Fra 425 servere til 170

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 6. maj 2005.


Sammenlægning af it-ressourcerne efter en fusion med det svenske Trygg-Hansa gav Codan mulighed for at foretage en
server-konsolidering, der gjorde driftsudgifterne 30 procent lavere.

I 2002 stod it-afdelingen i forsikringskoncernen Codan foran en betydelig opgave. Baggrunden var, at Codan i 1999 havde købt det svenske selskab Trygg-Hansa, og nu blev det besluttet, at de to selskaber, der hidtil havde været selvstændige enheder, skulle samles under en fælles nordisk forretningsledelse. Samtidig skulle en række af støttefunktionerne samles, og man ville starte med it. Forventningen var, at der kunne opnås store synergi-fordele.
På det tidspunkt kørte Trygg-Hansa på en Windows NT-platform, og Codan kørte NT og Windows 2000. Det blev besluttet at føre begge virksomheder over på Windows XP og Active Directory. Overgangen blev afsluttet i første kvartal i år med udskiftning af de sidste bærbare.
En del af de forventede besparelser skulle komme ved en konsolidering af serverparken. Opgaven var i udbud, og valget faldt på en løsning baseret på Hewlett-Packards (HP) såkaldte Adaptive Enterprise-løsning, hvilket indebærer, at Codan kan gå fra at drive 425 servere til formodentlig 170. Det er en reduktion på 40 procent.
Besparelserne på driften er cirka 30 procent. En pæn del af besparelsen kommer af, at der kræves færre licenser, men virtualiseringen giver også en mere effektiv administration. Desuden har virtualiseringen givet Codan et hurtigere testmiljø i udviklingsafdelingen. Endelig har det nye system vist sig mere stabilt end det tidligere.

Når der er lidt usikkerhed om det endelige antal servere, skyldes det, at konsolideringen endnu ikke er fuldført. Det danske datacenter er etableret efter planen, men i Sverige måtte man acceptere, at en endnu mere presserende opgave kom forud.
Baggrunden var, at Codan solgte Livselskabet, der tidligere var en del af Codan. Det gjorde det nødvendigt at splitte systemerne op, så disse aktiviteter kunne skilles ud. Opsplitningen er netop fuldført, og nu er vejen banet for at fuldføre konsolideringen i datacentret i Stockholm. De to datacentre i Danmark og Sverige spejler hinanden og tilbyder backup og såkaldt disaster recovery.
Omlægningen er dog nået så langt, at uanset om brugerne kobler sig på i Danmark eller i Sverige, oplever de at komme på et net med fælles ressourcer.

Outsourcing var et af de alternativer til etableringen af de to datacentre, der blev overvejet, men forkastet.
- Vi har etableret SAN i begge datacentre. Det blev overvejet, om vi skulle outsource denne opgave, men forsikringsselskaber er underlagt særlige regler, der gør, at vi skal betale moms af den type ydelser. Dermed skal en potentiel outsourcing-partner kunne løse opgaven mindst 25 procent billigere, end vi selv kan gøre det. Resultatet var, at vi ikke fik tilbud, der var attraktive nok. Desuden var det vores mål, at gevinsten ved konsolideringen skulle komme os selv til gode, siger driftsdirektør Theodor Lund Pedersen fra Codan.
De to SAN'er bygger på virtuelle servere baseret på VMwares løsning.
- Senere er Microsoft kommet med en virtualiseringsløsning, men den løsning var ikke klar, da vi foretog vores valg. Vi har ikke en politik om at være først med den nyeste teknologi. Snarere ønsker vi at følge efter, når en teknologi er afprøvet, siger Theodor Lund Pedersen.

Datacentrene omfatter også et Unix-miljø, hvorpå blandt andet SAP, Lotus Notes og forskellige management-systemer kører. Desuden afvikles backup ved hjælp af Tivoli Storage Manager på Unix. Dette skete tidligere på outsourcede mainframe-maskiner. Investeringen, der lå til grund for denne ændring, tjente sig ind på halvandet år.
- Den store synder, når det gælder væksten i datamængderne, er postsystemet. I dag gemmer vi posten på hurtigt tilgængelige SAN, men vi kommer til at overveje, om vi skal blive ved med at købe hurtige og dyre diske til al post, hvis væksten på dette område fortsætter med at ligge i størrelsesordenen 25-50 procent om året, siger Theodor Lund Pedersen.

Itanium står på programmet i Codans næste større it-initiativ. Selskabet vil føre SQL-databaserne over på en Itanium-platform for at få øget ydelse og bedre mulighed for at skalere op.
- Selv om vi har behovene, har vi overvejet dette nøje: Vi har først taget beslutningen, da vi kunne være sikre på, at alle de nødvendige værktøjer vil være til stede på Itanium-platformen. Det gælder især sikkerhedsværktøjerne, for vi skal opretholde vores høje sikkerhedsniveau, siger Theodor Lund Pedersen.
Codan har valgt Itanium på grund af de store datamængder, og selskabets test tyder på, at den kommende platform vil fordre ydelserne med 30-40 procent.

Billedtekst:
virtuelle servere Vi har ikke en politik om at være først med den nyeste teknologi. Snarere ønsker vi at følge efter, når en teknologi er afprøvet, siger driftsdirektør Theodor Lund Pedersen fra Codan.
Foto: Torben Nielsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere