4G er allerede på vej

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. april 2005.


Det førende japanske mobilselskab NTT DoCoMO leder et konsortium, der vil realisere de kommende mobilteknologier gennem en række udvidelser af 3G.

4G - hvorfor overhovedet beskæftige sig med denne fremtidige fjerde generation af mobiltelefoni på et tidspunkt, hvor tre af de fire danske licenser til 3G endnu ikke bliver udnyttet?
Hertil kommer, at 4G tidligst ventes at være i fuld drift omkring 2012, hvilket er tæt ved at være uoverskuelig lang tid i mobilbranchen.
Når det alligevel er relevant at beskæftige sig med 4G, er det, fordi overgangen til denne teknologi kommer til at foregå gradvist ved ibrugtagning af en række teknologier, der øger kapacitet og hastighed på 3G-nettene.
Overgangen til 4G kan således allerede siges at være i gang med introduktionen af den såkaldte HSDPA-teknologi, som mobilselskabet 3 for en måned siden annoncerede, at det vil tage i brug i år.
Visionen om en række nye teknologier, der skal udgøre en slags trin på stigen, der fører til 4G, fremføres af blandt andre det førende japanske mobilselskab NTT
DoCoMo. Selskabet kunne i februar annoncere, at antallet af 3G-kunder hjemme i Japan havde passeret over ti millioner. Selskabet var først i verden til at gå i luften med et 3G-net den 1. oktober 2001.

Første trin fra 3G til 4G er altså HSDPA, som NTT DoCoMo forventer vil blive taget i brug overalt i løbet af de næste par år. Selv vil selskabet tilbyde HSDPA i de japanske storbyområder fra marts næste år.
Næste trin starter ifølge NTT DoCoMo omkring 2007, hvor den såkaldte E-DCH-teknologi - også kaldet enhanced uplink - ventes taget i brug.
Herefter følger et trin, som det japanske selskab er den drivende kraft bag. Et konsortium ledet af NTT DoCoMo fik i december sidste år grønt lys fra organisationen bag 3G-standarderne 3GPP (3G Partnership Project) til at fortsætte udviklingen af såkaldt Super 3G med henblik på en standardisering i slutningen af næste år.
De øvrige selskaber i konsortiet omfatter Alcatel, Lucent, Motorola, NEC, Nokia og Vodafone.
Super 3G skal gøre det muligt at modtage data med op til 100 Mbit/s og at sende med maksimalt 50 Mbit/s. Denne teknologi, som efter planerne skal kunne indføres uden større investeringer i 3G-mobilnettenes centrale dele, tænkes at kunne være klar i 2008.
Fra 2010 forestiller NTT DoCoMo sig så, at tiden og teknologien er ved at være klar til 4G, der skal give brugerne op til 1 Gbit/s, når de er i ro, mens de skal have op til 100 Mbit/s, når de er i bevægelse.

Udviklerne eksperimenterer allerede med de teknologier, der skal gøre 4G mulig i NTT DoCoMos Laboratorier i form af såkaldt MIMO (Multiple Input/Multiple Output) Multiplexing: I dag bruges der eksperimentelle enheder med fire antenner til at sende forskelligt kodede signaler over de samme frekvenser. Herudover skal tænkes, at der tages flere - højere - frekvenser i brug til 4G.
- Vores mål er at levere langt højere hastigheder til brugerne, men herudover skal 4G bringe mere kapacitet, færre forsinkelser i overførslerne og samtidig nedbringe mobilselskabernes omkostninger, siger vicedirektør Hiroyuki Kawai fra NTT DoCoMos Radio Access System-gruppe.

De store i mobilbranchen presser på for at øge overførselshastighederne på mobilnettene, fordi de er under pres fra WiFi- og Wimax-teknologierne, hvor 802.11a- og 802.11g-protokollerne allerede i dag tilbyder maksimalt 54 Mbit/s og i praksis knap det halve. Og presset øges: Allerede senere i år ventes de første produkter på markedet, der understøtter 802.11n, hvis teoretiske maksimum er 100 Mbit/s.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere