Integration til mobilerne afgjorde valg af IP-telefoni

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 1. april 2005.


Hvor de fleste virksomheder tidligere gik over til IP-telefponi på grund af besparelserne, er Dansk Standard en af de stadig flere virksomheder, der er gået efter de nye integrationsmuligheder, som teknologien giver.

Danske virksomheder vælger i stigende grad IP-telefoni for at kunne udnytte de faciliteter, teknologien giver adgang til. Dermed er vi på vej ind i en ny fase af IP-telefoni.
Virksomhederne var i de første tre-fire år fortrinsvis drevet af ønsket om at opnå besparelser.
Da standardiserings- og certificeringsvirksomheden Dansk Standard for omkring halvandet år siden skulle vælge IP-telefonsystem var det faciliteterne - herunder mulighederne for at integrere med mobiltelefoni, der afgjorde valget af system.
Tidligere havde Dansk Standard et såkaldt Dirigent-omstillingsbord, som var baseret på OS2. Det var forældet. Dels kunne det ikke understøtte en række funktioner, som virksomheden ønskede, dels var det blevet vanskeligt at finde eksperter, der kunne supportere det. Desuden stod Dansk Standard over for at skulle bygge en ekstra etage til hovedkvarteret i Charlottenlund, og det ville blive forholdsvis dyrt at kable den til traditionel telefoni. Derfor satte man en ekstern konsulent til at undersøge mulighederne med IP-telefoni.
- Oprindeligt gik vi efter at udskifte omstillingsanlægget, indføre IP-telefoni på den nye etage, og kombinere det med de eksisterende telefonlinier. Men undersøgelsen tydede på, at vi ikke fuldt kunne udnytte fordelene ved IP-telefoni, hvis vi valgte en kombineret løsning: Vi ville ikke kunne tilbyde alle telefoni via hovedsæt gennem computeren, det ville blive sværere at koble vores afdeling i Århus på, og vi ville ikke få forenklet flytning af medarbejdernes telefoner, siger it-chef Kirsten Sanders fra Dansk Standard.

Omstillingsfunktionen var den første del af den nye løsning, der blev taget stilling til. Her blev der i vidt omfang taget hensyn til ønskerne fra de medarbejdere, der skulle betjene det, som blandt andet gik på integration med kalendersystemet Exchange. Valget faldt på en omstillingsløsning fra Netwise. Herefter var kravet en IP-telefoni-løsning, der kunne arbejde op mod denne omstillingsplatform.
Dansk Standard ønskede også at bevare integration til medarbejdernes mobiltelefoner via Sonofons mobilflex-løsning. Selskabet benytter Sonofon som leverandør af samtlige teleydelser, blandt andet via radiokædeforbindelser. Kravene efterlod Avaya, Cisco og Nortel som mulige kandidater. Når valget faldt på Avaya, skyldtes det blandt andet, at det system har en række indbyggede mobilfunktioner, der for eksempel gør det enklere at koble mobiltelefoner til omstillingen og at overføre opkald mellem arbejdstelefonen og mobilen.
Mobilitet er vigtigt for Dansk Standard, fordi omkring en tredjedel af medarbejderne udelukkende arbejder ude i marken, mens yderligere en pæn andel ofte er på rejse.

Nem administration var et andet krav til det nye system: It-afdelingen skulle kunne oprette og flytte telefoner ved hjælp af software, uden at skulle ud i afdelingerne.
- Det er blevet nemmere at konfigurere de mere avancerede funktioner, som opsætning af de scripts, der står for den såkaldte kaldhåndtering - herunder hvor opkaldene går hen, når de ikke bliver taget, siger it-supporter Kasper Hedstrøm, der stod for den praktiske udførelse af projektet.
I sommerferien sidste år valgte selskabet så Avaya som leverandør af IP-systemet.
- Selv om de tre selskabers oprindelige tilbud varierede en del i pris, var der i slutningen af processen mindre end 50.000 kroners forskel, hvilket ikke er ret meget på en investering til 900.000 kroner. Det bekræftede os i, at vi skulle vælge ud fra, hvad der gav os de bedste funktioner, siger Kirsten Sanders.

Implementeringen af det nye system startede efter sommerferien sidste år, og det blev taget i brug 1. november. De første 14 dage blev brugt som en testperiode, hvor brugerne havde to telefoner.
- Det var fuldstændig smertefrit at tage i brug - bortset fra selve omstillingsfunktionen, siger Kasper Hedstrøm.
Problemet med omstillingen var at få den integreret med IP-telefoni-systemet: Det tog simpelthen uforudset lang tid at få etableret forbindelse mellem de to dele af systemet, så der kom hul igennem.
- Vi havde fået indtryk af, at det ville være nemt at etablere denne integration. Det var det ikke, siger Kirsten Sanders.
I dag virker systemet stort set som planlagt, idet enkelte funktioner, der skulle sørge for automatisk import af data i systemet, endnu ikke er på plads. Det er en af årsagerne til, at omstillingsfunktionen endnu ikke er fuldt integreret til kalendersystemet, men her spiller det også ind, at den fornødne ensartede anvendelse af kalenderne endnu ikke er slået igennem i organisationen.
- Der har været udfordringer, men ikke større chok undervejs, og resultatet er telefoni med udmærket stabilitet og lydkvalitet, siger Kirsten Sanders.

Billedtekst:
samme pris 
Prisforskellen på tre tilbud var 50.000 kroner ved en investering på 900.000 kroner. - Det bekræftede os i, at vi skulle vælge ud fra, hvad der gav os de bedste funktoner, siger it-chef Kirsten Sanders. Til højre Kasper Hedstrøm, som stod for indførelsen af IP-telefoni hos Dansk Standard.
Foto: Torben Klint

Boks:
Aggressive opkøb
Avaya har det sidste års tid styrket sin position i Europa efter opkøbet i oktober sidste år af tyske Tenovis, hvorved selskabet fik 7000 ansatte i Europa mod tidligere 1700. Tidligere på året købte Avaya Tata Telecom, som var det indiske selskabs erhvervstelefoni-division.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere