Columbus gør sig mere salgbar

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. november 2004.


Medejere af Columbus-datterselskaber tilbydes aktieombytning. Det vil også styrke hovedaktionæren Nordea i salgsbestræbelserne.

Nok præsterer Columbus IT Partner et positivt driftsresultat, men det trængte børsnoterede selskab må endnu en gang på kapitaljagt. Denne gang inddrages medejerne af de mange udenlandske datterselskaber. Flere af disse selskaber har en positiv drift og en god egenkapital.
Columbus har intet råderum. Efter tredje regnskabskvartal udgjorde egenkapitalen kun 23 procent af aktiekapitalen, og selskabet er sat på Fondsbørsens observationsliste.
Tidligere er majoritetsaktionærerne, Nordea og Columbus-stifteren Michael Gaardboe, trådt til, men de indgår ikke direkte i "løsningskataloget" denne gang, oplyser administrerende direktør Carsten Dilling.
Den største aktionær er Nordea, der forgæves har haft Columbus til salg i længere tid.
- Nu opkøber vi minoritetsposter i datterselskaber mod betaling i Columbus-aktier, siger Carsten Dilling.
Moderselskabets egenkapitalandel bliver dermed højere.
- Transaktionen kan skabe en fornuftig kapitalisering af Columbus, og hovedparten af partnerne er interesseret, siger Carsten Dilling.

Computerworld erfarer, at det ikke alene er den høje pris på Columbus, der har holdt køberne tilbage - aktiernes markedsværdi lå medio november på cirka 230 millioner kroner, og køberen skal også overtage bankgæld på 80 millioner kroner.
For potentielle købere tæller også, at Columbus ikke ejer nok af datterselskaberne. Netop selskabets brede geografiske dækning er selskabets styrke. Derfor kan den nye strategi, der inddrager partnerne, hjælpe.
Strategien får en af de få analytikere, der følger Columbus, til at vende tommelfingeren opad.
- Det er en nødvendighed, men jeg tror ikke, det gør det alene. Det vil være bedst, om Columbus får skabt et sundt fundament en gang for alle, siger aktiealytikeren Claus Almer fra investeringsbanken ABG Sundal Collier.
Ifølge Claus Almer forudsætter en sådan løsning en stærk partner, som er villig til at investere tilstrækkeligt mange penge i Columbus.
Nordeas udsigter til at få solgt Columbus er imidlertid lysnet lidt på det sidste, mener Claus Almer, der henviser til kursfaldet. Aktien fik et dyk efter offentliggørelsen af kvartalsregnskabet.
- Den betydelige gæld i Columbus kan dog blive en stopklods. Men er Nordea villig til at kigge på sit samlede engagement i Columbus, bør der være flere interesserede købere til selskabet, siger Claus Almer.

Billedtekst:
- Selv om det går flot i flere datterselskaber, som for eksempel det store russiske, er frasalg af sådanne absolut ikke et scenarie, vi kigger på, siger Carsten Dilling, adm. dir. for Columbus IT Partner.
Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere