ERP topper på it-budgettet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. august 2005.


Hver femte danske top 500-virksomhed vil i andet halvår af 2005 gå i gang med at implementere et nyt ERP-system. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne forholder sig til det aktuelle marked.

ERP-investeringer topper fortsat på listen over de private virksomheders it-investeringer. Alene i andet halvår af 2005 vil hver femte top 500-virksomhed i Danmark være i gang med at implementere et nyt ERP-system.
Det viser undersøgelsen "IT i praksis 2005", der er lavet af Rambøll Management. Den sætter fokus på, at virksomhederne skal forstå markedet bedre.
- Det er meget vigtigt, at de danske virksomheder sætter sig ind i og forstår tendenserne på det aktuelle marked - og tager højde for dem i anskaffelsesprocessen, når de skal investere i ERP, lyder det fra chefkonsulent i Rambøll Management Steen Christensen, der peger på en ny tendens til, at producent- og forhandlerværdikæderne er meget forskellige - og ændrer sig hele tiden. Det kan være svært at gennemskue for virksomhederne.
- Det er et komplekst marked, hvor der findes adskillige partnerskaber. Nogle har betegnelserne guld, sølv og bronze, mens andre har nogle helt andre. Og der er stor forskel på afhængighedsgraden mellem leverandør og producent, siger Steen Christensen, der pointerer, at virksomhederne skal være meget bevidste om, hvilken værdikæde, der passer bedst ind i deres strategi.
ERP-eksperten Herbert Nathan er enig i, at værdikæden har afgørende betydning, når danske virksomheder skal investere i ERP.
- Det næstbedste system med den rigtige implementering er langt mere værd for virksomheden end det bedste system med en dårlig implementering. Hvilke partnerskaber, leverandøren indgår i, er derfor et afgørende parameter, da hele implementeringen kan afhænge af det, siger Herbert Nathan.
Ifølge analytiker Bo Lykkegaard fra IDC er det netop afgørende, at virksomheden kigger på både leverandør og producent.
- Leverandøren skal have referencer inden for kundens egen branche, og det bør producenten også have. Har leverandøren ikke det, kan det betyde, at leverandøren først skal lære branchen og dens forretningsprocesser at kende, hvilket vil gøre implementeringen længere og dyrere. Har producenten ikke branchekendskab, skal systemet ofte tilpasses branchen. Og det kan være dyrt og risikofyldt, siger Bo Lykkegaard.

Ifølge rapporten "IT i praksis 2005" vil de private virksomheder investere i nærheden af fem milliarder kroner i ERP i løbet af de næste tre år.
Alene i andet halvår af 2005 vil 21 procent af top 500-virksomhederne gå i gang med en ny ERP-implementering, mens 24 procent vil gå i gang med en større opgradering af deres nuværende system.
Derfor er det afgørende, at virksomhederne forholder sig til det aktuelle marked. Hvis de ikke gør det, kan det få den konsekvens, at implementeringen kommer galt fra start - og det kan koste virksomheden dyrt, mener chefkonsulent hos Rambøll Management, Steen Christensen.
- Risikoen er, at virksomhederne ikke får den ønskede effekt af investeringen i ERP. Det kan blandt andet skyldes, at implementeringsprocessen ikke gik godt, at der blev valgt en uhensigtsmæssig samarbejdspartner, eller at det valgte system blev marginaliseret. I yderste konsekvens kan det blive nødvendigt med en reimplementering eller måske en helt ny proces forfra, hvilket selvfølgelig kan have betydelige økonomiske konsekvenser, forklarer Steen Christensen.
273 virksomheder har deltaget i undersøgelsen.

Boks:
Fem tendenser virksomhederne
skal være opmærksomme på:
• Konsolideringen fortsætter - både i producent og forhandlerleddet.
• Der er stor dynamik og konkurrence på markedet. De største leverandører bevæger sig fortsat nedad i markedet til små og mellemstore virksomheder. Mens de mindre leverandører bevæger sig opad.
• ERP-producenterne udvikler ERP-pakken til suiter. Suiten indeholder nu ud over ERP i nogle tilfælde både CRM, SCM, PLM og BI.
• Producent-/forhandlerværdikæderne er meget forskellige. Der findes både formelle partnere og en underskov af andre, ligesom afhængigheden til samarbejdspartneren er meget forskellig.
• Stigende fokus på branchespecifikke løsninger og kompetencer.

Kilde: IT i praksis 2005, Rambøll Management




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere