Standsning forbudt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 4. februar 2005.


Sikker drift I lyset af 11. september og it-systemernes voksende strategiske betydning har Skandinavisk Tobakskompagni indrettede to spejlede serverrum med nye, større nødstrømsanlæg.

Et par længerevarende strømafbrydelser inden for de sidste par år, som har lammet hele landsdele, har fået en række virksomheder til at overveje at anskaffe større nødstrømsanlæg. Under strømudfald ønsker de at holde systemerne kørende længere end tidligere, herunder at have tid til at lukke kontrolleret ned.
Skandinavisk Tobakskompagni er et af de selskaber, der netop har taget et nyt nødstrømsanlæg i brug i forbindelse med en omlægning af virksomhedens it. Drivkraften bag disse omlægninger griber dog et par år længere tilbage end de seneste års strømafbrydelser.
Skandinavisk Tobakskompagni var en af de virksomheder, der tog sit databeredskab op til revision i lyset af begivenhederne den 11. september 2001. I dagene efter at tvillingetårnene var faldet, blev det klart, at der var stor forskel på, hvordan de selskaber, der havde opereret fra bygningerne, var stillet. Nogle havde et beredskab, der satte dem i stand til at være i drift inden for et døgn - andre var på bar bund.

Disse begivenheder skete i en tid, hvor it-faciliteterne i hovedkvarteret
i Søborg blev stadig vigtigere for virksomheden. Her drives e-post-
serverne for fabrikkerne i Holstebro og Horsens og for nogle af datterselskaberne ude i Europa samt et stigende antal andre systemer. Desuden stod Skandinavisk Tobakskompagni over for at insource sit forretningssystem. Virksomheden havde besluttet at gå fra et Baan-system, der kørte på Unix-servere, som var outsourcet
til IBM, til at køre SAP på egne Windows-baserede servere.
- Vi fik en ekstern ekspert til at lave rapport over, hvilke sårbarheder og svagheder den hidtidige installation havde, og med den i hånden gik vi til direktionen og spurgte: Hvor længe kan I acceptere, at vores systemer er nede? Svaret var, at det helst ikke måtte gå ned, men at de mindre vigtige systemer højst måtte være ude af drift i otte dage, mens mange andre skulle være i gang igen betydeligt tidligere, fortæller netværksadministrator Jørgen Abrahamsen fra Skandinavisk Tobakskompagni.
Dette krævede en løsning med to serverrum, der spejler hinanden, så det besluttede selskabet at etablere. Samtidig vedtog man at erstatte det eksisterende 20 kilowatt-nødstrømsanlæg med to nye 40 kilowatt-anlæg, der kan udvides yderligere, hvis det skulle blive nødvendigt.

En del af sårbarhederne ved de tidligere installationer kom af, at det tidligere serverrum var et mere eller mindre tilfældigt lokale i kælderen, der var til rådighed, da behovet for at stille seks-syv servere op meldte sig for otte-ti år siden. I mellemtiden var der kommer meget mere udstyr til, så pladsen var knap, og det begyndte at knibe med kølingen. Det vakte også bekymring, at der gik vandrør gennem rummet.
I stedet fik it-afdelingen to rummelige lokaler, som er placeret i separate bygninger, men som begge alligevel er placeret praktisk i forhold til it-afdelingen. De to rum er koblet op på hver sin transformatorstation, som får strøm fra forskellige højspændingskabler.
Hvor længe de nye nødstrømsanlæg kan køre, afhænger naturligvis af, hvor mange systemer de skal holde i gang. Planen er, at så mange systemer som muligt skal være lukket efter fem minutter. Herefter kan de resterende kritiske systemer holdes i gang en time, men også disse vil sandsynligvis blive lukket tidligere, hvis det viser sig at være en længerevarende afbrydelse.
- Formålet med nødstrømsanlæggene er først og fremmest at sikre, at vi får lukket ordentligt ned. Det gælder især databaser og lignende, der kan blive beskadigede, hvis de afbrydes brat, siger Jørgen Abrahamsen.

Den største udfordring ved etableringen af de nye serverrum inklusive nødstrømsanlæggene lå ifølge netværksadministratoren i planlægningsfasen.
- Vi er en virksomhed, hvor produktionen kører 24 timer i døgnet. Det medfører, at vi skulle flytte udstyret, mens mange af systemerne kørte. Det gjorde det lettere, at vi kunne tage et rum ad gangen, men det var alligevel en kompliceret operation, siger han.
Nødstrømsanlæggene på Skandinavisk Tobakskompagni er leveret af APC, som er gået fra udelukkende at levere denne type udstyr til at levere alle former for fysisk infrastruktur til serverrum. De blev netop valgt, fordi de var i stand til at varetage hele entreprisen for serverrummene.

Billedtekst:
Dobbeltarbejde
For en sikkerheds skyld skal netværksadministrator Jørgen Abrahamsen nu holde styr på to serverrum i to forskellige bygninger hos Skandinavisk Tobakskompagni.
Foto: Torben Klint

Boks:
It på eget kraftværk
Skandinavisk Tobakskompagni har etableret et kraftværk, som drives af den overskydende varme, der opstår ved tørringen af tobakken. Dette kraftværk bidrager til at begrænse virksomhedens strømudgifter, men det frembringer ikke strøm nok til at holde hele produktionen i gang. Det er imidlertid planen at tilføre strøm til de dele af produktionen, som ikke kan tåle at blive sat i stå, fra en enkelt transformatorstation, og disse processer kan virksomhedens kraftværk godt holde i gang. Når dette sker, vil et af serverrummene blive koblet på denne transformatorstation, hvorefter virksomhedens it skulle kunne holdes kørende også gennem længere strømafbrydelser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere