Global opmærksomhed om dansk svindelsag

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. maj 2005.


En regelændring for de internationale domæner skal forhindre, at den danske domænesag bliver global. Svindelen har vakt opsigt i de internationale organisationer.
Den danske sag om svindelnummeret med mindst 480 fupdomæner, har nu vakt international opmærksomhed. Det sker efter, at Computerworld har beskrevet, hvordan en international ring af svindlere systematisk har udnyttet, at folk ofte taster forkert, når de vil ind på kendte hjemmesider - eksempelvis googel.dk i stedet for google.dk.
Hermed ledes brugeren ind på sider, der installerer ondsindede software på brugerens pc. Software, der i værste fald får pc'en til at ringe op til dyre telefonnumre i Østrig med store telefonregninger til følge.
For at forebygge lignende svindel med internationale domæner under eksempelvis .com, .org og .net har den internationale domæneorganisation, ICANN - The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, nu taget det danske eksempel op i arbejdet med at formulere et nyt regelsæt. Det skal gøre det sværere at registrere domæner, der udnytter tastefejl - det såkaldte 'typo-squatting'.
- Vi prøver at reagere så hurtigt som muligt, når vi ser problemer, der kan vedrøre mange mennesker. Og det gør sager som denne, siger Tina Dam fra ICANN.
Hun deltager via en række arbejdsgrupper i det arbejde, der løbende bliver udført for at udvikle internettets infrastruktur og for at gøre svindel mere besværligt.

ICANNs opgave er at komme med anbefalinger og at koordinere regelændringer i dialog med en række virksomheder, der både repræsenterer slutbrugerne og de virksomheder, der står for at håndtere de internationale domæner. Dialogen mellem ICANN og disse virksomheder resulterer nu i en rapport, der blandt andet behandler den danske problemstilling.
- Og den vil indeholde anbefalinger om stramning af reglerne for registrering af de internationale domænenavne, så vi kan gøre det sværere at svindle, som det er sket i Danmark, siger Tina Dam.

En mulig løsningsmodel er sammenligningstabeller for eksisterende domæner. Disse tabeller vil indeholde navne, der ikke kan registreres, fordi de ligner eksisterende navne for meget.
Tabellerne er dog kun en blandt mange muligheder, der først vil være endeligt på plads, når rapportens anbefalinger har været til høring blandt de virksomheder, der deltager i den løbende udvikling af internettet. Det arbejde kan tage et par måneder.
- Men når ændringer vedrører slutbrugeren, sker det ofte ret hurtigt, fordi der er bred forståelse for det, siger Tina Dam.

ICANNs område omfatter dog ikke nationale domæner, som dem, der ender på .dk. De varetages af de lokale hostmastere, som i Danmark er underlagt regler, der vedtages i Folketinget.
Hos DK-Cert glæder sikkerhedseksperten Preben Andersen sig over, at der er kommet opmærksomhed på problemerne, men han tvivler dog på de langsigtede effekter af strammere regler.
- Så længe der er penge at hente, vil svindlerne finde en vej rundt. Også selv om det er meget glædeligt at de internationale organisationer har fokus på, hvad der sker i den virkelige verden. Men vi kommer ikke svindlen til livs, før myndighederne på verdensplan begynder at arbejde sammen om at få fat på svindlerne. Og det gør de ingen steder i verden lige nu.
Trods den internationale opmærksomhed, er der dog indtil videre ikke sket nogen udvikling i den danske domænesag, hvor svindlen med domænerne fortsætter uhindret, mens de danske myndigheder overvejer, hvordan de fremover kan dæmme op for problemet.

Billedtekst:
Hurtig reaktion - Vi prøver at reagere så hurtigt som muligt, når vi ser problemer, der kan vedrøre mange mennesker. Og det gør sager som denne, siger Tina Dam fra ICANN.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere