Når englen er en kylling

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. juli 2005.


Business Angels kalder man dem. Investorer, der anbringer personlige formuer i små nystartede virksomheder og derudover gør sig nyttige som rådgivere og med stærke personlige forbindelser hjælper med til, at entreprenørerne kommer med i de rigtige netværk.
Men der er ikke Business Angels nok. Eller også er de ikke tilstrækkeligt risikovillige.
Mange innovative iværksættere mangler penge i etableringsfasen og går som konsekvens i frø. De har typisk allerede belånt huset til grænsen og stemt dørklokker hos velvillig familie. Konsekvensen er, at Danmark ikke får udviklet og opbygget de højteknologiske virksomheder, som der er potentiale til.

Derfor har danske venturekapitalister arbejdet ihærdigt for en lovændring, der, når den træder i kraft
1. oktober, betyder, at man kan flytte en opbygget pensionsformue væk
fra bankernes puljeordninger og over
i unoterede aktier - eksempelvis i sit eget firma, datterens selskab eller den virksomhed, som man er ansat i.
Argumentet herfor er sundt og logisk: Hvorfor investere i kinesiske teknologiselskaber eller vindmølleparker i Sydamerika via en link-pension, når man kan bruge midlerne til at skabe værdi og arbejdspladser herhjemme? Oven i købet ved egen indsats.

Helt rituelt har bankernes Finansråd kritiseret loven og regeringen, fordi det mener, at danskerne kommer til at spille hasard med deres pensioner. Bankerne behøver nu hverken at urolige sig på borgerens vegne eller frygte, at de mister grebet om deres formuer. Dertil er loven for restriktiv. Har man under to millioner kroner i pensionsopsparing, kan man gamble med op til 20 procent af pengene. Vil man investere halvdelen af sine pensionsmidler i unoterede papirer, skal man have opsparet over to millioner kroner.
Dermed ligner ordningen fra begyndelsen et design til i forvejen velbjærgede seniorer med gråt hår, der efter dekaders værnepligt som mellemledere får lyst til at begynde selv eller give en håndsrækning til sønnike. Risikoen for at brænde pensionsopsparingen af på en vild idé og fantast i bekendtskabskredsen er begrænset. Det vil ske, men næppe for hr. og fru Jensen, selv om vendingen: friends and family or friends and fools, ikke er opstået af ingenting.
Loven er en gave til folk, der er trætte af bankernes de facto-monopol på plejen af pensionsmidler, ligesom det kan forudses, at der vil komme investeringsselskaber - sikkert også bankerne - der vil specialisere sig i unoterede aktier.
Det kan komme mange mindre danske firmaer til nytte, som kan være mindst lige så interessante som børsnoterede selskaber.

Alligevel kan man godt fundere over baggrunden for loven. Det er en kendt sag, at der er masser af venturekapital på markedet. Kapital, der bliver i investorernes lommer, fordi risikoen er for stor i begyndelsen af de nye selskabers levetid, og fordi der er for mange små selskaber til, at investorerne kan følge med.
Den ny skattestøttede ordning giver håb om, at de store gamle Business Angels bliver rendt over ende af tankefulde og ansvarsfulde mindre rige engle, der er lidt hurtigere på aftrækkeren.
Læs forsiden og side 8




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere