Ethernet bringer it-afdelingen ud på fabriksgulvet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. juni 2005.


Industrielt Ethernet benyttes nu til at kontrollere maskiner, som får IP-adresse på virksomhedens netværk og kan bindes sammen med SAP-systemet. Dermed kommer it-afdelingerne i berøring med automations- og produktionsopgaverne.

Ethernet er hastig i færd med at blive kommunikationsstandarden for alle dele af produktionsvirksomhederne i og med at der nu er ved at være fælles fodslag om såkaldt industrielt Ethernet blandt producenterne af industrinetværksudstyr.
Det viste sig på et symposium, som den førende producent Siemens holdt i sidste måned. Her meldte Schneider Automation ud, at de også vil udbyde industrielt Ethernet, og andre producenter som Berkhoff, B&R, og Rockwell Automation har allerede givet lignende udmeldinger.
Industrielt Ethernet er ikke nyt: Ethernet er anvendt de sidste 10-15 år i industrien til overførsel af større datamængder på backbone-delene af netværkene. Det nye er, at Ethernet nu føres ud på det såkaldte device-niveau: Det benyttes nu til at kontrollere de enkelte maskiner og er ført helt ud til for eksempel stregkodescannerne.
I praksis medfører det, at alle maskiner og andre produktionsredskaber, som hidtil har været isolerede på lukkede net, nu kommer på virksomhedens netværk med IP-adresse. For virksomhederne åbner det mulighed for at forbinde aktiviteterne på fabriksgulvet med beslutningerne i direktionslokalet og med forretningssystemerne og de administrative systemer.
Den største forskel på industrielt Ethernet og almindeligt Ethernet er realtids-faciliteterne. I Siemens udgave af industrielt Ethernet, som kaldes Profinet, er man i stand til at nå ned på mikrosekunder.
Det har indtil udmeldingerne på symposiet været her, skillelinierne har gået. En producent som Schneider Automation har længe fastholdt, at langt de fleste virksomheder er godt tjent med den traditionelle feltbus-teknologi, der når ned på hastigheder omkring 10 millisekunder.
- 80 procent af virksomhederne har ikke behov for udstyr, der kan reagere på mikrosekender. For dem er det vigtigste enkelhed. Men vi vil anskaffe denne type teknologi, så vi har tilbud til de virksomheder, der har brug for den, sagde Jean-Luc Jouas fra Schneider Automation.
Det nye udstyr til industrielt Ethernet er bagud-konvertibelt til feltbus-teknologien, og forventningen er, at der stort set ikke vil blive solgt flere feltbus-enheder i løbet af et til to år.
En anden forskel på udstyr til industrielt Ethernet og almindeligt netværksudstyr er, at produktionsudstyret skal kunne holde til - som man siger - de faktiske forhold i jernindustrien: Det skal kunne holde til vibrationer, elektrisk støj, støv, høje og lave temperatur - alt i alt en langt mere hårdhændet behandling end gennemsnitligt kontorudstyr bliver udsat for.
I og med at det industrielle udstyr nu bliver koblet på netværket, bliver det potentielt mere udsat for sikkerhedsrisici end tidligere. På Profinet får Siemens efter planerne til efteråret godkendt standarder for sikkerhed.

Væksten inden for industrielt Ethernet har ifølge Harry Forbes fra analysefirmaet ARC Advisory Group ligget på 40 procent de sidste tre år, og med standardiseringen af sikkerhedsfaciliteterne og andre standarder for realtidsovervågning, der kom i februar, venter han, at vækstraten når op over 50 procent.
- Mange virksomheder går over til industrielt Ethernet for at kunne binde SAP-systemet sammen med produktionen, så de bliver i stand til at sende ordrer helt ud til produktionsmedarbejderne. Desuden anskaffer mange den nye type udstyr, for at være klar til en senere omlægning, siger Leif Tångberg som er nyvalgt formand for DAu (Dansk Automationsselskab) og som desuden driver rådgivningsvirksomheden Tångberg Pro Consult.
Andre drivkræfter er ifølge Leif Tångberg mulighederne for at afsætte en del af båndbredden på Ethernet-forbindelserne ud til fabriksgulvet til IP-telefoni. Endelig ses stigende anvendelse af webcams dels til overvågning, men også til robotstyring, hvor kameraet hjælper maskinen til at genkende et emne.
- Udviklingen fremmes af, at der har været pæne prisfald på industrielt netværksudstyr. For fem år siden kostede et industrielt Ethernet-kort omkring 18.000 kroner. I dag er prisen nede på omkring en tredjedel. Det er stadig langt mere end almindeligt Ethernet-udstyr, men til gengæld kan det så holde til industriens krav om robusthed og realtid, siger Leif Tångberg.

It-afdelingen er kommet til at spille en mere fremtrædende rolle i forbindelse med udbredelsen af industrielt Ethernet. Det skyldes, at det i mange virksomheder er sådan, at alt, der har en IP-adresse og er på virksomhedens netværk, sorterer under it-afdelingen, hvor det industrielle udstyr hidtil udelukkede har sorteret under automationsfolkene.
- I løbet af de sidste to-tre år er it-afdelingen begyndt at sidde med til møderne, når vi taler industri-applikationer og industrielt Ethernet. Det vil ofte være en fordel, fordi de allerede har en række faciliteter til netværksadministration. Men det kræver, at it-folkene forstår kravene i industrien - herunder at maskinerne ofte skal køre hele døgnet, og at man derfor skal kunne foretage opdateringer og backup uden at lukke ned, siger Leif Tångberg.
I et vist omfang er der tale om et generationsskifte, hvor garvede automationsfolk blandes med it-medarbejdere, hvis frisurer endnu bærer præg af den omvendte baseball-kasket, de gik med indtil for nylig.
- Tidligere talte it-afdelingen og automationsfolkene ikke samme sprog, men kan man få dem til rigtigt at arbejde sammen, kan man nå frem til resultater, der er langt bedre, end vi hidtil har set, siger Leif Tångberg.

Boks:
Industrielt udstyr siver ind i it-branchen
I øjeblikket er der en tendens til, at produktionsvirksomhederne vælger forholdsvis billigt it-udstyr til de mindre krævende dele af deres industrielle netværk, hvor de tidligere ofte ville have brugt specialiseret industrielt udstyr. Men samtidig oplever man en modsatrettet tendens i it-sektoren: Her ser man forholdsvis dyrt industrielt udstyr vinde indpas i sammenhænge, hvor der er behov for større stabilitet.
Således leverer internet- og hosting-selskabet 2Fast i Aalborg trådløse dataforbindelser via 802.11-protokollerne via opkoblingspunkter, der er udviklet til industriel brug.
- Vi har valgt udstyr, der har redundant strømforsyning, og som bygger på den såkaldte IP65-standard, hvilket betyder, at det er robust nok til at fungere på temperaturer fra minus 20 til plus 60. Desuden kan det skifte mellem flere kanaler og frekvensbånd. Flere af de virksomheder, der benytter disse forbindelser, er repræsenteret i flere tidszoner, så udstyret skal være dimensioneret til at kunne køre hele tiden, siger direktør Thomas Byrdahl fra 2Fast.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere