Uppercut fra en prügelknabe

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. april 2005.


Få virksomheder på it-området har fået så mange bank i medierne som KMD (selv om Accenture i skrivende stund løber med en del opmærksomhed). KMD udnytter sin dominerende position i kommunerne. KMD taler med to tunger om åbne grænseflader. KMD er mere sammenfiltret med Kommunernes Landsforening end sundt er.
Det kræver udholdenhed at arbejde i et selskab, der løbende foreslås solgt, delt op eller splittet i atomer for at finansiere strukturreform eller sikre reel konkurrence. Og da KMD - til de flestes overraskelse - tabte spillet om bare at få lov til at deltage i fremtidens offentlige digitale sags- og dokumenthåndtering, lignede firmaet en træt sværvægter fanget i ringhjørnet, hvor sukkerkolde arme ikke i længden kan holde paraderne oppe.
Den vidtgående partnerskabsaftale med tyske SAP, som den blev præsenteret for 7.000 mennesker i Bella Center, vil grundlæggende udfordre opfattelsen af en såret kommunekæmpe. Pludselig ser alle modstanderne trætte og tunge ud, mens KMD danser frem i lyset med skjult energi og ligner fremtidens mester.
Aftalen med SAP, der vil bruge danskernes indsigt til at kæmpe sig ind i den offentlige sektor internationalt, er en blåstempling af KMD's kernekompetence: Viden om virkelighedens arbejde i kommunerne indhentet gennem en menneskealder. Hvor andre leverandører med erfaringer fra det private måske har sværere ved at forstå arbejdsgange og kultur inden for det offentlige domæne, har KMD et stort forspring. Og i Danmark er vi efterhånden bonet ud som verdensmestre i digital forvaltning i så mange sammenhænge, at det er oplagt for omverdenen at kigge os lidt i kortene.

Kan hænde at KMD, der flere steder betragtes som kommunernes egen it-afdeling, ikke har evnet (eller haft lyst til) at gøre fagsystemerne tidssvarende. Men virksomheden har gode forudsætninger, hvis der begyndes forfra.
Hvis aftalen med SAP bliver realiseret, som den er præsenteret, tegner der sig et meget spændende billede. KMD kan hurtigere udvikle moderne applikationer og har lettere ved at sælge dem, fordi virksomheden kan pege på, at SAP repræsenterer en markedsstandard og derfor gør det nemmere for kommunerne at vælge alternative leverandører, hvis de skulle blive trætte af KMD. I øjeblikket er kommunerne i realiteten filtret helt ind i KMD's hjemmesløjd.
Samtidig kan KMD forsøge sig på eksportmarkedet med samme argument, hvorfor selskabet kan mere end kompensere for tabte kunder på hjemmemarkedet. Konsekvensen er, at KMD på længere sigt kan blive fri for at beflitte sig med den kritik om monopol og lukkethed, der så længe har været hverdag og udvikle sig til at blive en aktør som alle andre.
I den optik har KMD med aftalen begået en genistreg.
Desværre har KMD ikke været krystalklar i mælet om fællesoffentlige standarder, som brugerforeningen Dansk IT netop har argumenteret for skal tvinges igennem, hvis vi skal høste de milliarder i offentlig effektivitet, som vi alle håber på. Således har administrerende direktør Lars Monrad Gylling talt meget om SAP's markedsstandarder og meget lidt om de fællesoffentlige retningslinier, som sikrer ægte åbenhed. Markedsstandarder udgør kun en brøkdel af de samlede standardbeskrivelser, som IT & Telestyrelsen fastlægger. Hvis ikke SAP og KMD sammen går hele vejen, udskifter vi bare en lukket verden med en lidt større lukket verden. KMD må tale klart, højt og tydeligt i en fællesoffentlig trosbekendelse, før selskabet kan hyldes som mester.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere