Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. maj 2005.
Efter tre kvartaler i træk med voksende it-investeringslyst har den støt stigende kurve toppet. Trenden er nu for nedadgående, vurderer analysefirmaet IDC.
It-investeringerne ventes ifølge IDC at holde sig på et relativt højt niveau resten af året, men tendensen er faldende. Bekymring over en opbremsning i den økonomiske vækst, stigende oliepriser og en svag dollarkurs bidrager til at skabe et stadig mere konservativt investeringsklima.
Investeringsindekset fra IDC, der afspejler erhvervslivets forventninger, faldt til 3,1 for 2. kvartal fra 3,3 i det foregående kvartal. Resten af året ventes det at svinge mellem 3,0 og 3,3. It-markedet vil stadig vokse i 2005, men væksten bliver mere behersket end i 2004, konkluderer IDC.
- Overordnet set har der bredt sig en vis forsigtighed i markedet. Beslutningsprocesser trækker ud, og investeringer sættes på stop. Virksomheder, der skal investerere, bliver en smule mere påpasselige. Dermed følger Danmark den internationale trend, om end udgangspunktet for Danmark og Norden er et bedre marked med et højere investeringsniveau end det øvrige Europa, siger Per Andersen, der er administrerende direktør i IDC Nordic.
Udviklingen er cyklisk, og der en en hel del psykologi i det, noterer IDC-chefen, som i øvrigt peger på, at it-investeringerne i Frankrig og Tyskland er ved at gå i stå, og det italienske marked er helt stagneret.
Bemærkelsesværdigt er det, at den hjemlige it-branche selv tegner sig for en væsentlig del af de stigninger, der trods alt manifesterer sig i det seneste investeringsindeks. De trækker delindekset for servicesektoren kraftigt i vejret.
- 2004 var jo et godt år for branchen, og det giver sig nok udslag i, at selskaberne er begyndt at investere i deres egne systemer. Derudover kan man se det som tegn på strukturelle ændringer. For det første udløser fusioner og opkøb it-investeringer, og her ser vi en ganske livlig aktivitetet blandt andet for softwarevirksomheder i øjeblikket. Når eksempelvis Symantec og Veritas går sammen, har det nogle konsekvenser for deres egne it-systemer - de skal bruge nogle penge på at få dem til at virke sammen. En anden strukturel ændring er behovet hos leverandørerne for at adressere markedet anderledes. Man kan ikke længere sælge så meget på ren teknologi, man er nødt til i højere grad at sælge på kundeviden, vertikale løsninger, på at kunne demonstrere værdien i sine de løsninger. Det vil givetvis kræve noget mere af de it-supportsystemer, leverandørerne har, i form af CRM- og andre supportsystemer, så man kan blive mere effektiv, siger Per Andersen.
Mens branchen selv trækker op, vender de traditionelt flittigste it-investorer, nemlig finanssektoren, overraskende den tunge ende nedad i det seneste kvartalsindeks. Det overrasker hos IDC.
I virksomhederne er der dog ikke tegn på, at man har skruet ned for blusset.
- Vores niveau er uændret. Vi styrer ikke efter, om konjunkturerne stiger eller falder lidt i et kvartal, men lægger en kadence på et-to år, siger Lars Mathiesen, it-direktør i Nykredit.
Samme melding kommer fra Spar Nord, landets femtestørste bank.
- Vi har ligget på et forholdsvis højt it-investeringsniveau i nogle år efterhånden, og som jeg ser det, kommer det til at fortsætte i hvert fald i de næste to-tre år, siger Spar Nords it-direktør, Carsten Henriksen.
På kort sigt er der til gengæld stadig stagnation i den offentlige sektor som følge af kommunalreformen, der har sat kommunernes it-investeringer i stå. I andre sektorer såsom transport trykker de høje oliepriser.
Billedtekst:
stabilitet Nykredits investeringsniveau er uændret, oplyser virksomhedens it-direktør Lars Mathiesen.
Fotos: Torben Kint
Boks:
Sådan er it-investeringsindekset blevet til
Computerworld og analysevirksomheden IDC Nordic producerer hvert kvartal Danmarks eneste it-investeringsindeks. Det sker ved at spørge 400 erhvervsvirksomheder om de har "højere", "lavere" eller "de samme" forventninger til deres eksterne it-investeringer i de kommende 6-12 måneder i forhold til de seneste 6-12 måneder. Virksomhederne er repræsentativt udvalgt, så de giver et billede af det samlede danske erhervslivs forventninger til it-investeringer. It-indekset måler således den forventede interesse for it-indkøb i fremtiden i forhold til tidligere på en skala fra 1 til 10. Tallene kan ikke direkte aflæses som investeringer i kroner og øre, men indekset er en rullende fartmåler for, hvor tændte erhvervslivets virksomheder er for it-investeringer i de kommende 6-12 måneder sammenlignet med tidligere.