Der skal være tid til fortælle historier

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. april 2005.


Den kommunale topleders kalender flyder over med vigtige ledelsesopgaver i forbindelse med kommunalreformen. It er
en af dem. Fusion kræver fælles forståelse, mener Køges kommunaldirektør, Susanne Aaholm.

Fagmedarbejdere i kommunerne vil gerne levere faglig kvalitet. Men der er ikke en enslydende definition på, hvad det er i forskellige kommuner.
- Organisationer kan ikke tale med hinanden, men det kan mennesker. For at fusionere organisationer må man derfor anerkende medarbejdernes behov for at fortælle, hvordan de gør tingene, og hvad deres historie og traditioner er. En af de store ledelsesudfordringer i fusionen er at etablere tid og rum for, at medarbejderne kan fortælle deres historie og blive lyttet til, siger kommunaldirektøren i Køge, Susanne Aaholm.
Køge Kommune skal fusionere med Skovbo, og i den forbindelse tillægger Susanne Aaholm en artikelserie i Køge Dagblad om Skovbo Kommunes historiske traditioner enorm betydning.
- For at kunne flytte energien over på fremtiden skal vi vide, hvem vi er nu, mener hun.
Fordi mandatet til at udnævne den fremtidige topledelse og næste ledelseslag ligger hos de politikere, der vælges 15. november, er det ikke muligt at efterleve gængs ledelses- og organisationsteori, der ellers peger på, at den nye organisation skal etableres hurtigt.
- Man kan godt gøre det nu, men der vil være en risiko for, at det skal gøres om. Man må vurdere den risiko i den enkelte fusion. Man kan også tage med i overvejelserne, om man ønsker en ny ledelse efter et fordelingspolitisk kompromis eller en professionel lederudvælgelsesproces med hjælp udefra. I sidstnævnte tilfælde må man nok vente og leve med usikkerheden, siger Susanne Aaholm.
Hun mener, at en professionel proces ikke nødvendigvis altid er det rigtige valg.
- Vejen til de rigtige beslutninger kan gå gennem de forkerte, forstået på den måde, at hvis alle får buddet, vil nogle trække sig, når de selv indser, at de ikke kan magte opgaven. Hvis alle derimod ikke får buddet, risikerer man, at en fusionspartner kan føle sig uindbudt, og den gode stemning i fusionen kan tabes på gulvet, siger Køges kommunaldirektør.
Et andet handicap ved kommunefusionerne er, at de administrative ledere ikke kan oplyse de politiske ledere om de økonomiske ressourcer, fordi de dels er bestemt fra Christiansborg, dels afhænger af fremtidige, lokale politiske beslutninger om lokaler og it-systemer.
- En kommunefusion er et stort, organisatorisk projekt, hvor vi ikke kan skaffe budgetoverblik. Det er er problem, siger Susanne Aaholm.
Hun anser it-anliggenderne for meget vigtige for kommunefusionerne.
- It-integrationen er en kæmpe udfordring, og der vil helt sikkert være elementer af den, der går galt. Så gælder det om at bevare humor og motivation hos medarbejderne alligevel, siger hun.
- Det sværeste er nok at anerkende, at alt ikke er lige godt - og så få valgt det bedste til fremtidens løsninger. Det kan være svært at tale åbent om det, men også her er det vigtigt at være ærlig, mener hun.
En stor ledelsesudfordring i forhold til it er at kunne skelne mellem, hvornår det går an at bevare mangfoldigheden, og hvornår ensretning er rimelig, siger Susanne Aaholm.

Billedtekst:
"It-integrationen er en kæmpe udfordring, og der vil helt sikkert være elementer af den, der går galt"
Susanne Aaholm, køge kommune.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere