Global strategi giver kapital

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. maj 2005.


venturekapital Iværksætterfonden Seed Capital har offentliggjort sine tre første investeringer. Den satser på software med Nangate, hardware med O-pen og audioteknologi med Dynaton.

Den bare et halvt år gamle teknologivirksomhed Nangate har fået en kapitalindsprøjtning. Et erfarent ledelsesteam med en global strategi skal sikre succesen for dens nyudviklede værktøjer til chip-design.
De har gjort det før. For fem
år siden etablerede Nangates
syv stiftere chipvirksomheden Exbit Technology. Da blev en investering på 22 millioner kroner mangedoblet til 1,5 milliarder på bare halvandet år. Nu søger holdet igen at skabe en profitabel vækstvirksomhed.
Denne gang er den eksterne investor iværksætterfonden
Seed Capital, hvor det sidst var den kontroversielle erhvervsmand Nick Jensen med iData. Et betydeligt millionbeløb fra fonden sikrer kapitalgrundlaget frem til næste sommer.
Seed Capital venter inden da at få en international investor om bord til det sidste nøk, inden Nangate er selvkørende.
Stifterne har også penge med hjemmefra, eftersom de og medarbejderne ejede 47,5 procent af aktierne i Exbit, da den blev solgt til amerikanske Vi-tesse. Det har - sammen med deres åbenlyse erfaring og globale tilgang - gjort Nangate til en mønsterinvestering for iværksætterfonden.
Hvad er det, stifterne kan?
- Det altafgørende er, at vi er et godt team. For mit eget vedkommende har jeg lært at starte en virksomhed, få den til at vokse hurtigt og få succes internationalt, siger Ole Christian Andersen, der er administrerende direktør i Nangate, ligesom han var det i Exbit.
Før var han udviklingschef hos Intel i Danmark. Ved salget fulgte han med til Vitesse som ansvarlig for dens Ethernet Product Division.

Nangate blev etableret 29. oktober sidste år af de syv sammentømrede stiftere, der samledes om det nye projekt. Nu er der i alt 15 medarbejdere, og næste år ventes antallet øget til 25. Teknologien er EDA, Electronic Design Automation, produktet softwareværktøjer til brug for chipdesign.
Det felt domineres af tre hovedaktører, henholdsvis Cadence, Synopsys og Mentor Graphics, blandt hvem Nangate gerne så en køber af virksomheden på længere sigt - og dermed en profitabel exit for investorerne.
Teknologien søger at imødekomme chip-udviklernes bestræbelser på at gøre deres produkter stadig mindre med et lavere energiforbrug.
- Vi har fået en god ide, der gør det muligt at tilbyde et ekstra niveau af optimering af chipdesignet, ud over hvad der er muligt i dag. Det indebærer blandt andet et reduceret energiforbrug, og dermed at du kan forlænge batterilevetiden på mobile applikationer og sænke fremstillingsprisen, forklarer Ole Christian Andersen.

Netop nu er Nangate er i færd med at udvikle nye EDA-værktøjer i samarbejde med to nordiske, internationalt orienterede pilotkunder. Det første produkt lanceres ved den store EDA-konference, DAC Design Automation Conference, i Californien midt i juni, og første ordre ventes
i hus efter årsskiftet.
Et kerneelement i virksomhedens udvikling er, at den foregår globalt. Nangate forbereder etablering af helejede datterselskaber i Brasilien og Moskva, og det er der vægtige grunde til.
- Der findes ikke mange danskere med dyb viden om chipteknologi og en høj grad af ekspertise inden for chipprogrammering. Derfor har vi søgt internationalt og fundet to meget lovende teams. På forskningssiden har vi fået kontakt til en professor og hans ph.d.-studerende ved Universidad Federal Do Rio Grande Do Sul i Porto Alegre i Brasilien, som hjælper os hurtigere videre, end vi troede muligt. Til det praktisk udøvende har vi fået kontakter i den erhvervsrettede forskerpark Zelenograd nord for Moskva, der er tilknyttet Moscow Institute of Electronic Technology, fortæller Ole Christian Andersen.

Planen er at knytte de internationale eksperter tæt til sig gennem ansættelser i datterselskaberne. Som en sidegevinst kan Nangate glæde sig over et omkostningsniveau i Moskva på omkring 30 procent af det danske og i Brasilien på omkring det halve.
Men det koster også penge, når fokus fra start er at etablere sig internationalt.
- Derfor har vi behov for yderligere investeringer, siger Jens J. Tybo, Nangates salgs- og marketingdirektør, som også var på det gamle Exbit-hold og indimellem har etableret et nordisk regionskontor for den amerikanske teknologivirksomhed Ansoft.
Hans eget globale fokus gælder i høj grad kundesiden, som er et marked under store forandringer. Her skelner man traditionelt mellem de såkaldte "fabless" chipdesignvirksomheder uden fabrikation - typisk i Vesten - og virksomheder, der udelukkende producerer - typisk i Asien.
- Den opdeling er i skred. Vi får stærk konkurrence. Til gengæld har vi et marked overalt, hvor der sidder designere og laver chips. Vi skal koncentrere os om hele verden på salgssiden, siger Jens J. Tybo.

For Seed Capital var beslutningen om at investere i Nangate ikke svær at træffe.
- De har fuld fart på, og de går ambitiøst til værks fra starten med en globalt orienteret strategi og et særdeles kommercielt fokus. Deres teknologi virker. Og ledelsesteamet har med Exbit vist, at de kan kunsten at styre en nyetableret virksomhed gennem en fase med hurtig vækst, opsummerer Investment Manager Peter
Haahr.

Billedtekst:
team Nangate holder til i Herlevs Silicon Valley, olympiske stenkast fra virksomheder som Vitesse, Giga og Cray. Marketingdirektørens Jens J. Tybo (tv.) og administrerende direktør Ole Christian Andersen medbringer både jyske værdier og international erfaring.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere