Energi E2 mindre trælbunden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. april 2005.


Et af landets største energiselskaber, københavnske Energi E2, investerer et millionbeløb i Business Intelligence-produkter. Målet med nyinvesteringen er at udruste selskabet med beslutningsgrundlag til at kunne handle langt hurtigere i det liberaliserede energimarked. E2-forretningen har ønsket at undgå at være "trælbunden" til it-systemer, oplyser Søren Martinsen, projektleder på E2's BI-produkt, i en skriftlig meddelelse. Ifølge ham er energimarkedet et af de hurtigste markeder i verden. Priserne ændrer sig med en hastighed, der kun overgås på kaffemarkedet.
Søren Martinsen tilføjer, at BI-løsningen sikrer, at fokus er på virksomhedens data. Det giver større frihed til at indføre nye systemer, når it-udviklingen har skabt nye muligheder.
E2 gik i EU-udbud med opgaven. Udbudet blev vundet af Component Software, der tilbyder en løsning baseret på software fra Business Objects og Informatica. Partnerne ønsker ikke at oplyse prisen, men grænsen for EU-udbud for forsyningsvirksomheder ligger på over 3,7 millioner kroner.
Boks:
Business Intelligence
Begrebet Business Intelligence (BI) dækker en bred vifte af værktøjer og større programmer (applikationer), som håndterer en lang række opgaver. Groft opdelt handler det om at skaffe de relevante data, at analysere på disse og om at rapportere om, hvad analysen viste.
Data skal typisk indsamles på tværs af it-systemer, afdelinger og måske selskaber. Data skal gøres entydig (datoer kan for eksempel være anført på forskellig måde), dubletinformation skal fjernes, og de "skrubbede" data skal lagres. Processerne betegnes ofte som ETL for Extract, Transform and Load. Lagringen kan ske i såkaldte datavarehuse, hvor historikken også er repræsenteret.
Analysen af de lagrede data kan være foranlediget af en ad hoc forespørgsel på kryds og tværs af flere kategorier af data, såsom produkt, salgssted og tid. Skal en sådan forespørgsel besvares her og nu, kaldes det OLAP, for Online Analytical Processing.
Det kan dreje som om regelmæssige analyser, for eksempel til statistikbrug, men fokus kan også være på at opdage afvigelser fra forud fastlagte mål og typiske handlingsmønstre. I disse år ses i stigende grad analyseværktøjer, der giver et bud på fremtiden ud fra fortidens tal. Betegnelsen Predictive Analysis ses for den type værktøjer.
En særlig form for analyse hedder Data Mining. Her er det computeren selv, der leder efter ukendte mønstre på tværs af datamængderne.
Det, der i dag kaldes BI har haft mange navne tidligere, såsom MIS (Management Information Systemet) og EIS (Executive Information Systems). Navneskifte ses typisk efter en vis periode af "hype", fuldt af skuffelser. Nu markedsfører leverandørerne i stigende grad produkter under navnet Business Analytics.

Boks:
64-bit inde i varmen
En af de store leverandører af BI, MicroStragy, lukker Hewlett-Packards nye Unix-platform inde i varmen. BI-værktøjerne kan nu også bruges på HP's Integrity Servere, der er baseret på Intels Itanium2-chip. MicroStrategy, der også dækker IBM's og Suns Unix-platforme, bebuder at HP-satsningen er på plads i årets sidste halvdel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere