Hastværk var lastværk i København

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. maj 2005.


Erfarne leverandører undlod at byde på Københavns lønsystem, fordi kommunen havde afsat urealistisk kort tid til opgaven. De venter nu i kulissen på det næste udbud, efter uprøvede Accenture har knækket nakken.

En graviditet tager ni måneder - uanset hvor mange mand, man sætter på opgaven, siger man i Norge.
- Og når man skal barsle med noget så kompliceret som et offentligt lønsystem, tager det snarere så lang tid som for en elefant, nemlig to år, at få en ny i vej. Ikke de fire en halv måned, som Københavns Kommune havde afsat til at få indkørt et nyt lønsystem, siger Svein F. Gullaksen. Han er administrerende direktør for den norske softwarekoncern Bluegarden, der er udsprunget af Posten Norge og vokset til en førende leverandør af løn- og personalesystemer.

Både Bluegarden og de danske selskaber Silkeborg Datacentral og Multidata var på banen, da Københavns Kommune i 2003 ønskede at udskifte lønsystemet fra KMD og ved samme lejlighed outsource hele molevitten. Men de tre selskaber trak sig fra processen, fordi den tid, der var afsat til konverteringen, var alt for kort.
- Derfor fik man kun ét bud udefra, nemlig fra Accenture, der aldrig havde prøvet at løse sådan en opgave før. Ingen andre ville binde an med opgaven, siger Svein F. Gullaksen.
Både Bluegarden, Silkeborg Datacentral og Multidata står nu klar igen, men alle understreger, at de ikke vil byde på opgaven, hvis betingelserne igen er urealistiske.
Mogens Jespersen, administrerende direktør for Silkeborg
Datacentral, hvis lønsystemer kører i de fleste amter samt i Hjørring og Silkeborg kommuner, siger:
- Vi holdt os tilbage sidst, fordi tidsfristerne fra kontraktindgåelse til produktionsstart var for korte, og vi ville ikke løbe risikoen for ikke at kunne nå at lave en implementering i topkvalitet. Vi har erfaring fra mange tilsvarende konverteringsforløb og ved, at selv med et fungerende system kræver det en vis periode. Så netop tidsfrister er noget af det, vi vil se meget nøje på i vurderingen af betingelserne i et kommende udbud. Men vi vil uden tvivl byde ind på at blive prækvalificeret, hvis vi får muligheden for det. Hvorvidt vi vil aflevere tilbud afhænger af kravspecifikationen og betingelserne.

En tilsvarende melding kommer fra Bluegarden.
- Ja, vi kommer til at byde næste gang. Men naturligvis under forudsætning af, at tidsrummet og de ydre rammer er sådan, at det er muligt at gennemføre i praksis, siger Svein F. Gullaksen.
Hos Multidata, der også trak sig sidst og nu forholder sig afventende, fremhæver produktdirektør Michael Spanggaard Møller risikoelementet.
- Vi har meget stor respekt for den opgave. Det er nemt at pege fingre af Accenture lige nu i denne ulykkelige situation, der er skidt for både dem, Københavns Kommune og branchen, men opgaven vil være svær og kompliceret for alle at løse. Det er ikke en opgave, hvor vi på forhånd siger: Yes, nu skal vi ind og score kassen. Der skal en rigtig dygtig leverandør til at tjene penge, hvis Københavns Kommune også skal have besparelser ud af det. Og vi har ingen interesse i at gå ind og risikere hele vores brand på sådan en sag.
Ud over tidshorisonten nævner Michael Spanggaard Møller en række andre problematiske forhold ved opgaven: Organiseringen, overenskomstforhold for medarbejdere, følsomheden i det og - ikke mindst - at det var en Big Bang-opgave, hvor alt skiftes ud på en gang.
- Det er noget af det værste, man kan gøre med meget store lønsystemer. For det er jo sjældent, der kun er én fejl. Typisk dupliceres en fejl mange gange, så du kan komme ud i, at selv om problemerne er banale, kan det at rette fejlene op være en tung proces. Ydermere var det ikke kun et Big Bang på en ny kundeleverandør-relation, men også på et nyt system med Oracle på lønsiden, siger han.
Endnu en stor dansk spiller inden for offentlige lønsystemer, CSC, der har udviklet SLS, Statens Lønsystem, forholder sig afventende. Her siger kommunikationschef Line Ørskov, at København er en interessant kunde, og at CSC følger sagen med stor interesse.
Svein F. Gullaksen fortæller, at Bluegarden rådede Københavns Kommune til at beholde KMD's lønberegner.
- Vi gav ikke bud på skift af lønsystemet, men kun på outsourcing-delen. På grund af den korte tidsramme anbefalede vi Københvn at fortsætte med KMD's system i hvert fald to år, indtil man havde et alternativ på plads. At lønberegneren er gammel er ikke i sig selv et problem. Det samme ser man i netbankerne, hvor systemerne i bunden til konto- og kundeberegninger også er 25-30 år gamle, men fungerer fint sammen med den moderne verden, man bygger rundt om dem.

Fra leverandørhold beklager man det københavnske kaos, ikke mindst fordi det kan have den negative effekt, at andre skræmmes fra at outsource opgaver.
- Det er mere en intellektuel end en faktuel barriere. Naturligvis kan man både outsource og skifte leverandør, man skal bare lægge realistiske planer, siger Svein F. Gullaksen.
Sandsynligvis vil flere af de potentielle leverandører gå sammen i konsortier. Således indgik Multidata og norske Bluegarden sidste år et strategisk samarbejde, så et fælles bud vil ikke være fremmed. Beslutningen er dog ikke truffet endnu, sige begge parter.
I et sådant samarbejde kunne Silkeborg Datacentral også deltage, selv om de i stigende omfang samarbejder med Visma om BPO-opgaver, outsourcing af forretningsprocesser.

Billedtekst:
urealistisk - Vi holdt os tilbage sidst, fordi tidsfristerne fra kontraktindgåelse til produktionsstart var for korte, siger Mogens Jespersen, Silkeborg Data Central.
Foto: Jørgen Ploug

Boks:
Dyrt farvel til Accenture
Københavns Kommune fyrede i denne uge Accenture efter lang tids kaos i lønudbetalingerne. Forsøget på at outsource lønnen og skifte lønsystemet ud mislykkedes, og prisen for Københavns Kommune kan blive cirka en kvart milliard kroner. Det skal ses i forhold til, at kommunen forventede en besparelse på 40 millioner kroner over fem år på, hvad der var en af landets største BPO-aftaler, altså outsourcing af forretningsprocesser.
Ifølge Computerworlds oplysninger vil Accenture søge at få en erstatning på op mod 125 millioner kroner for fyringen, som Accenture finder uberettiget, fordi den først kom, da selskabet havde fået systemerne til at køre kontraktligt. Dertil kommer ekstraordinære omkostninger til KMD for at rydde op og indkøre en midlertidig løsning. Parterne oplyser ikke beløbet, men det er i medierne anslået til cirka 100 millioner kroner. Endelig skal kommunen gennemføre et nyt udbud, hvilket i sig selv er en ressourcekrævende proces.
I kølvandet af skandalen hagler kritikken ned over både kommunen og leverandøren. Og overborgmester Lars Engberg (S) advarer om, at problemerne ikke er løst ved at skifte leverandør. dje/hjort




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering