Designperle fra Dell
Dell, som ofte tidligere er blevet hånet lidt for deres plastikagtige og kedelige design, står nu med nogle af de flotteste modeller i firmaets historie.
Studio XPS, som vi tester her, og modeller som E6400 til forretningsfolket giver nu et anderledes og mere eksklusivt præg. Blandt andet er dele af ydersiden af Studio XPS dækket af et læderlignende stof der bryder den mere stringente sortlakerede plastik.
Åbnes Studio XPS er der da også forkælelse med blanke overflader, dog ikke af den slags der suger fingeraftryk til sig, og aluminium dominerer indtrykket.
Tastaturet er desuden fint, men designet med en slags kantet forhøjning på toppen af tasterne, som kræver nogen tilvænning.
Til gengæld er der lys i både tastatur og trackpad, hvilket kan være en fordel i mørke rum. Lyset kan dog slukkes, hvis det generer.
Vores udgave var udstyret med en Intel Core 2 Duo processor P8400 på 2,26 gigahertz. Hukommelsen var på to gigabyte ram og harddisken på 250 gigabyte. Styrestemet var Windows Vista Home Premium.
Det er fine specifikationer, som sikrer udmærket kraft i langt de fleste normale programmer. Specifikationerne er dog en smule bedre i de endelige maskiner, som kan købes nu.
Derudover er Studio XPS udstyret med en klar blank skærm i 1.280 gange 800 pixels, hvilket er lidt på den lave side, drevet af et GeForce 9400M grafikkort.
Skærmen på 13 tommer var desuden behagelig at se på i længen og flot integreret i selve designet. Det samme er dvd-drevet, som er af slot-in typen, hvor der ikke skydes en skuffe ud.
Konkurrent til MacBook
Porte til omverdenen tæller to USB-porte, eSATA (i det ene USB-stik), VGA, Ethernet, DisplayPort, HDMI samt FireWire. Desuden er der udtag til høretelefoner, mikrofon samt et SD-slot.
Vi fik, med tråsløst netværk og god skærmbelysning, tre til fire timers batterilevetid ud af Studio XPS, hvilket er standard for maskiner i denne størrelse og vægtklasse.
Strømforsyningen er desuden lille og velegnet til rejsebrug, men af en eller anden grund har Dell besluttet, at selve strømstikket skal være langt og stift - hvad der betyder, at det øger maskinens bredde med fem centimer, når det er monteret.
Det er en mindre ting, men det kan være irriterende, hvis din XPS skal anvendes i tog eller fly.
Priserne for Studio XPS 13 starter på 7.700 kroner, med modeller som er en smule kraftigere og bedre udstyret, end den vi har haft til test. Dermed er Studio XPS ikke blandt de billigste på markedet med samme specifikationer, men til gengæld er Studio XPS 13´s gennemførte design med til at løfte den ind i en konkurrence med de billige MacBook-modeller - og det er slet ikke så ringe en præstation.