Gates udfordrer antivirusbranchen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. februar 2005.


Microsoft forærer sin antispyware væk, men vil tage penge for sin antivirus. Symantecs topchef tror ikke på, at softwaregiganten
er professionel nok på det nye område.

San Francisco: Så blev der sat dato på Microsofts lancering af eget antivirusprodukt. Ifølge Bill Gates kommer det først ved udgangen af året, selv om softwaregiganten købte
et dygtigt rumænsk antivirusfirma, GeCad, helt tilbage i sommeren 2003.
Microsoft retter dette antivirus-produkt mod forbrugerne. Erhvervslivet er der til dels taget højde for med det nyligt bebudede opkøb af Sybari, der på mailserverniveau scanner for ondartet kode. Ifølge Bill Gates kommer 88 procent af al virus ind via mails.
Microsofts antivirusprodukt til forbrugerne bliver imidlertid ikke gratis - i modsætning til koncernens antispyprodukt. Det foræres væk, fortalte Bill Gates i sin tale i tirsdags på verdens største it-sikkerhedsarrangement, RSA Conference, i San Francisco. Godt 11.000 deltog i konferencen, hvor 275 selskaber også demonstrerede deres produkter.
Antispyproduktet, der kom i hus gennem opkøbet af Giant Software Corp. i december, har Microsoft allerede sendt på markedet i en betaversion. Den type produkt er et værn mod software, der sniges ind på pc'en uden brugerens viden blandt andet med det formål at opsamle fortrolige data og transmittere dem til bagmændene.
- Vi mener, at antispyware bør være til rådighed for alle, ligesom Windows Update (automatisk opdatering af Windows, red.). Spyware skal plukkes væk, før det bliver alvorligt, sagde Bill Gates som begrundelse for beslutningen om at forære softwaren væk. Han tilføjer, at 150 millioner mennesker verden over bruger Windows Update.
Microsoftdirektør Amy Roberts, der står i spidsen for sikkerhedsforretningen og teknologienheden, sagde efterfølgende til IDG News Service, at antivirussen ikke bliver gratis. Microsoft går på dette område ikke samme vej, som næsten knækkede halsen på browserpioneren Netscape, og som også fik Microsofts Media Player ud på alverdens pc'er.

De nyheder får ikke verdens største leverandør af antivirus til forbrugerne, Symantec, til at klynke og gå til Washington med en klage, oplyste Symantecs administrerende direktør, John Thompson. Ifølge ham vil et dedikeret sikkerhedsfirmas produkt slå Microsofts produkter på markedet.
- Microsoft havde også lovet antivirussen til sommer. Nu udskydes det, så det fortæller bare, at Microsoft ikke har det så let, sagde John Thompson.
Symantec får i dag halvdelen af sine indtægter fra antivirus til forbrugerne. Andelen vil dog blive reduceret til en fjerdedel, når det bebudede opkøb af Veritas til 13,5 milliarder dollars falder på plads. Veritas laver software til backup og restore.
Men Microsofts løfte om gratis spyware hilses ikke velkommen af Webroot, der - ifølge en lang række test - har produktet, som fanger allermest af den uønskede kode. Webroot siger til nyhedstjenesten Cnet, at Microsoft drager fordel af et hul, virksomheden selv har skabt, og at det produkt, Microsoft købte med Giant, kun er "halvbagt".

Billedtekst:
VIRUS - Microsoft havde også lovet antivirussen til sommer.
Nu udskydes det, så det fortæller bare, at Microsoft ikke har det så let, sagde Symantecs administrerende direktør,
John Thompson.

Billedtekst:
SPYWARE - Vi får omkring en halv million rapporteringer om de forskellige typer spyware
om dagen til vores SpyNet. Halvdelen af dem, der bruger vores antispyware-produkt, har tilmeldt sig nettet, sagde Bill Gates.

Boks:
Browser løsrives fra Windows
Traditionen siger, at når Microsoft kommer med en ny generation af operativsystemet Windows, følger der også en ny browser. Den tradition brydes nu. Den udskældte Internet Explorer 6.0, hvis sårbarhed har åbnet for en masse hackerangreb, afløses af en mere sikker version, 7.0. Den kommer i en betaudgave til sommer, men kan kun bruges af dem, der arbejder på Windows XP, opdateret med Service Pack 2.
Gates var sparsom med nærmere oplysninger om den nye browser, bortset fra at den bedre afslører forsøg på phishing - altså, at nogen ved at efterabe for eksempel en banks webside får listet informationer ud af brugerne.
Blandt analytikere forklares initiativet også med, at problemerne med Microsofts hullede browser har fået mange til at skifte til andre browsere, såsom Mozillas Firefox.

Boks:
Antispyware fra Symantec
Symantec er parat med sin antispyware til erhvervslivet i marts, hvor selskabet lancerer Client Security 3.0 og AntiVirus Corporate Edition 10.0. Spywarescanneren indgår som en integreret del i antiviruspakken, der også har værktøjer til at smide den uønskede kode på porten. Selskabet har også sikret, at den særlige hardwareenhed, som skal forhindre indbrud (Network Security 7100 Series Intrusion Prevention), også er styrket med beskyttelse mod spyware og de såkaldte botnet (hijackede pc'er, som hackeren på et vilkårligt tidspunkt kan sætte angreb i gang fra).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere