Dansk it åbner debat om en helt nu model

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. april 2005.


IT-GOVERNANCE  En indførelse af en it-governance-model i den offentlige sektor kan føre til besparelser i milliardklassen, mener Dansk IT.

Vi står nu ved en korsvej, hvor vi må vælge. Digitaliseringen af den offentlige sektor er blevet så gennemgribende, at den skarpe ressort-afgrænsning, de enkelte myndigheders beslutningskompetence og konsensus-kulturen er blevet barrierer for eGovernment.
En it-governance-model for det offentlige kan føre til besparelser i milliardklassen. En bedre organisering af it i stat, regioner og kommuner kan få samfundsøkonomisk betydning - uden at det fører til kvalitetsforringelser i den offentlige service.
Ovenstående betragtninger er baggrunden for, at Dansk IT i et halvt år har arbejdet på et debatoplæg til en ny model for det offentliges it: Et forslag om it-governance i hele den offentlige sektor. Håbet er, at oplægget sætter gang i en debat i løbet af foråret.
Et af de konkrete forslag i debatoplægget er etableringen af vertikale domænefællesskaber i det offentlige, for eksempel på sundhedsområdet, socialområdet, uddannelsesområdet, erhvervsområdet, miljøområdet og beskæftigelsesområdet. Målet er, at myndigheder fra både den statslige, den regionale og den kommunale sektor går sammen om at udvikle fælles it-arkitektur og drive fælles it-systemer.
Det er nødvendigt at handle nu, fordi myndighedernes selvbestemmelse og decentrale beslutninger har udviklet sig til barrierer for at udnytte Danmarks potentialer som videnssamfund og teknologination i verdensklasse fuldt ud, mener Dansk IT, og spørger:
- Hvem vil komme med et bud på, hvordan vi sikrer balancen mellem decentrale beslutninger, politiske prioriteringer og overordnede effektiviseringshensyn?
- Hvem tager ansvar for at skubbe udviklingen af en dansk it-governance-model i gang?

En ny model for offentlig it-udvikling
Dansk IT offentliggør her i slutningen af april et debatoplæg om en offentlig it-governance-model. Oplægget er skrevet af fire medlemmer af Dansk IT's udvalg for it i den offentlige sektor samt af afdelingschef i Dansk IT, Jacob Primault. Udvalgsmedlemmerne er formanden for udvalget, Ejvind Jørgensen, underdirektør i Rambøll Management, Christian Sørbye Friis, afdelingschef RUC, Johs. Johansen, direktør i In'Ovo og Peter Holbech, planlægningschef, Fyns Amt.
Computerworld eGov bringer her et uddrag af de centrale punkter i oplægget:
"Vejen frem mod en ny offentlig it-governance-model går først og fremmest gennem øget politisk bevågenhed. Offentlig it-governance handler om de områder, hvor teknologien udfordrer organisationer, ressortområder og beslutningsgange. Derfor kræver det aktiv politisk stillingtagen og handlekraft."
"Det er samtidig nødvendigt, at ledende embedsmænd, it-chefer og tekniske specialister tager del i debatten. Dels fordi det er her, de faglige vurderinger og den praktiske udmøntning skal foregå. Dels fordi embedsmænd, it-chefer og tekniske specialister skal være med til at formidle til det politiske niveau, at it er andet og mere end teknik."
"Væsentlige it-beslutninger træffes på et decentralt niveau, hvor den fornødne helhedsorientering og behovet for entydige og fælles forpligtende digitale løsninger kun vanskeligt kan tilgodeses."
"En øget helhedsorientering i kraft af beslutninger, der træffes på et mere overordnet niveau, er ikke i konflikt med et kommunalt selvstyre og den danske tradition for nærdemokrati. Tværtimod. Der kan defineres en lang række it-opgaver, der er uden betydning for den enkelte borger eller virksomhed i lokalområdet."
"Med den nuværende organisering af den offentlige it-udvikling kan både kommune og stat have interesse i at følge selvstændige succeskriterier i form af en ikke-koordineret strategi. Uagtet at det samlede resultat bliver en suboptimering i form af dyrere og dårligere løsninger."




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect - Projects

Queue-it ApS

Team Lead Engineering

Sentia Denmark A/S

Service Delivery Manager

Billetkontoret A/S

.NET Full Stack Developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere