Oppositionen går en svær it-valgkamp i møde

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. januar 2005.


Regeringen ser fra vælgernes synspunkt ud til at have haft mange succeser på it-området, og oppositionens it-løfter er svære at skelne fra regeringens.

Billedet forud for valget viser en regering med succes på it-området. Dermed går oppositionen en svær valgkamp i møde på it-fronten.
Hurtigere internetforbindelser til alle. Flere pc'er til folkeskolen. Digital forvaltning i det offentlige. En digital signatur til alle borgere i Danmark. Åbne standarder og XML-dokumenter i det offentlige.
Sådan lød nogle af valgløfterne fra de nuværende regeringspartier forud for valget i 2001 og i regeringsgrundlaget. Og det ser ud til, at hovedparten af løfterne er blevet indfriet eller er godt på vej til at blive det. Sådan så det da i hvert fald ud, da Computerworld satte sig for hurtigt at få gennemtjekket rækken af de konkrete valgløfter fra det seneste valg:
Det lykkedes for regeringen at få indført en digital signatur, og der er i dag over 300.000 borgerne med digital signatur.
Der er i den seneste regeringsperiode brugt 370 mio. på nye pc'er i folkeskolen. Projekt digital forvaltning er godt i gang, og kun otte dage før valget vil alle myndigheder væreklar til at modtage elektronisk, krypteret og signeret post fra borgere og alle andre (eDag2), ligesom det offentlige er godt på vej til at kunne udveksle informationer med hinanden under åbne standarder.

Samtidig er det i udmeldingerne fra oppositionspartierne svært for alvor at få øje på løfter og planer, der for alvor adskiller sig fra dem, som partierne Venstre og De Konservative allerede har opstillet eller er ved at opstille i den nuværende valgkamp.
Dermed kan det se ud som om, oppositionen går en meget svær valgkamp i møde. De er oppe imod masser af it-succeser fra regeringens side og et stort problem med at differentiere sig med hensyn til løfter på it-området.
Vi spurgte Thomas Adelskov, it-ordfører for det største udfordrende parti, Socialdemokraterne, hvordan hans parti adskiller sig på it-området.
- Danmark har siddet for meget og ventet på, at andre skulle melde ud på it-området. Vi har ikke taget førertrøjen på, når det drejer sig om digitalisering af den offentlige forvaltning. Det dur ikke, hvis man tror på det som vækstområde. Der skal mere magt og muskler bag den digitale taskforce, for eksempel. Samtidig skal kommunalreformen bruges til nye opfindelser, it-vækst og til at skabe alternative it-leverandører til kommunerne i stedet for KMD.
Thomas Adelskov vil have Danmark i front på området for åbne standarder og have Danmark til at gå forrest med nye standarder.
- Et område, hvor vi vil gå forrest, er på open source-området, i stedet for at fortsætte med Microsoft-produkter, som vi betaler i dyre domme for.
Han nævner et eksempel på, at den nuværende regering slet ikke har forstået, hvad åbne standarder og open source handler om.
- Når ministerierne sender besvarelser til Folketinget, får vi stadig Word-dokumenter. Vi får ikke pdf-dokumenter, som ellers er fastlagt som den fælles offentlige standard, siger Thomas Adelskov.
- Den nuværende regering har i det hele taget ikke den nødvendige fremdrift på it-området og den digitale forvaltning. Det virker mere som en snakkeklub, siger han
Et andet område, hvor Thomas Adelskov har et klart bud på, hvad Socialdemokraterne vil gøre anderledes, er det offentliges digitale signatur.
- Vi vil finde nogle veje til, at det offentliges digitale signatur bliver accepteret af bankerne også.

Billedtekst:
valgløfter Socialdemokraternes it-ordfører Thomas Adelskov lover, at han vil tvinge bankerne til at acceptere det offentliges digitale signatur, ligesom han vil have Danmark i front på open source-området.

Boks:
Stil spørgsmål til Sander og Adelskov
Hvilken vej skal it-Danmark gå i fremtiden? Hvordan skal staten satse på it? Og hvilke dele af it skal der satses på?
Nu har du mulighed for at stille spørgsmål til videnskabsminister Helge Sander (V) og Socialdemokraternes it-ordfører Thomas Adelskov, der stiller op til it-duel på Computerworlds netudgave.
Send dit spørgsmål til de to duellanter til valg@computerworld.dk senest tirsdag d. 25. januar klokken 9.00. Svarene er klar på
www.computerworld.dk torsdag eftermiddag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere