Telias kostbare kattepine

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. januar 2005.


Da Telia købte Orange, overtog selskabet også Oranges 3G-licens, og står derfor i dag med hele to licenser. Det stiller Telia i et dilemma. Enten må selskabet opbygge to parallelle 3G-net, eller også må selskabet skille sig af med den ene licens. Begge muligheder kan komme til at koste selskabet dyrt.

Nytårsaften var startskuddet for både TDC og Telia som 3G-selskaber. Den dag var nemlig sidste frist for selskaberne for at tænde deres 3G-net for 30 procent af befolkningen, jævnfør et krav i licensaftalen med staten.
Begge selskaber melder, at de overholdt fristen i tide, men for Telia kan kravet allerede vise sig at give problemer.
Telias problem er nemlig, at selskabet ikke bare har en, men hele to 3G-licenser, fordi selskabet fik en ekstra licens med i købet af Orange. Det betyder, at selskabet står over for et krav fra IT- og Telestyrelsen om at opbygge to parallelle og uafhængige 3G-net i Danmark, og dermed dække 30 procent af befolkningen to gange. Det krav skulle være opfyldt allerede for en uge siden - den 31. december.
- Telia har ikke nogen dispensation fra licenskravene i de to licenser, firmaet ejer, siger kontorchef i IT- og Telestyrelsens IT- og Mobilkontor, Susanne Viuf.
Hvis Telia ikke senest med udgangen af denne måned dokumenterer, at disse krav er opfyldt, risikere selskabet tvangsbøder fra IT- og Telestyrelsen. De kan blive af en ganske anseelig størrelse, idet princippet bag tvangsbøderne er, at de skal koste selskaberne mere, end det vil koste at udbygge nettene. Sidstnævnte er en investering i milliardklassen.
Reelt har selskabet kun én mulighed for at komme ud af kattepinen - at skille sig af med den ekstra licens inden udgangen af denne måned.
Alternativet - at opbygge to parallelle net med 30 procents dækning i år og 80 procent i 2008 er nemlig meget dyrt og vil koste Telia langt flere penge, end det tab selskabet vil lide, hvis det skiller sig af med licensen. Dertil kommer betalingen for selve licensen på 71 mio. kroner årligt.

Der er da heller ikke tvivl om, at Telia vil sælge licensen:
- Vi ønsker ikke at beholde begge 3G-licenser og opbygge to 3G-netværk, siger Telias mobilchef, Jesper Brøckner.
Spørgsmålet er bare, hvordan selskabet vil skille sig af med licensen. Telia har to muligheder: Den bedste er at sælge licensen. Den næstbedste er at levere den tilbage til IT- og Telestyrelsen. Førstnævnte mulighed er den mest fordelagtige for Telia, fordi et salg muliggør, at Telia kan få en del af de penge tilbage, som selskabet oprindeligt har betalt for licensen. Hvis licensen blot leveres tilbage til IT- og Telestyrelsen, får Telia ingen penge tilbage.
Der er en god grund til, at Telia så ikke for længst har sikret sig mod tvangsbøderne og har fået solgt licensen til Sonofon, som ifølge teleanalytiker John Strand er den eneste sandsynlige køber. Telia er ikke interesseret i at give licensen til Sonofon alt for hurtigt. Jo længere tid Telia kan forsinke Sonofons 3G net, jo længere tid kan de udskyde konkurrencen fra Sonofon.
Som teleanalytiker John Strand udtrykker det:
- Telia må overveje, hvad de får mest ud af: På den ene side at sælge licensen til Sonofon, og dermed få penge, men også hurtigere konkurrence fra Sonofon. Eller på den anden side levere licensen tilbage til IT- og Telestyrelsen og dermed miste pengene, men til gengæld forsinke konkurrencen fra Sonofon. Hvad er mest værd? Det er spørgsmålet for Telia.
Selv om Telia melder, at flere parter har vist interesse for Telias ekstra 3G licens, er Sonofon ifølge John Strand som nævnt den eneste mulige køber.
- Der er ikke andre interesserede købere end Sonofon. Jeg tror ikke, at der kommer en helt ny ukendt spiller ind på markedet. Alle kan jo se, hvor mange penge 3 har smidt i markedet, og hvor hårdt det har været. Det ønsker ingen nye på markedet at eftergøre. Samtidig er det på langt sigt afgørende for Sonofon at få licensen, siger John Strand.
Uanset hvem der køber Telias ekstra 3G licens, skal køberen og salgets vilkår godkendes af IT- og Telestyrelsen.

Billedtekst:
- Der er ikke andre interesserede købere til Telias ekstra 3G-licens end Sonofon, mener teleanalytiker John Strand.

Boks:
3G Årsskiftet skulle have betydet konkurrence om 3G-telefoni. Men sådan er det ikke gået. Teleselskabet 3 er foreløbig det eneste, der tilbyder abonnement. Telia har to licenser og Sonofon har stadig ingen, men måske bliver EDGE en mellemstation.

Boks:
30 procents kravet
Da teleselskaberne købte licenser til 3G, forpligtede de sig til at dække mindst 30 procent af befolkningen inden udgangen af 2004.
Kravet betyder dog blot, at selskaberne har en teknisk dækning, dvs. at de har master, der kan sende og modtage fra 3G mobiltelefoner hos 30 procent af befolkningen. Der er ikke krav om, at selskaberne så rent faktisk også giver adgang til tjenester i deres netværk ved for eksempel at sælge abonnementer til 3G-nettet.
Således er det da også kun selskabet 3, der foreløbigt tilbyder 3G-mobiltelefoni i Danmark, selvom der altså teknisk set er fire 3G net i Danmark.

Boks:
Telegiganter vil ti-doble hastighed
26 af verdens største teleselskaber og producenter af teleudstyr vil gå sammen for at videreudvikle 3G-mobilteknologien. De vil skabe en fælles standard, Super 3G, som skal tidoble hastigheden på de avancerede mobilnetværk. Vodafone, NTT Docomo, NEC, Alcatel og Siemens er blandt selskaberne, skriver flere internationale nyhedsbureauer, som citerer den japanske avis Nihon Keizai Shimbun.
Den almindelige 3G-teknologi, som blandt andet anvendes på de danske 3G-mobilnetværk, kan i dag levere en hastighed på 380 kilobit pr. sekund. En række firmaer afprøver dog allerede udvidede 3G-teknologier, som kan øge hastigheden til mere end en megabit pr. sekund. Telegiganterne bag Super 3G forventer ifølge nyhedsbureauet Reuters at kunne sætte teknologien i drift i 2009. jss




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere