Digitale signaturer til hele sundhedsvæsnet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. juni 2005.


En række pilotforsøg sætter skub på indførelsen af OCES-signaturen i sundhedsvæsenet.

Det er praktisk muligt at anvende OCES-medarbejdercertifikater til digital signatur på sygehusene. Det viser erfaringerne fra seks forskellige pilotforsøg, som Amtsrådsforeningen og Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) har gennemført i fem amter og H:S.
Pilotforsøgene havde til formål at finde løsninger på nogle problemer, som gør det sværere at indføre digital signatur i sygehusvæsnet end i de fleste andre offentlige og private virksomheder.
- Det er glædeligt, at vi med de praktiske erfaringer fra sygehusene kan accelerere indførelsen af digitale signaturer, siger formanden for Amtsrådsforeningens sundhedsudvalg, amtsborgmester Bent Hansen.
Problemerne har nemlig betydet, at man har udsat at indføre OCES digital signatur i sygehusvæsnet.

Nu kan det ikke vente meget længere, for det er OCES-signaturen, der skal sikre patienterne mod, at enhver tilfældig ansat i sundhedsvæsenet kan læse i deres elektroniske patientjournal (EPJ). Også når en læge skal have adgang til det elektroniske landspatient-register fra sengekanten, er OCES-signaturen midlet. Kun det sundhedspersonale, der her og nu på en afdeling har ansvaret for en patient, må kunne få adgang til oplysninger om den indlagte.
I den forbindelse er den store personalegennemstrømning på de enkelte afdelinger et problem. Den betyder, at man ikke kan nøjes med at udstede certifikater fra en fjern CA (Certifikat Autoritet). Der skal også opbygges en lokal brugeradministration og en LRA (Lokal Registrerings Autoritet), der holder styr på, hvem der er ansat og har vagt på den enkelte afdeling.

En anden vanskelighed er, at de ansatte på sygehusene ikke sidder foran hver deres computer. Flere skal deles om maskinerne på en afdeling og ofte logge på med kort mellemrum. Når der gås stuegang med en bærbar computer, stiller det også ekstra krav til signaturens mobilitet.
Med pilotforsøgene, opsamling af erfaringerne og anbefalinger fra Amtsrådsforeningen og H:S er en løsning på problemerne rykket meget tættere.
Samtidig har Amtsrådsforeningen indgået aftale med Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og TDC om at få udbredt digital signatur gratis til den sidste tredjedel af de praktiserende læger, som stadig ikke har adgang til det stigende antal professionelle tjenester, der kræver digital signatur. Også den udvikling glæder Bent Hansen.
- Nu skal vi bare have endnu flere løsninger, der gør brug af signaturen, siger han.

Boks:
anbefalinger
Devoteam Fischer & Lorenz har samlet erfaringerne fra de seks pilotforsøg med digital signatur i en rapport med en lang række anbefalinger til, hvordan OCES-certifikaterne bedst kan administreres og vedligeholdes i sygehusvæsenet. Rapporten offentliggøres i dag, fredag den 3. juni.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere