Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. november 2004.
Det er slut med udelukkende at måle processorer i gigahertz. For fremtiden gælder brugernes oplevelse.
Tidligere fremtrådte Intel populært sagt lidt som en 18-årig knægt, der lige har fået kørekort. De fokuserede på fart, som den kommer til udtryk i antal gigahertz for klokfrekvensen i processoren. I dag mener selskabet, at processorerne skal vurderes bredt ud fra deres anvendelse og brugernes slutoplevelse.
For nylig skrottede Intel planerne om at lancere en 4 GHz Pentium 4-processor i begyndelsen af næste år. I stedet vil selskabet søge at øge ydeevnen ved at hæve cashe-hukommelsen til 1 MB i deres 3,8 GHz Pentium 4.
Yderligere vil selskabet intensivere sit arbejde med den såkaldte "to-i-en" - eller dualcore-teknologi. Denne nye dualcore-teknologi gør det muligt at presse funktioner, der svarer til to processorer, der kan have forskellige funktioner, ind på en chip.
To-i-en-teknologien er efter Intels opfattelse mere anvendelig til den måde, brugerne anvender deres computere i dag.
- Hos Intel anvender vi en del ressourcer på at studere brugeradfærd. Der foregår en række ting parallelt. Du følger måske en streamet video, mens du søger via Google i et andet vindue. Den type anvendelse kræver udstyr, der er optimeret til dette. I fremtiden kommer vi i højere grad til at se forskellige processor-modeller, ligesom autofabrikanterne laver forskellige bilmodeller til forskellige anvendelser, siger Lars Östermark, der er chef for det nordiske marked i Intel.
Intel forventer at have processorer baseret på dualcore bredt, kommercielt tilgængelige i 2006. Foruden Intel har selskaber som AMD, Texas Instruments, IBM og Sun vist tidlige modeller af dualcore chip.
Det tydeligste eksempel på, at færre GHz og lavere klokfrekvens rent faktisk kan give en bedre ydeevne ses på det mobile område. Her er Intels flagskib til bærbare selskabets 2,0 Pentium M, som i test i PC World har vist sig at give stort set samme ydelse som en bærbar med en 3,0 Pentium 4.
Til gengæld er den specialiserede mobilprocessor udviklet til at bruge betydeligt mindre strøm, hvilket giver længere batterilevetid.
Skiftet er udtryk for, at Intel ikke længere blot leverer processorer til pc'er. Selskabet har et stykke tid leveret chip til servere, og det er på vej ind i datalagringudstyr, men det næste mål er at blive leverandør til det trådløse område og til det, selskabet kalder "det digitale hjem": Udstyr der kombinerer funktionerne fra tv'et og stereoanlægget med computeren.
- Ydelse og GHz-klokfrekvenser er stadig vigtige, men i Intel lægger vi i dag også vægt på andre forhold, der påvirker brugeroplevelsen som batterilevetid og begrænsning af støj, siger Leif Östermark.
Billedtekst:
Nyt fokus Farten er ikke længere det afgørende for Intel. Nu gælder det brugerens oplevelse.