It-branchen: Politikerne har ikke taget globaliseringen alvorligt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. marts 2005.


Temaerne globalisering og innovation dominerede IT-Brancheforeningens årsmøde. De danske politikere har sovet i timen,
var deltagerne enige om.

- Når vi taler globalisering, kan man roligt sige, at Danmark er under pres og vi kan ikke bygge mure omkring os. Sådan lød et af budskaberne i Videnskabsminister Helge Sanders (V) tale ved IT-Brancheforeningens årsmøde sidste uge. Her var globalisering, og ikke mindst konsekvenserne af globalisering, det dominerende tema i de fleste af aftenens taler.
Helge Sander pegede på, at man fra regeringens side muligvis havde været for langsomme til at komme ud og se på realiteterne og de kompetencer, som specielt den asiatiske region kan fremvise. Han henviste dermed til sin rejse til Indien og statsminister Anders Foghs rejse til Kina - begge foretaget sidste år.
- Vi skulle være taget af sted et eller to år tidligere, sagde han.
Det var han ikke ene om at mene. Anders Knutsen, tidligere administrerende direktør for B&O og formand for tænketanken Fremtidens Vækst, pegede i sin tale på, at dansk politisk tænkning har været for domineret af tanken om velfærdssamfundet, snarere end et stærkt erhvervsliv.
- Først tænker man, at vi må have en velfærdskommission og derefter begynder man så at tænke over, hvad det er, vi skal leve af, sagde han.
Tænketanken, der i år har et års fødselsdag, består af 12 personer, der primært kommer fra det private erhvervsliv. Tænketankens medlemmer udsender en rapport 1. juni i år, hvor de forsøger at besvare, hvilke nødvendige træk Danmark må tage for at overleve i globaliseringen. Anders Knutsen fremhævede blandt andet:
• Færre end de 12 nuværende universiteter, så vi kan tiltrække og fastholde et eliteniveau inden for forskning.
• Vi skal udvise ubetinget åbenhed over for veluddannet arbejdskraft, der kommer udefra.
• Ingen skal beskattes mere end 50 procent af deres indkomst.
- Jeg er bekymret for udviklingen i Europa. Vi risikerer at sakke bagud og der er ikke motivation nok til at strække sig det nødvendige ekstra stykke, sagde han.
Godt 200 nye og gamle medlemmer af IT-Brancheforeningen var samlet til årsmødet og mange udtrykte bekymring over det tempo, den danske regering har reageret på globaliseringen og den kompetenceudvikling, der er sket i Asien og østlandene. Blandt dem var Jens-Uffe Andersen, der er underdirektør i Siemens A/S:
- Vi har været for langsomme og har ikke set skriften på væggen. Vi så ikke grundigt nok efter, da syerskerne rykkede til Tjekkiet og troede, at det ikke kunne ramme os. Visionerne for Danmarks fremtid er reelt set først kommet nu, og det har politikerne et stort ansvar for. Vi har diskuteret velfærd og indvandrerne - ikke hvad det er, vi skal vi skal leve af, og som skal finansiere velfærden, siger han.

Billedtekst:
Årsmøde Godt 200 nye og gamle medlemmer af IT-Brancheforeningen var samlet til årsmødet i sidste uge. Mange mente, at de danske politikere har reageret alt for tøvende på globaliseringen.
Foto: Torben Klint

Boks:
IT-Brancheforeningen vælger årets bestyrelse
På brancheforeningens generalforsamling der lå før årsmødet, skulle der vælges ny bestyrelse.
Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør i KMD, blev genvalgt som foreningens formand for 2005-2006.
Viceformænd er underdirektør Kim Østrup, IBM, administrerende direktør Jørgen Bardenfleth, Microsoft, samt Peter Grøndahl, administrerende direktør i Danware Data. Nyvalgt til bestyrelsen blev administrerende direktør Henrik Clausen, Cybercity.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere