Arbejdsuro hos CSC

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. oktober 2004.


CSC har opsagt virksomhedsoverenskomsten og kræver ny overenskomst, men HK kræver kompensation.
job
Strandede overenskomstforhandlinger giver uro blandt medarbejdere hos CSC Scandihealth, hvis it-systemer bruges af de fleste danske sygehuse. Der er nu dømt en tre måneders "time out" i forhandlingerne mellem CSC og HK/Samdata, hvis overenskomst dækker 220 blandt selskabets omkring 360 ansatte.
Men det er ikke de eneste problemer hos den danske gren af den amerikanske it-servicegigant. Hos CSC Danmark måtte ledelsen i onsdags stille til mæglingsmøde med forhandlingsorganisationen Profot, der dækker godt 800 ansatte på driftssiden. Og der har været punktstejke grundet en fyring hos det it-selskab, som CSC købte af SAS.
På overenkomstfronten er der længst mellem parterne hos CSC Scandihealth. CSC har opsagt virksomhedsaftalen og kræver HK-landsoverenkomsten brugt. Et krav, som blev muligt, da CSC for få år siden meldte sig ind i arbejdsgiverforeningen Dansk Handel & Service.
- CSC har kun en nul-løsning at byde på, og stemningen blandt de ansatte er negativ. Normalt, når man indfører et nyt lønsystem, så ligger det i kortene, at det koster lidt. Og jeg har aldrig hørt om en landsoverenskomst, der er ligeså god som en virksomhedsoverenskomst, siger Peter Jensen, HK/Samdata-tillidsmand hos Scandihealth.
CSC har erklæret sig villig til at der indgås lokal- og særaftaler, der afspejler de nuværende aftaler om tryghed, vagter og andet påpeger Peter Jensen.
Han håber på, at CSC finder den ekstra pose penge frem, der gør overenskomstskiftet spiseligt.
- Det kan jo være svært, når man er midt i et budgetår. Men når der budgetteres med et overskud på hele 10 procent af omsætningen for CSC Scandihealth, så har vi svært ved at forstå, at det ikke skal komme medarbejderne til gode, siger Peter Jensen.

Lønnedgang
Ifølge tillidsmanden vil den nye overenskomst betyde, at en lille portion ansatte - de såkaldte stjerner - belønnes, mens flertallet må gå ned i løn.
Peter Jensen havde gerne set, at HK havde rustet sine tillidsmænd bedre til at håndtere globaliseringen - i det aktuelle tilfælde den amerikanske ejer.

Ofret for barselsfond
Formanden for HK/Samdata, Erik Lykke Hansen, er heller ikke helt tilfreds med HK's egen rolle.
- At CSC kan opsige virksomhedsoverenskomsten og skifte til landsoverenskomsten, blot fordi koncernen har meldt sig ind i en arbejdsgiverforening, skyldes en HK-aftale fra 1948. Den gang var det en stor fordel for de ansatte alene at få adgang til en overenskomst. På it-fronten har arbejdsgivere ikke udnyttet det, så vi har ikke fået ændret den tåbelige aftale, siger Erik Lykke Hansen.
At det ikke skete ved 2004-forhandlingen af landsoverenskomsten skyldes ifølge formanden, at det kunne koste den centrale barselsfond, som blev vedtaget.
- Men vi kan blive nødt til at kæmpe for ændringen i 2007, hvis problemet eskalerer, og det frygter vi, siger Erik Lykke Hansen.
Hos CSC oplyser den nordiske kommunikationsdirektør Markus Bjørn Kraft, at man ikke ønsker at kommentere de igangværende overenskomstforhandlinger på CSC Scandihealth og CSC Danmark, men at man forventer et positivt udfald. Konflikten hos det tidligere Scandinavian IT Partner er løst, tilføjer Markus Bjørn Kraft.

billedetekst:
- Vi frygter, at arbejdsgivere i stigende grad vil opsige virksomhedsoverenskomster. Da landsoverenskomsten altid vil være dårligere, kan vi blive nødt til at tage problemet op ved forhandlingerne i 2007, siger Erik Lykke Hansen, formand for HK/Samdata, der har godt 17.600 medlemmer.

Ledelsens bommert
Ledelsen hos CSC Danmark erkendte på et mæglingsmøde onsdag, at man havde begået en fejl ved at tilbageholde overenskomstpligtige løntillæg uden at have en aftale med forhandlingsorgansiationen Profot på plads. Profot dækker godt 800 ansatte med driftsopgaver, og heraf er flere Prosa-organiserede.
- Vi ville gå med til, at lønforhøjelserne gik ind i en uddannelsespulje, men aftalen var ikke på plads, oplyser Jens Axel Hansen, der er formand for Prosa-driftsfolkene.
Formanden har imidlertid fuld tiltro til, at forhandlingerne snart falder på plads, og den besked blev også givet til Forligsinstitutionen, der havde indkaldt til møde i går.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere