Amerikanske tilstande

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. november 2004.


De indædte stridigheder om det kommende europæiske patentdirektiv tiltager i skinger styrke. Senest har Linux-opfinderen Linus Thorvalds igen sagt, at softwarepatenter direkte vil skade den europæiske økonomi. Konflikten har nået et niveau, der ligger tættere på tidens religiøse modsætninger end de stammekrige, som herskede mellem fortalere for Mac og Windows-styresystemer for ti år siden.
Patentmodstanderne benytter hovedsageligt to argumenter: Se på de groteske skrækeksempler fra USA, hvor alt kan patenteres ned til et klik på en knap på nettet - og - brug dog ophavsretten i stedet, hvis du vil beskytte din software. Patentfortalerne ønsker at beskytte virksomhedernes investeringer i softwareforskning og udvikling på niveau med andre teknologiske områder.
Få ønsker at kopiere den amerikanske patentlovgivning. Det er netop årsagen til, at der skal udvikles et særligt europæisk softwarepatent. I USA kan man patentere almindelige forretningsprocesser, hvilket absolut ikke er tanken i Europa, hvor det handler om tilstrækkelig "teknologisk opfinderhøjde".
Det er også diskutabelt, om regler for ophavsret yder nævneværdig beskyttelse, fordi større it-aktører med ressourcerne i orden kan pille koden fra hinanden, ændre en detalje og herefter sætte 20 udviklere til at skrive en næsten identisk algoritme - den såkaldte reverse engineering.
Det er afgørende for en frugtbar diskussion, at vi anerkender nuancerne. Således bør der ikke herske uenighed om, at det er bedre at undvære et europæisk patent end at implementere et dårligt. Vi skal tænke os om og udvikle et tindrende klart direktiv, som løser sin opgave - det gør det nuværende initiativ ikke.

Men hvis regeringen - og mange andre med den - mener det alvorligt med, at Danmark skal blive den førende videnøkonomi, er det en forudsætning, at virksomhederne med et rigtigt patent kan beskytte deres opnåede resultater inden for forskning og udvikling af software.
Tænk på de små danske it-virksomheder, som koder intelligente applikationer til store programuniverser fra Microsoft eller IBM. De er chanceløse uden patentbeskyttelse. Men med et europæisk softwarepatent har vi muligheden for at opbygge en hel industri af succesfulde softwareselskaber.
Som landet ligger nu, presser spørgsmålene sig på: Hvordan adskiller en opfindelse pakket ind i en kasse sig fra en opfindelse pakket ind i bits? Hvor længe vil IT-Brancheforeningen lurepasse og dermed svigte danske it-virksomheders interesse? Hvorfor skal det ligge andre til last, at Danware og Simcorp føler det unødvendigt og dyrt at patentere netop deres software? Har open source-bevægelsen også økonomiske interesser i klemme i patentdiskussionen - bare på serviceområdet? Og hvordan får vi frem for alt bragt patentdirektivet på rette kurs?
Den europæiske vej til en sprudlende videnøkonomi bliver en anden end den amerikanske. Men vi må ikke lade detaljer i patentdiskussionen skygge for målet og resignere. Det har vi ikke råd til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere