Små kommuner betaler for store

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. maj 2005.


Prisforskellene på it-sammenlægning i forbindelse med kommunalreformen er voldsomme. De små kommuner betaler for de store.

Den nye Aalborg Storkommune, der foruden Aalborg består af Hals, Nibe og Sejlflod, indgik i denne uge en aftale om it-sammenlægning med KMD til bare 90 kroner pr. borger.
Omtrent samtidig indgik den nye Guldborgsund Kommune en aftale med KMD. Her er prisen 235 kroner pr. borger i de seks kommuner Nykøbing Falster, Nysted, Nørre Alslev, Sakskøbing, Stubbekøbing og Sydfalster.
Tilsvarende regner de fire jyske fusionskommuner Skive, Sallingsund, Spøttrup og Sundsøre med at betale 212 kroner pr. borger til KMD, mens Roskilde for it-sammenlægningen med Gundsø og Ramsø ifølge Computerworlds oplysninger lander på et beløb i nærheden af de 90 kroner, Aalborg slipper med. Roskilde Kommunes kommunaldirektør, Gert Hovald Petersen, ønsker efter aftale med KMD ikke at udtale sig om sammenlægningsprisen. Det er en forretningshemmelighed, siger han.

I den nordjyske storkommune slap tallet ud efter politiske skærmydsler om it-omkostningerne ved kommunesammenlægningen. Den store Aalborg Kommune har stået for forhandlingerne med KMD. Herom siger Bent Sørensen, borgmester i Hals Kommune, der inkorporeres i Aalborg:
- Det nuværende Aalborg er jo en stor kommune, og mit personlige indtryk er, at de store kommuner kan lave de bedste aftaler med Kommunedata. Nu begynder jeg næsten at blive lidt illoyal, men det er jo ikke de små kommuner, der altid bliver godt behandlet af Kommunedata, siger han og fortsætter:
- I den konkrete sag kan jeg kun sige, at der har været nogle forhandlinger mellem Aalborg og Kommunedata, som jeg fornemmer har ønsket at indgå en aftale med en stor kommune. Derudover kan vi se, at tallene for de små kommuner, der skal sammenlægges, er helt anderledes end vores.

Mens aftalen i Aalborg har en fast pris på 17,5 millioner kroner, eller 90 kroner for hver af de cirka 194.000 borgere, kan den i Guldborgsund svinge. Det bedste bud ligger på 13 til 15 millioner kroner, svarende til mellem 203 og 235 kroner for hver af de 63.800 borgere. Der er tale om en rammeaftale, så prisen kan blive højere.
Guldborgsunds it-chef, Henrik Porst, karakteriserer aftalen som "uhyggelig læsning - absolut ikke for børn".
- KMD har en prismodel, og den har vi fulgt. Der har ikke været tale om nogen forhandling. Jeg ved ikke, hvordan de har fået den pris frem oppe i Aalborg, det må du spørge KMD om, siger Henrik Porst.
Hos KMD siger salgsdirektør Hans Henrik von Platen-Hallermund, at for en stor del af it-sammenlægningsarbejdet er prisen den samme, uanset om kommunen er stor eller lille. Og det giver ikke mening at regne prisen ud pr. borger.
Salgsdirektøren siger, at KMD ikke har givet store rabatter til Aalborg, men at "parterne naturligvis har snakket lidt frem og tilbage om det".
- De har for eksempel lovet os et mindre forbrug af ressourcer, i og med at de selv kan stille noget faglig ekspertise til rådighed, siger han.
KMD kalkulerer med en gennemsnitlig it-sammenligningspris pr. borger på 170-180 kroner og har i sine standardpriser indbygget vurderinger af, hvor meget store skal betale i forhold til de små. Der er eksempelvis på applikationssiden indbygget rabatter til store kommuner. Prisen afhænger også af, hvorvidt en stor kommune skal fusionere med en række mindre, eller om flere ligeværdige kommuner skal sammensmeltes. Den første model er den billigste.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere