voice over IP. Services som Skype er ved at vinde indpas i virksomheds-landskabet, og Gartner vurderer, at teknologien i løbet af to til fem år vil være modnet og have markedsaccept. Interessen afspejles også af, at
Google netop - i konkurrence med både Skype, Yahoo Og Microsoft - har lanceret Google Talk, software der gør det muligt for brugere med en Google mail-adresse at bruge deres computer som telefon.
I den tunge ende af kurven, grøften af desillusion, hvor teknologier havner, når de skuffer forventningerne, bliver umoderne og ryger ud af offentlighedens søgelys, finder man eksempelvis serviceorienteret arkitektur (SOA), modellen der knytter sig til, hvordan man kan konstruere systemlaget i virksomhedens samlede arkitektur med service som nøgleord.

Billedtekst:
forventninger Gartner har valgt en række teknologier og placeret dem på de forskellige stadier i en modningsproces, som de skal igennem, før de når udbredelse. Den såkaldte hype-cyklus går fra store forventninger over skuffelse til en
begyndende anvendelse og markedsaccept.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere