Linux' ukendte fætter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 1. april 2005.


Telmore er et af de danske teleselskaber, der udnytter open source-styresystemet FreeBSDs stabilitet til mange af selskabets centrale aktiviteter. Det er både udfordrende og givende for it-medarbejderne, mener driftchefen.

Systemadministratorernes hemmelighed og Linux' ukendte fætter er nogle af de kælenavne, som open source-styresystemet FreeBSD går under. Styresystemet anvendes i en række professionelle sammenhænge herunder i en del teleselskaber på grund af dets stabilitet. Telmore har for eksempel benyttet FreeBSD siden mobilselskabets start for snart fire et halvt år siden. Et af kriterierne for valget var, at styresystemet er gratis.
- Telmore er et selskab, der blev startet for små midler. Det førte til valget af en Intel-platform, og da dette valg var foretaget, kunne vi vælge mellem et Windows-, et Unix- eller et BSD-styresystem, fortæller driftschef Jan Christensen fra Telmore.
- Her fandt vi, at FreeBSD er den mest solide og stabile platform. I den sidste ende, er det systemadministratoren, der skal vægges klokken tre om natten, hvis et eller andet strategisk går ned, så der er stor interesse for at finde det mest stabile, fortsætter han.

I forhold til Linux oplever Telmore det som en fordel, at FreeBSD udelukkende indeholder de essentielle funktioner.
- Der følger efterhånden en del software med i Linux-pakkerne, som man skal bruge tid på at vælge fra og smide ud. Med FreeBSD får du det grundlæggende, som du eventuelt kan bygge videre på, hvis du ønsker det, siger Jan Christensen.
Dernæst lægger selskabet vægt på, at BSD følger standarden. Der kommer ingen overraskelser i pakkesetup'et eller i måden, firewallen opfører sig på.
Dernæst har det været muligt at etablere et udviklingsmiljø baseret på FreeBSD på virtuelle servere.
- Hver udvikler har sin egen virtuelle server til rådighed og skal ikke vente på at få adgang til en testserver. Det er der ikke mange udviklingsplatforme, der kan tilbyde, siger Jan Christensen.
Telmore benytter FreeBSD til størstedelen af produktionen, herunder afvikling af betalinger og kryptering af kreditkortoplysninger - med Jan Christensens ord: Alt det, der gør Telmore til Telmore. Men selskabet bruger også andre systemer. Således står Linux virtual server for "load balancing", da der ikke findes noget lignende til FreeBSD.
Generelt er der ikke den store support fra software-husene til FreeBSD. Det betyder for eksempel, at der endnu ikke findes en version af en Oracle-database til styresystemet. Derfor afvikles selskabets procesdatabase på HP Unix.
- Generelt afhænger valget af platform af opgaven. Til Intel-platformen er det vores opfattelse, at FreeBSD er det, der minder mest om de kommercielle produkter, specielt hvad angår fil-strukturen. Linux har i et stykke tid haft problemer med håndteringen af filstrukturerne. Det har haft svært ved at compile, og bagefter har du skulle bruge tid på at finde ud af, hvor filerne var havnet, siger Jan Christensen.
Desuden er den store forskel på Linux og FreeBSD ifølge driftschefen, at Linux varierer en hel del alt efter hvilken distribution, brugeren vælger - for eksempel Red Hat eller SUSE. Derimod er FreeBSD mere begrænset, men det følger altid dokumentationen, og opfører sig derfor, som brugeren forventer.
For it-medarbejderne er FreeBSD på en gang krævende og givende, mener driftschefen.
- Driftsfolkene skal involvere sig på en anden måde, end hvis der bliver brugt standard kommerciel-software. De skal være indstillede på at følge mailing-lister og kontakte vedligeholderne af koderne. Men gør de det, får virksomheden så adgang til support på et niveau, der ville have kostet det hvide ud af øjnene i den kommercielle verden, siger Jan Christensen.
Men engagementet må ikke føre til enøjethed.
- It-medarbejderne skal være professionelle nok til at vælge for eksempel Linux eller HP Unix, hvis det er det rigtige til opgaven, og det har vores folk været, siger Jan Christensen.

Billedtekst:
- FreeBSD kræver mere engagement af udviklerne end et standardsystem, men samtidig skal de være professionelle nok til at vælge andre løsninger, når de er mest hensigtsmæssige, siger Jan Christensen fra Telmore.
Foto: Torben Klint

Boks:
unix og freebsd
FreeBSD er baseret på den oprindelige Unix-kode udviklet af forskere og studerende på Berkeley-universitetet i Californien (BSD står for Berkeley Software Distribution). I midten af 90'erne anlagde Novell, der havde rettighederne til Unix-kildekoden, sag mod universitetet, og det efterfølgende forlig medførte, at de dele, der tilhørte Novell, blev trukket ud af styresystemet, hvorefter forskerne genskrev det, der så manglede. Resultatet blev FreeBSD, der benyttes som alternativ til det kommercielle Unix. FreeBSD har derfor allerede bragt sig ud over de rettighedsproblematikker, der ramte Linux forrige år med SCO's påstand om at have rettigheder til en del koder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere