Software skal gøre it enklere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. november 2004.


Omkring 3.000
it-administratorer fra større virksomheder tog på Microsoft IT Forum i København taknemligt imod Bill Gates annoncering
af hans planer for at gøre det simplere at administrere it.

™Software

Ud over at være forretningsmand er Bill Gates som bekendt ikke så lidt af en nørd, og der er ikke noget, han hellere vil end gå på talerstolen og præsentere overraskende, nye enheder eller vise programmer med smarte, nye funktioner. Det havde han ikke noget med af til Microsoft IT Forum i København i denne omgang. Derfor kunne hans mere end en time lange tale i Bella Center i tirsdags umiddelbart virke lidt fattig på nyheder, men det er mere et udtryk for, at 2005 bliver et overgangsår: Microsoft skal have lagt en række af de byggesten, der skal udgøre fundamentet for det næste skridt, som tages i 2006, hvor selskabet begynder at gå over til en service-baseret arkitektur med de produkter, der i øjeblikket går under navnet Longhorn.
En anden årsag til, at der ikke var så meget fest og farver over Microsoft-formandens indlæg, er formodentlig, at deltagerne i Microsoft IT Forum typisk er it-administratorer i større virksomheder. Denne gruppe er - ud fra bifaldet at dømme - godt tilfredse med udsigten til, at det skal blive enklere at administrere it, hvilket var et af Bill Gates hovedbudskaber.

Bill Gates indledte med at minde om de - med hans ord - prægtige fremskridt, der gøres i øjeblikket såvel inden for hardware som software.
- I dag tager vi stigende ydelse for givet. Således vil det næste år blive præget af, at vi foretager en gnidningsfri overgang fra 32-bit- til 64-bit-chipteknologi. Det er en milepæl for Microsoft, sagde han.
Blandt andre teknologiske fremskridt, som Microsoft-formanden ser på hardwareområdet, er overgangen til netværk med gigabit-kapacitet, hurtigere trådløse overførsler, en ny generation af mere effektive grafikchip samt større skærme:
- Hardware stiller ikke længere begrænsninger for os, og inden for software er en lige så rivende udvikling i gang med udbredelsen af XML, de udvidede muligheder for samarbejde om dokumenter, og på privatområdet med digital foto.
- I dag er formålet med software at forenkle it. Det skyldes, at innovation i virksomhederne forudsætter de effektiviseringsgevinster, der kommer af forenkling, sagde han.

Microsoft Operations Manager 2005 (MOM) og Virtual Server 2005 er de væsentligste af de administrationsprogrammer, som Microsoft annoncerede på konferencen i København. De adskiller sig fra de tidligere versioner ved deres grafiske design - ikke ulig Outlook-brugerfladen - og de kan for eksempel vise serverstrukturen i diagrammer på skærmen, hvori man kan ændre strukturen centralt.
Bill Gates benyttede lejligheden til at pege på et samarbejde, som Microsoft har med integrationssoftwarefirmaet Vintera, som gør det muligt at administrere Unix- og Linux-miljøer fra MOM 2005.
Desuden annoncerede Bill Gates en række såkaldte feature-packs til den såkaldte Systems Management Server, der har til formål at forenkle centralt afviklede opdateringer i virksomhederne. Samtidig annoncerede han, at selskabet gør en ny testversion af Windows Update Services tilgængelig for brugerne. Dette er Microsofts netbaserede opdateringstjeneste til virksomheder. Den færdige version af denne tjeneste, der oprindeligt skulle have været klar i maj i år, ventes i begyndelsen af næste år.
Sikkerhedsproblemerne er ligeledes i fokus med to andre produkter, der har til formål at lette it-afdelingens administrations af brugeridentifikation og -adgang: Microsoft Active Directory og Microsoft Identity Integration Server (MIIS) skal gøre det muligt at automatisere en række funktioner inden for oprettelse at brugere og tildeling og ændring af rettigheder, ligesom de rummer muligheder for enklere opkoblingsprocedurer for brugerne.

Bag mange af de tiltag, som Bill Gates annoncerede på Microsoft IT Forum, ligger det såkaldte Dynamic Systems Initiative (DSI). DSI er en plan om at skabe en Windowsbaseret it-infrastruktur, der så at sige gør det muligt at indbygge information om administrationskravene i applikationerne, som de så kan formidle til netværket, hvorved mange netværksadministrationsfunktioner tænkes at kunne administreres. Foruden Microsoft er selskaber som AMD, Dell, Intel og Sun gået med i arbejdet for at skabe fælles standarder, som skal danne grundlag for dette. Der er dog tale om et langsigtet projekt. David Hamilton, der er direktør for Microsoft Windows og Enterprise Management-division har tidligere meldt ud, at det vil tage ti år, før denne plan er fuldt realiseret.
Læs mere om DSI på side 26.

Billedtekst:
Guru Livet skal være lettere for it-administratorer. Det var et af hovedbudskaberne fra Bill Gates, da han åbnede årets Microsoft IT Forum.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere