Forberedelse vigtigere end valg af software

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. oktober 2004.


Om virksomhederne vælger den ene eller den anden software-leverandør til deres ERP-virksomhedssystem er mindre vigtigt. Det vigtigste i forhold til gevinsten er den rigtige omlægning af virksomheden som forberedelse til ERP.
erp
Danske virksomheder skal passe på, hvor de sætter foden, når de betræder urørt ERP-land. Det er stor risiko for at træde forkert, hvis virksomheden ikke forinden læser landkortet godt og planlægger ruten grundigt.
Danmarks største virksomheder ventes at få ERP-virksomhedssystemer (Enterprise Resource Planning) som deres største investeringsobjekt og som den største udgiftspost på budgettet de næste tre år, næst efter personaleudgifter.
I den forbindelse advarer eksperter om, at ledelsen ikke betragter en ERP-implementering som ‘endnu et it-projekt, der bare skal overstås'. En indførelse af ERP-virksomhedssystem er andet og mere end det: Det er en redefinering af virksomhedens kerneprocesser. Og derfor skal implementeringen forberedes grundigt.
- Forskellen i virksomhedernes udbytte af en implementering af et ERP-system ligger ikke i hvilken softwareleverandør, de vælger - SAP, Oracle eller Microsoft. Forskellen ligger i den måde, hvorpå de indfører ERP. De virksomheder, som tør foretage radikale ændringer i de centrale forretningsprocesser, og som samtidig omlægger organisationsstrukturen og ansvarsområder, får en væsentligt større produktionseffekt af omlægningen. Det giver op til fire gange større udbytte, lyder budskabet fra underdirektør i Rambøll Management, Ejvind Jørgensen.
Glem ikke skærmarbejderen
En af de virksomheder, som har konkret erfaring med at indføre ERP, er Aarhus United Denmark (tidligere Aarhus Olie).
Her er økonomi- og it-direktør Henrik Amsinck enig med Ejvind Jørgensen i, at indførelsen af ERP ikke i sig selv fører ny vækst med sig. Til gengæld kan man flytte ledelsesfokus til innovation og nyskabelse og dermed vækst, hvis virksomheden bruger en omlægning til ERP som udgangspunkt for en redefinering og standardisering af virksomhedens kerneprocesser. Især i store produktionsvirksomheder er ERP en fordel, og her kan systemet hjælpe til med at effektivisere værdikæden og bibringe virksomheden øget lønsomhed.
- Det handler ikke om, hvad SAP kan. Det handler om, hvad vi kan med SAP, siger Henrik Amsinck.
Han står i spidsen for omlægningen hos Aarhus United Denmark.
- Implementeringen af et ERP-system er den egentlige udgift, og den man skal gøre sig mest umage med, siger Henrik Amsinck.
Han pointerer dog samtidig, at det er mindst lige så vigtigt, at ledelsen i omlægningen også kigger på detailniveauet.
- Nu kan det nemt ende med, at vi som akademikere sidder på en konference og tænker overordnede tanker om, hvordan vi lægger virksomheden om og får en optimal understøttelse fra ERP-systemet. Vi må bare ikke glemme, at det her også handler om, at den enkelte ansatte skal have et skærmbillede op hver dag, der gør afviklingen af de forskellige processer mere effektiv og hurtig.
Som eksempel på, at omlægningen også skal tage udgangspunkt i medarbejderens hverdag, nævner Henrik Amsinck den mulighed, operatørerne i produktionen hos Aarhus United har fået med SAP ERP. Her kan de i deres afvikling af kundeordrer hente produktionsdata direkte ind på skærmbilledet. For eksempel kan man aflæse syregraden af de råolier, der skal anvendes i processen og dermed matche procesordrens specifikationer og produktionsprocessen bedre med de tilgængelige råolier.
- Det her er jo et konkret eksempel på, at et ERP-system kan integrere data fra alle mulige dele af virksomheden og dermed øge effektivitet og lønsomhed. Uden kendskab til syregraden på råolierne kan operatøren ikke optimere anlægshastighed eller olieblandingen - han må derimod være på den sikre side - eller dyre side - og sætte anlægget op til at kunne håndtere den højest tænkelige syregrad. Men med SAP ERP- implementeringen har vi fået mulighed for at integrere en lang række kvalitetssoplysninger. Denne integration giver mulighed for en store stigninger i anlæggets kapacitetsudnyttelse og kan samtidig via optimerede styklister give lavere direkte produktionsomkostninger for den enkelte batch.

Fra ledelsestid til innovation
Ejvind Jørgensen fra Rambøll Management peger på forberedelse som værktøjet til at opnå fordele på linie med dem, Aarhus United har fået.
- Man skal passe på ikke at bruge for lang tid på at kigge på de marginale forskelle i de konkrete softwareløsninger frem for at planlægge og gennemføre en tilpas ambitiøs implementering, siger Ejvind Jørgensen.
Han talte mandag på en ERP-konference i København, der var arrangeret af den store ERP-leverandør SAP. Her opfordrede han de fremmødte it-chefer og ledelsesfolk, der repræsenterede cirka 60 af Danmarks største virksomheder, til at være ambitiøse i deres omlægning til nyt ERP og til at benytte lejligheden til at strømline hele organisationen og standardisere alle forretningsprocesser.
- Hvis en virksomhed har flere afdelinger eller datterselskaber, risikerer man nemt, at der bruges forskellige processer og procedurer til at løse de samme opgaver. Dermed kan der være betydelig overlap og måske ligefrem modstridende aktiviteter, som beslaglægger væsentlig ledelsestid til konfliktløsning. Det er vigtigt, at man identificerer disse overflødige processor, inden ERP indføres, sagde Ejvind Jørgensen og tilføjede, at det er vigtigt, at virksomhederne ikke betragter en ERP-implementering som et engangsprojekt.
- Man skal løbende holde øje med sine kerneprocesser og sætte sig nogle konkrete mål: For eksempel at man vil nedbringe lagerbindingen, eller at man vil gå fra 12 til otte mand i en bestemt produktion eller proces.

Billedtekst: - Det handler ikke om, hvad SAP kan. Det handler om, hvad vi kan med SAP, mener økonomi- og it-direktør Henrik
Amsinck, Aarhus United Denmark (tidligere Aarhus Olie).
Foto: Niels Aage Skovbo




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere